Радев твърдо: България няма да повтаря "скъпи" грешки с бежанците!

"Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации"
4 апр 2017 14:30,
233

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената на необмислени решения в миналото. Това обяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за отмяната от служебния кабинет на постановлението за интеграция на чужденци.

Държавният глава направи коментара си по време на съвместен брифинг с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на работно посещение у нас.

Още по темата

Постановлението бе отменено на извънредно заседание на кабинета миналата седмица. От публикуваната от него стенограма стана ясно, че повечето от министрите са били против отмяната. Критики и притеснения не закъсняха от водещи фигури в Европейския съюз.

"Лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулации, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция без заплахи за националната сигурност и сигурността на Съюза. Това е лоялното членство и аз така го разбирам", коментира още по темата днес Радев, цитиран от БТА.

Президентът обясни, че интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления. Според него трябвало да се отчете и рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло от постановление като отмененото.

Радев обясни и че смята, че интеграция без ясни механизми и критерии води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни.

Според президента преди да се създава система за уседналост на бежанци са необходими задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция и ясни механизми за измерване на нейния успех и на процесите на нейното протичане.

Радев смята, че е нужен и единен национален орган за координация и контрол на тези процеси и ясна представа за възможностите на социалната система на страната.

Държавният глава е получил уверение от Доналд Туск, че от ръководството на ЕС ще ни бъде оказана помощ с проучване на опита и проблемите в други държави и тяхното справяне с проблемите на интеграцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 64Искаш да кажеш че може да заселим 10 милиона ислями и ще получим хубави ЕС помощи.
79
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Радев! Сега ако отмениш и поскъпването на тока цена няма да имаш.
78
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев погазва Търновската конституция за която вероятно никога не е чувал. Нека да припомним:"Всеки роб стъпил на Българска земя става свободен човек"
77
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евтин популист!България няма проблеми с бежанците! Почти няма такива, които да са поискали да останат тук, по лагерите има сравнително спокойствие, границата се пази нелошо! Това са фактите!И всичко това е благодарение на внимателната политика на предишното правителство! Без националистически изцепки, заради които да ни сочат с пръст, но с точни действия!Сега този заради единия рейтинг ще разбута зорлем гнездото с осите!
76
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генерал Радев, отказах се отдавна от държавата си, но за вас съм готов да привикам 50-60 запасняка от старата наборна армия.
75
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 76 Наколко си години ,че за първи път виждаш да се отстоява българските интереси а не Московски или Брюксел. От времето на Т.Живков всички политици отстояват българските интереси.Най дълго бе по времето на дрогарете от БКП. 37г.Тези приказки са за пред публиката. Президента трябва така да се постави, че да покаже близост с Москва /контрола е от Москва/ и ,ако може да вземе пари за бълкгарските интереси, но от ЕС.
74
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да не отбележа, че Радев прави същите грешки както Първанов. Нищо чудно че подобно на агент гоце е в пълна политическа изолация. Единственото което му остава е да посети някоя държава в средна Азия и да стреля по защитени видове
73
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е работа на президента да отменя постановления на МС. Голяма излагация, чак от европа идват хора да налеят малко мозък под фурашката
72
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След отмененото постановление вече се чувствам много спокоен, че няма да интегрираме бежанци. И вие ли така се чувствате?
71
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Д.Туск любезно отклони поканата на президента да разгледа оградата с Турция
70
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, никой бежанец не желае да остане в България. В РПЦ-тата има макс 2000 души и те са на полусъединител. Проблема е, че над 40 % процента от българската икономика се контролира от Масква. Половината ни партии са КГБ-проекти. Радев като е такъв мъжага, не да лае срещу гаргите, ами да се опълчи на колегата си Пътников !
69
6
 
25
 
! Отговори
ABC преди 7 години
До factotum 42Да арестува нелегалните е работа на изпълнителната власт - не е работа на президента, а на миинистър - председателя и МВР!!! Добре почва Президентът! Не ми се мисли какво щеше да стане, ако бяхме избрали Цецка!
68
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди обед Туск се срещна с генерал РР, след обед се срещна с генерал ББ, след това си замина по живо по здраво
67
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Радев!! Защити ни от трите семейства възползвали се от прочутото отменено постановление!
66
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво , пилота си кара самолета ако някой иска да слиза да се хвърля през прозореца
65
5
 
55
 
! Отговори
БРАВО РАДЕВ! преди 7 години
За пръв път да видя български държавник спокойно и непоколебимо да отстоява Националния интерес и то на най-високо ниво!Наистина такова нещо не съм виждал отдавна.Точно така,ще ги интегрираме,ама друг път!
64
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Между редовете пише, че независимо от отмяна на постановление 208, страната ни е задължена да приема бежанци. Това е казал Туск на Радев и му е скръцнал със зъби
63
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генарилитета този път уцели
62
4
 
45
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Не съм гласувал за Радев, но ако продължава така разумно и твърдо да отстоява интересите на България ще спечели от мен още един глас на следващите избори.
61
2
 
17
 
! Отговори
Edna преди 7 години
До ПрофесорТи си професор, колкото той е шофьор! *** си жа.лък!