Присъствието на НАТО в региона на Черно море да бъде засилено!

Това е обща оценка на съюзниците, смята Плевнелиев
Обновена: 9 юли 2016 17:12 | 9 юли 2016 17:10, Красимир Ангелов
109
Присъствието на НАТО в региона на Черно море да бъде засилено!
Снимка: БТА

Обща е оценката на съюзниците за необходимостта от засилване на присъствието на НАТО в Черноморския регион, обяви президентът Росен Плевнелиев, който взе участие в Срещата на върха на Алианса във Варшава.
 
"Държавите членки на НАТО демонстрираха единство в оценката си на рисковете и заплахите в актуалната среда на сигурност и в начините за тяхното преодоляване", посочи още държавният глава, цитиран от своя прессекретариат.  Миграцията, тероризмът, заплахите и рисковете от Изток, включително милитаризацията на Кримския полуостров и нарушеният баланс в Черноморския регион, бяха акцент по време на срещата на най-високо равнище на Алианса в полската столица.

Още по темата
"Обща е оценката на съюзниците, че присъствието на НАТО в Черноморския регион трябва да бъде подсилено. Алиансът е готов да защити всяка една от страните членки", обобщи държавният глава в отговор на журналистически въпрос.
 
До октомври НАТО ще разработи предложение до страните членки от Черноморския басейн по отношение на предното присъствие на Алианса в региона, обяви президентът. Предложението трябва да адресира притесненията на страни членки, свързани с нарушения баланс в средата на сигурност след анексирането на Крим от Руската федерация.

"Не става въпрос за двустранни или тристранни инициативи, а за открити за всички държави членки инициативи под егидата на НАТО за съвместна подготовка и учения, за координация и за съгласуване на действията. В никакъв случай не става дума за каквито и да било флотилии. Такива няма, няма и да има", подчерта Плевнелиев. Той беше категоричен, че всяка инициатива за гарантиране на сигурността и по-добрата координация на страните членки на НАТО в региона е възможна единствено под егидата на Алианса и ще бъде открита за участие на всички съюзници.
 
Президентът припомни, че България вече е заявила готовност да участва с до 400 военнослужещи в многонационална бригада в Румъния на ротационен принцип за провеждане на учения и за подобряване на координацията между партньорите от Алианса. "Това не е двустранна инициатива и не означава постоянно дислоциране на български военнослужещи в Румъния", подчерта Росен Плевнелиев.

По думите му многонационалната бригада в Румъния ще бъде сформирана на същия принцип, приложен при сформирането на четири многонационални батальона на ротационен принцип в Прибалтийските държави и в Полша. Решението за разполагането на формированията с между 800 и 1000 военнослужещи беше утвърдено от лидерите на Срещата във Варшава.
 
Като голям успех от Срещата на върха във Варшава президентът открои подписването на Съвместната декларация за партньорство между НАТО и ЕС, която поставя на ново равнище отношенията между двете организации.

ЕС и НАТО са изправени пред сходни предизвикателства и ще подсилят съвместния си капацитет и координация за справяне с тях. Сътрудничеството включва ранно идентифициране и анализ на хибридните заплахи, по-добър обмен на разузнавателна и на друга информация, както и засилено партньорство в сферата на киберсиурността. НАТО е готово да предостави допълнителен принос за справяне с предизвикателствата пред ЕС, свързани със засиления миграционен натиск и за борба с мрежите за трафик на хора.
 
"България ще трябва да ускори приемането на Стратегията си за киберотбрана, да надгради киберсигурността на своите институции и това трябва да се случи координирано и с ЕС, като партньор в рамките на съвместната работа с НАТО в сферата на киберзащитата", посочи президентът Росен Плевнелиев, който припомни и кибератаките срещу българските институции по време на изборите и националния референдум през октомври 2015 година.
 
България ще продължи участието си в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" до края на 2016 г. и след това. Страната ни отчита както напредъка, така и оставащите предизвикателствата пред партньорите в мисията. "Оставаме в Афганистан, за да помогнем на демократично избраните власти и Афганистанските сили за сигурност, за да им помогнем да се научат как да преодолеят предизвикателствата", заяви държавният глава.
 
Във втория ден на Срещата на върха на НАТО във Варшава президентът Росен Плевнелиев направи изказване пред лидерите в рамките на втората сесия на Северноатлантическия съвет. Лидерите от Алианса обсъдиха също така взаимодействието с партньорските държави Украйна, Грузия и Молдова. Беше утвърден и Пакетът за всеобхватно подпомагане на Украйна.
 
"Нека останем единни в позицията си, че сигурността на България е гарантирана единствено в рамките на този най-силен съюз на демократични държави. България е горд член на този съюз и извън него за страната ни не няма никакви гаранции за сигурност", апелира държавният глава.


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най голямата заплаха за България е Плевнелиев . Такова чудо срам за нацията ни не се е раждало.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да им връчат на плевньо и соломон паси по една австрийска манлихера с по 10 патрона, да ги сложат в един ял и да заминават да налагат натовско надмощие в черно море
67
1
 
2
 
! Отговори
гл.командущийй преди 5 години
Малиййййafera.bg/wp-content/uploads/2016/07/ASTREB.jpg
66
1
 
11
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Този kрeтeн Плевнелиев и другия - военния министър, постоянно противоречат на премиера, Защо военния не е уволнен още?
65
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народното събрание трябва да забрани на Плевналиев да се изказва , нека да ходи където иска,но да мълчи , щото освен простотии друго от него не съм чул досега
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене, камъни, свинеферма...
63
1
 
12
 
! Отговори
неграмотен преди 5 години
а да попитан само един ВЪПРОС от кого ще ни пази НАТО и ПРЕЗИДЕНТА.то нали сме избиратели само неграмотни та за туи питам ОТ КОГО ТРЕБЕ ДА СЕ ПАЗИМ. КОЙ Е НАШИО ВРАГ.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 75Твоите, разбира се!
61
2
 
20
 
! Отговори
me преди 5 години
Пффф, президентът разправя, че иска САЩ в Черно море, премиерът, че не ги иска. Единият лъже, другият маже. В крайна сметка президентът е главнокомандващ на българската армия и като нищо ще ни вкара във война, просто защото може. И защото някой му е наредил. Нищо, пак гласувайте за който кралят-слънце нареди. Щото от нас "нищо не зависи".
60
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ти дадем АК47 първо ще се наакаШ под тежестта му.
59
1
 
2
 
! Отговори
ээ преди 5 години
Колев гледай си работа
58
2
 
9
 
! Отговори
тт преди 5 години
Нищо няма да помогне лусия велика и нато за нея не е проблем ще ги смачка и в черно море
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кариерист-да, *** -не.Като се забавлявате и гледате американски филми внимавайте, защото става въпрос за тази реалност независимо от сюжета.Матрицата е перфектен филм.Агент Смит е нашият герой.
56
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роската, подобно на С.Паси ще ви се явява като извънземен от друга планета за да ви чете конско след като стане шеф от НАТО.
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Обща е оценката на съюзниците за необходимостта от засилване на присъствието на НАТО в Черноморския регион, обяви президентът Росен Плевнелиев"------------------------------------------------"Ненчев обясни, че въпросът за по-засилено присъствие на НАТО в Черно море не е обсъждан."
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Обща е оценката на съюзниците за необходимостта от засилване на присъствието на НАТО в Черноморския регион, обяви президентът Росен Плевнелиев"Роската май нещо менти, днес НАТО изобщо не е обсъждало темата за Черно море ахахахаЯ по-добре да разкаже нещо за митинга на 10-ти ноември...
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В споменатите структури трябва да си безличен за да нахлузваш маската, която е актуална.
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тази новина изводът е, че подобно на С.Станишев Р.Плевнелиев гради имидж може би за пост в ЕС или НАТО структури.Човекът прави кариера, така се говори в тези среди.Апропо, Б.Б. е в пъти по-неизгодна позиция -пада му се роля на балансьор, а това означава, че не му е предвиден кариерен разтеж.
51
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги с Русия! Без Русия няма България. Доказателството- последните 26 години.
50
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПУТИН ПАК НАДРУСА ГАЩИТЕ....