Денков настоява: Парите за наука от ЕС са замразени

Финансирането няма да се поднови между 3 и 6 месеца, прогнозира той
Обновена: 17 фев 2017 18:49 | 17 фев 2017 18:21,
12
Денков настоява: Парите за наука от ЕС са замразени

Европейската комисия е замразила плащанията по оперативната програма за наука и образование за България. Това заяви днес отново в Брюксел министърът на образованието Николай Денков.

Във вторник Европейската комисия обяви, че прекъсване на плащанията няма, а само се води диалог с българските власти във връзка с одитен доклад от Брюксел, който още е на чернова.

Според Денков обаче освен разговори, Еврокомисията е изпратила и предупредително писмо, в което се представят заключенията от доклада с откритите проблеми и се предупреждава, че докато не се намери решение, междинните плащания ще бъдат временно спрени.

Още по темата

Очакваме в скоро време да започнем преговори и ако успеем да ги убедим (ЕК, б.а.), че разбираме структурния проблем за нуждат от разделяне на функциите, до 3-4 месеца максимум плащанията могат да бъдат възобновени, обясни служебният министър.

Ако България обаче не успее да се справи с преговорите и се стигне до "по-сериозни санкции", плащанията по програмата могат да останат във фризера до 6 месеца, предупреди той.

Денков обясни, че е бил принуден да алармира за проблема заради изтичане на информация в медиите. Роден сайт съобщи за проблема, като се позова на сведение, получено чрез имейл с неразпознаваем адресат. Впоследствие Николай Денков и бившият просветен министър Меглена Кунева влязоха в ожесточен спор спрени ли са европейските пари и кой е виновен. Според Кунева замразени или спрени пари няма, не съществува и заплаха за европейските средства.

Проблемите с програмата били заложени още при нейното създаване. Сред авторите й е и настоящият служебен министър. Той подаде оставка като зам.-министър, след като Кунева оглави министерството през февруари 2016 г.

Служебният министър обаче говори за два основни проблема, свързани с управлението на оперативната програма, където по решение на Кунева осигуряващият парите и изпълнителят на проектите е бил преобразуван в едно и също юридическо лице в противоречие с изискванията на Брюксел за управление на европейски средства.

Другият проблем е свързан с проблеми с конкурсни сесии за определяне на печаливши проекти от предишни периоди.
Европейската комисия обясни по-рано тази седмица, че докладът със заключенията от направената ревизия не е готов, но Брюксел и София обсъждат предварителните изводи като уточняват какво трябва да се направи, за да се отстранят нередностите.

Липсата на окончателен доклад от европейските одитори беше индиректно потвърдена и от министър Денков. Той обаче заяви, че  България не може да си позволи да губ време в очакване на официалния документ и се опитва да представя решения в очакване "в скоро време да започнем да преговаряме".

България за първи път има целенасочени европейски средства за модернизиране на образованието и науката. Между 2014 и 2020 г за страната са заделени 596 млн евро от европейския бюджет и 77 млн евро национално съфинансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно са спрени парите!За какво им са на страните от ЕС учени и образовани българи?На тях им трябват серГейчета,Барековци,Бойко Борисовци,Симеончовци, Цветановци, Цецки, Искри, Мигленки,Сталинки...Слугинажа не трябва да знае,той се възпитава - в семейството,в средата на обитаване..и с личен пример!Няма училища за слуги!Има много ръководители,които са слуги!И всички са необразовани номенклатурни кадри- потомствени слуги-по домашно възпитание!Но има и други-МИГ 29 не се кара със слугинаж!
8
1
 
3
 
! Отговори
До @1 преди 7 години
По-долу е казано - има и изключения.Стрелата е насочена към "учените",които са такива само въз основа на заповедта за назначаване на научна длъжност.Този тип индивиди никак не са малко и бедата е там, че не само папат народни пари така, както едни други източват соц.помощи.Поради служебните си позиции тези незнаещи и неможещи човечета подбират младите кадри и оценяват връстниците си (пречат на кариерното им развитие).Който не е контактувал с такива,той не знае що е това войнстваща посредственост
7
0
 
0
 
! Отговори
@1 преди 7 години
Не знам на какво основание ги пишеш тия глупости, но не си прав. Българските учени и в момента участват в множество европейски проекти и нямат никакви проблеми с отчитането и с нивото си. В случая не говорим за проблем в учените, а в системата на оценяване на проектите. Проблеми, за които се знае от самото начало, когато именно Кунева изгони Денков, защото й пречеше да си краде както си знае. Става въпрос за източване на милиони чрез фирми с назначени на заплата учени и платени рецензенти.
6
0
 
2
 
! Отговори
Трол преди 7 години
До До 6То и науката ни не е по добра от образованието така че е добре че изобщо говори по въхпоса. При ГЕРБ науката си беше направо несъществуваща дума. Сега нещата се променят и науката отива чак до заглавията на статиите
5
1
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 7 години
"Само у нас го има" говори за науката, не за образованието.Ще имаме наука, когато разбием до основи шуро-баджанашкия модел, в основата на който е бил партийният критерии при даването на зелен светофар за кариерно развитие. После партийните учени се окопават и си създават семейни научни звена, вече две поколения е така, сега циментират позициите и на третото.Ако тук там има по някой истински учен, това е случайно явление.Затова - всички в университетите.Който преподавател може, ще прави и наука
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Като искаш да си "суверенен" не взимай пари от Европа и никой няма да ти се бърка.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те да ги датат ние ще ги вземем и замразени от фризера.Лесно ще ги размразим.Пак ще си напълниме гушите.Разбира се някои хора.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, колко сме независими и суверенни!
1
3
 
9
 
! Отговори
Само у нас го има преди 7 години
От Европа са готови да ни дадат над половин милиард, но нашите "учени" реват. Защото за европейските пари трябва да се работи и да има доказани резултати, а за нашите левчета от бюджета може и да се лежи!Затова искат "да си вържат гащите" - да си осигурят и високи заплати и пари за проекти, чиято ефективност ще оценяват те самите. Пък ако успеят да си щипнат нещо и от европейските пари - добре. Но ако не се докажат като учени на европейско ниво, да си имат осигурено благоденствие тук!