ГЕРБ и "Атака" можело да са с чужди думи, а ДОСТ – не!

Лютви Местан обжалва отказа на СГС да регистрира партията му
Обновена: 11 юли 2016 19:50 | 11 юли 2016 17:30, Камелия Цветанова
184
ГЕРБ и "Атака" можело да са с чужди думи, а ДОСТ – не!
Снимка: Булфото, архив

Очаквано Лютви Местан обжалва пред ВКС отказа на СГС да регистрира партията му Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ).

Още по темата

В мотивите си той и адвокатите му оспорват аргумента на СГС, че ДОСТ е чужда дума и не може да е абревиатура на партия.

"Думата "ДОСТ" се съдържа в "Българския тълковен речник и означава приятел. За съпоставка, съкратеното наименование на управляващата политическа партия, с което същата се афишира в обществото и което също се скандира по митинги и други публични прояви – ГЕРБ, също е чужда дума, която в българския език идва от немската дума `erbe` (наследство). Чужди думи са и БАСТА и "Атака", използвани за наименованието на регистрирани в България политически партии, така също и думата "демокрация" – съдържаща се със свои производни в наименованието на множество партии. Да се откаже право на членовете на ПП ДОСТ на гореобсъденото основание, означава противоконституционно да се привилегироват членовете на други политически партии, като им се даде право да се сдружават в партии с наименования, използващи чужди думи, навлезли в българския език, а такова право да се откаже на членовете на ПП ДОСТ", посочват те.

Освен това в жалбата до ВКС твърдят, че решението на СГС е  постановено от пристрастен и предубеден съдия-докладчик по делото, която не спази "както субективните, така и обективните критерии за безпристрастност на съда".

Решението за отказа беше на съдия Лилия Илиева. Още през май Местан се оплака, че явно има политически натиск върху съда и заради това се бави регистрацията на ДОСТ. Първо били неясноти в Устава на партията, след това други неща и накрая той поиска отвод на Илиева.

Съдията обаче отказа и сега това е отбелязано и жалбата до ВКС.

"Съдията ни указа да обясняваме понятия и изрази с ясно и недвусмислено смислово значение като "установяване", "чувство", "национално достойнство", "пазарни отношения" и др. Също така съдията излезе извън границите на прегледа за законосъобразност и навлезе в полето на политическата целесъобразност, като ни указа да сочим реформаторски сили, предложения за промени в Конституцията  и гаранции за независимост на българските медии", посочват сега Местан и защитниците му.

Те оспорват и мотива на първоинстанционния съд да регистрира ДОСТ, че партията е създадена на етническа основа, заради преимуществено присъствие на учредители с турски имена.

Това според тях това също е неправомерна и забранена пряка и непряка дискриминация на новоучредена политическа партия и на нейните членове-учредители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
7
 
! Отговори
българина преди 7 години
Ей бо ук такъв, всичките ви членове искат да са чужди граждани, Анадола приема всякакви из ди прав ви път ай сик тир!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 33 чети бе чукчаа дори в статия е казано от къде идва- герб-
33
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местан е прав. Съда не може да се ползва за политическо налагане на нечии съображения. Никой не е дал определение за етническа партия. Ако е само от българи етническа ли е? Кога една партия става етническа, когато 99% са от един етнос или пък 88% са от един етнос или 77% или 66%. След като няма дефиниция за едно понятие то няма и правна стойност, и е крайно недостойно за съда това понятие да бъде ползвано като политическа бухалка под нечий натиск.
32
2
 
6
 
! Отговори
Майтапчия преди 7 години
Знаете ли как се казва идеологията на Местановата партия?Евро-атлантически неоосманизъм.Найс,а?
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За първи път чувам герб да е чужда дума тоя хептен е изкукуригал тая партия я прави само и само да има етническо напрежение но навреме се усети Доганчо и го разкара и правилно решение на съдъ
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен има ДОСТопочтен щом толкова държиш
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В българския език няма такава дума "дост", така че тази партия е насочена към тези които знаят какво означава това. Всеки знае къде побегна Местан и кой стои зад него. Този човек трябва да бъде съден, а не да създава партия. Неблагодарник, тук се е родил, тук се е изучил, тук *** вече 27 г. грешни пари като депутат и сега иска да продаде България. Той забравя, че в Турция на такива като него казват българите и никой не го брои за нищо, а само го използват.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
социализъм и партия също са ЧУЖДИ думи
27
1
 
9
 
! Отговори
PD преди 7 години
Местан винаги е бил манипулатор посредствено ниво.И докато работеше под Доган, някак се вписваше.Повярва си, че може да свири солова цигулка, като лидер на подконтролните кариеристи, на турските служби и ислямисти.Обаче пропусна факта, че Доган, е на по високо ниво - подконтролен директно от САЩ.И това се доказа, когато Ердоган направи гафа, с Руския самолет.Местан си играеше на подръжник, докато Доган знаеше каква ще е реакцията на НАТО. В България много политици, без достъп до голямата игра.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Фен на ДОСТей заради такива " симпатизанти" -тази партия не трябва никога да се регистрира !!!!!!!!!!!!!!!!!!! по конституция -етническите партии в България са забранени!!!! Който иска дост ,мост -да си ходи в анадола при ердоган!!!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Фен на ДОСТ че кога научи и други думи освен Путин и Комунизъм ак бар бе Волгин
24
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аре чупка бе мазен фес притрябвала ни е турската ти ислямистка партия
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20 -атака- е директна чуждица от- френски - щом толкова питаш
22
15
 
7
 
! Отговори
Фен на ДОСТ преди 7 години
На живот и смърт сме с Вас господин Местан! Не се предавайте срещу фашистите! Вие сте надеждата на всички поробени турци,роми и помаци в България!
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лютвито щял да минава в нелегалност из шубраците.
20
3
 
16
 
! Отговори
факт преди 7 години
Основният проблем не е названието, а това, че тя е етническа /турска/ партия, създадена в турското посолство и финансирана от Турция! Българската конституция не разрешава етнически партии!
19
3
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
И на слепите стана...ясно,че тази протурска партия на Местан няма да бъде регистрирана не защото съдиите ни много...принципни,а защото Доган не иска.Връзката на Доган с тайните служби и сега продължава,а тези служби(не само наши) са антитурски насочени.То излиза,че българският гражданин Доган е нашият ангел-хранител.Понеже Боко е заинтересован от подкрепата на електората на ДПС на президентските избори,та затова...парашута на Местан,няма да се отвори.
18
2
 
5
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Междувременно придворния шут - Жириновски който искаше атом над Истанбул каза, че "Русия не може да си позволи да загуби Турция" а Ердоган след като махна Давутоглу Меркел - същата която пращаше немски командоси да обучават терористи от ПКК призна арменския геноцид а ЕС пак под ръководството на Германия размаха, пръст на Турция,че се държи нетолерантно с терористите които се самовзривяват и Ердоган се извини на Путин.
17
1
 
6
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Ердоган се опита да му се извини. Но оня не му вдигаше телефона. Давутоглу пък се мазнеше на Меркел и Обама.Ердоган му е зеънял десетки пъти и Путин все му е отказвал. Разбира се пред медиите нашия Ердоган се държа мъжки. Нормално е. И Путин се държа мъжки. Но дойде денят на нац.празник на Русия Ердо го поздрави а Путин пак си замълча. Дойде Рамазана и Путин си прати посланика да вечеря с Ердоган.
16
6
 
6
 
! Отговори
Костилката преди 7 години
Овце сте всички, които изобщо гласувате.