Президент срещу президента: Не ви отива да ограничавате изборни права!

Радев да внимава, че може да сбърка, съветва го Плевнелиев
155
Президент срещу президента: Не ви отива да ограничавате изборни права!
Снимка: БТА

Скандалът с промените в Закона за българското гражданство, с които се забраняваше гласуване в чужбина на български избори стана повод Росен Плевнелиев да разкритикува наследника си Румен Радев.

Още по темата

"Не отива на държавния глава по никакъв начин да ограничава избирателни права на български граждани", коментира президентът с мандат 2012-2017 г.

Той призна, очаква с огромно нетърпение изявлението на Румен Радев.

Според него би било притеснително, ако се потвърдят слуховете, че президентът иска да обяви идея за свикване на референдум от гледна точка избирателни права и по-специално за уседналостта.

"За мен това означава, че българският държавен глава ще предложи инициатива, която с много голяма степен на вероятност ще доведе до ограничаване на избирателни и конституционни права на български граждани", коментира Плевнелиев и допълни, че се надява това да не се случи.

Той смята, че държавният глава трябва да се замисли какво послание ще изпрати към милионите българи зад граница, които са успешни, свободни, глобални.

Плевнелиев посочи, че държавният глава трябва да се замисли, защото по думите му "има сериозни съмнения за противоконституционност за едно подобно действие".

"Искрено съм притеснен и очаквам президентската институция да си даде сметка за последствията, в които може да изпадне след един подобен акт", допълни Росен Плевнелиев.

Той припомни, че досега Изборният кодекс винаги е променян в Народното събрание и това е мястото за дебат.

Според него, никога досега български държавен глава не е изпадал в ситуация, в която да търси промени в изборното законодателство чрез други механизми, а не с механизмите на Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
8
 
38
 
! Отговори
ОЛЕЕЕ... преди 7 години
Я ЗАМЪЛЧИ ТИ БЕШЕ НАЙ-ПРОДАЖНИЯ И НЕКОМПЕТЕНТЕН ПРЕЗИДЕНТ 90% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ТЕ ХАРЕСВАХА ЗАМИСЛИ СЕ И СИ ОТГОВОРИ ЗАЩО????? НЕМОЖЕШ ДА СЕ МЕРИШ С РАДЕВ ЗАЩОТО РАЗЛИКАТА ВИ Е ОТ ЗЕМЯТА ДО НЕБЕТО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 90ГОДИНА НАСАМ ИМАМЕ ПРЕЗИДЕНТ КОЙТО Е МНОООГО НАПРЕД ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ - ВЯРВАМЕ МУ И МУ ЖЕЛАЕМ УСПЕХ /шушумигите да не се обаждат/
62
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Росен Плевнелиев е смел и открит , като Захари Стоянов
61
3
 
29
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Кой беше тоя?
60
3
 
30
 
! Отговори
Елементарно е преди 7 години
Всеки, който не живее от 5 години в България (с изключение на студенти в чужди университети) трябва да губи право да гласува. След като се завърне и 2 години плаща данъци в България, да му се възвръщат правата. Толкова по въпроса. Отделно трябва да се вземат паспортите на всички, които не могат да минат изпит по български. ТЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ български паспорт.
59
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев не го харесвам, обаче и аз съм ЗА такъв законопроект, всяка жаба да си знае гьола, включително и тези от южния дол! Айде тогава да видим ДПС кога ще са 3-ти/4-ти.
58
5
 
41
 
! Отговори
:) преди 7 години
Радев е мъж със смела професия и патриот, Роско Чехълчето е предател и антибългарин. Роско да дава акъл на Радев е просто смешно. Той е една мишка.
57
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен е правилно, който не живее в БГ, няма да гласува и да ми определя моя живот. Той си е направил избора.
56
3
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Тоя клоун/вижте снимката/вместо да се свре в миша дупка пак се изходи по въпроса.Ало с най ниския рейтинг млъкни завинаги,такива като тебе не и трябват на България.
55
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко, че не се кандидатира.След всяка негова изява червенотиквениците намаляват. Не им издържат сърцата.
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дреме ми на да ке казвам кое, че няма да мога да гласувам. Това да вярваш, че с гласа си допринасяш за каквото и да било друго освен легитимизация на тези дето управляват и грабят с пълни шепи е глупост с огромни мащаби. Простака винаги има нужда от принадлежност, дали ще е Левски или ЦСКА или ГЕРБ / БСП, това е продукт на едно и също стадно поведение. Колкото и да гласувате, няма да спрат да ви грабят. Иска се да се надигнете и да ги експулсирате от страната, ама ...
53
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този ануса му е още разпран но устата му не можем да запушим.Роско спри се изпускаш семенна течност, преглътни първо преди да кажеш нещо.
52
2
 
38
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Роско, лайносмук нещастен, лапай дупедавец смешен.
51
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво би казал Радев за росковото изказване:"Не подобает человеку со псами боротся!" ("Българи от старо време")
50
6
 
32
 
! Отговори
Трагично преди 7 години
Верно ли? Считам, че всеки човек, емигрирал от България не трябва да има право на глас, точно поради факта, че е емигрирал. Значи нещо не му харесва, и емиграцията трябва да се счита за скъсване на връзките - народностни, етнически, нравствени - с България. Той вече има чуждо самосъзнание и подразбиране. И при тези условия не би трябвало българите в други държави да гласуват. Ах, това се и отнася най-вече за тия в Турция, щото те пък са си чисти предатели, ако предателството може да бъде чисто.
49
5
 
42
 
! Отговори
uu преди 7 години
Роско, роско терлик раздърпан !
48
5
 
41
 
! Отговори
Учуден преди 7 години
Ама верно ли,той Плювко ПреЦедент ли беше?!
47
4
 
23
 
! Отговори
д-р Исня преди 7 години
Кой е тоя до буйнокосата (|) ? Бих й го изцедил по-навътре! Лимона в чинията, за да не пръска отстрани, имам впредвид, когато обядваме!
46
4
 
42
 
! Отговори
Българина преди 7 години
На роско един фес ще му отива....
45
3
 
35
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
това нещо, роско, защо се изказва...
44
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умрриии плевня грозна урродлива жалка