Радев твърдо: България няма да повтаря "скъпи" грешки с бежанците!

"Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации"
4 апр 2017 14:30,
233

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената на необмислени решения в миналото. Това обяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за отмяната от служебния кабинет на постановлението за интеграция на чужденци.

Държавният глава направи коментара си по време на съвместен брифинг с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на работно посещение у нас.

Още по темата

Постановлението бе отменено на извънредно заседание на кабинета миналата седмица. От публикуваната от него стенограма стана ясно, че повечето от министрите са били против отмяната. Критики и притеснения не закъсняха от водещи фигури в Европейския съюз.

"Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция без заплахи за националната сигурност и сигурността на Съюза. Това е лоялното членство и аз така го разбирам", коментира още по темата днес Радев, цитиран от БТА.

Президентът обясни, че интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления. Според него трябвало да се отчете и рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло от постановление като отмененото.

Радев обясни и че смята, че интеграция без ясни механизми и критерии води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни.

Според президента преди да се създава система за уседналост на бежанци са необходими задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция и ясни механизми за измерване на нейния успех и на процесите на нейното протичане.

Радев смята, че е нужен и единен национален орган за координация и контрол на тези процеси и ясна представа за възможностите на социалната система на страната.

Държавният глава е получил уверение от Доналд Туск, че от ръководството на ЕС ще ни бъде оказана помощ с проучване на опита и проблемите в други държави и тяхното справяне с проблемите на интеграцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
7
 
25
 
! Отговори
до 64 преди 7 години
А бе глупи,вноската която плащаме за членство в ЕС,е доста по-голяма от това,което получаваме като еврофондове!Така че споко!
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В изявлението на Туск няма нито дума за заплаха на сигурността на България от страна на Турция.Туск казва три неща: благодарен е за охраната на границата, обещава подкрепа с пари и оборудване за по-добър контрол на границата, обещава да защитава интересите на българите в UK по време на предстоящия brexit.
58
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗАЩО НЯМА НОВИНИ ЗА ПРОТЕСТИТЕ ПРЕД КЕВР? СПИТЕ ЛИ ИЛИ *** ПРАВИТЕ? - защото са платени пикни /медийно затъмнение/
57
1
 
33
 
! Отговори
Браво на Радев, преди 7 години
А *** министри да ги отстрани от постовете. Вижте какво става по свете, огледайте се тази *** никъде не се интегрира, а само атентати и социални помощи.
56
48
 
8
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Оставка!! Импийчмънт за шофьора на самолет!
55
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО НЯМА НОВИНИ ЗА ПРОТЕСТИТЕ ПРЕД КЕВР? СПИТЕ ЛИ ИЛИ *** ПРАВИТЕ?
54
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя генерал все повече ме кефи за разлика от другия генерал от пожарната дето твърди че нашата граница е най добре пазената в целия ЕС
53
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туск е казал, че България е добър пример за интеграция на имигрантите в ЕС. Явно зеления потник трудно се оправя с чуждите езици
52
2
 
43
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Я, колко е прав! Интегрирането на мюсулманите, е като интегриране на вълците към "Бялото братство", веганите де! Пълна глупост! Те всички дето избиха маса народ из ЕС уж бяха интегрирани!
51
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Со.р.р.о.с.о.и.ди.те. изтрещяха напълно!!! Ха, ха ха!
50
36
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев се оправдава пред чиновниците на евросъюза, защото е отменил решение на МС за интеграция на имигрантите. Ясно е че му дърпар ушите заради групостите които натвори и сега замазва положението
49
5
 
46
 
! Отговори
Гостенин преди 7 години
Хвала на Президента. Не като Роско :)
48
4
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 7 години
Като не са раждали, как през 1940 г. са били 30 000, а днес гонят милион ?
47
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зелен, миризлив, чорап
46
32
 
4
 
! Отговори
КГБ преди 7 години
Кадър на КГБ е наш,то момче....Амбициозен и послушен.
45
41
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев май е фашист
44
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много глупавичък излезе руменчо
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПри Живков 300 хиляди и не раждаха, а сега са 3 милиони и гласуват за помощи.
42
21
 
3
 
! Отговори
Грюгер преди 7 години
Стига с тоз генерал без индианци бре! Само приказки,арабите и пакитата си минават, самолети няма, пари за пенсии няма... Генерала като докара 14 изтребителя и повиши минималната пенсия и заплата с 20 лева :) ще е мъж... С повече не става, реалист съм.
41
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Румен Радев няма официална среща с нито един европейски лидер, прави протоколни срещи с чиновници от ЕС. Никой не иска да се среща с протеже на Решетников