В края на мандата: Герджиков с папка със съвети за Борисов

Ще ходатайства пред наследника си да реши проблеми в Босилеград
15
В края на мандата: Герджиков с папка със съвети за Борисов
Снимка: БТА

Папка с препоръки за следващия премиер ще връчи Огнян Герджиков в края на мандата си.

"Подготвям една папка за следващия кабинет, който ще бъде оглавяван от бившият и бъдещ премиер Бойко Борисов. Тази папка ще съдържа много препоръки към неговия кабинет и в нея ще намерят място и проблемите на Западните покрайнини", каза служебният премиер в Босилеград след среща с Националния съвет на българското малцинство.

"Всички държавни мъже сме длъжни да надграждаме", каза премиерът.

"Аз ще ходатайствам пред него да се опита в рамките на своя, вече дълъг мандат, ако не всичките, то поне част от проблемите да бъдат решавани", посочи Герджиков, цитиран от БТА.

Той допълни, че сред проблемите, отнасящи се до Западните покрайнини, са и тези, свързани с образованието и с икономиката.

"България има и държавен интерес Сърбия да стане час по-скоро член на ЕС, тъй като това ще даде допълнителен стимул в отношенията между двете страни и нещата ще изглежда различно, след като бъдем в едно европейско семейство заедно", каза още проф. Герджиков.

Служебният премиер допълни, че е нормално да има противоречия между две съседни държави, но изтъкна, че ние не трябва да се вторачваме само в противоречията.

"Напротив - ние сме длъжни да установим възможно най-добри взаимоотношения. От наша страна това се е демонстрирало многократно. Надявам се, че такова положително отношение ще усетим и когато се срещнем с вицепремиера на Сърбия - Ивица Дачич, с когото ще обсъдим двустранните отношения", каза Герджиков.

Той посочи още, че ще гарантира готовността на страната ни да помогне на Сърбия в затварянето на преговорните глави, тъй като ние вече сме минали по този път.

Огнян Герджиков е в Босилеград, за да даде началото на 24-то издание на Международния детски Великденски фестивал.

За първи път в Босилеград идва български министър-председател, каза по-рано Едвин Сугарев, генерален консул на България в Ниш, който подчерта, че това е знак, че България мисли за своите сънародници от другата страна на границата.

"Аз съм идвал тук преди 14-15 години, но като председател на НС", каза проф. Герджиков. Той посочи, че е много радостен, че е тук точно преди Великден и допълни, че е много важно, че освен, че носят българското в себе си, местните хора са и единни в опитите си да го запазят. "За нас, българите, това често е трудно, защото сме нация, характерна с ярки индивидуалности, на която често липсва способността да се сплотява", каза Герджиков.

Премиерът ще разговаря с представители на българската общност, а по-късно ще посети и най-старата църква и запазеното килийно училище в Западните покрайнини - в село Извор.

По-късно в сградата на гимназията в Босилеград Огнян Герджиков ще има работна среща с Ивица Дачич, първи вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия. Двамата ще положат цветя на паметника на Васил Левски в центъра на града и ще открият в Културния дом изложбата Световен конкурс за детска рисунка, с което ще бъде даден официалният старт на Международния детски Великденски фестивал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-безличното служебно правителство.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Папката с уседналост и референдума за мажоритарни избори пак остана да събира прах в чекмеджето.
7
3
 
11
 
! Отговори
ЗАЩОООО? преди 7 години
Защо си мислиш, че някой ще ти иска папката?!? Още повече Б.Б., който не е фен на четенето. Я му предложи тенис, карти, футбол или шофоране, може и да ти върже.84589
6
6
 
15
 
! Отговори
teo преди 7 години
ГЕРДЖИКООГЛУ, СЪГЛАСУВА ЛИ ВСИЧКО ТОВА С РАДЕВ И ***??????
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дааа герджиков, мааалко наляво мааалко надясно!!! така не става, със всички комшии трябва да сме добре, измисляте блокада една страна докато там сме добре! в резултат ще получим имигранти в количество! Това мислители или ви гони злобата!!!
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мишленце,мишленце....свърши сиренцето за теб.
3
0
 
16
 
! Отговори
вижда се преди 7 години
Българските олигарси слагат в джоба си италианската мафия !!!
2
0
 
17
 
! Отговори
naco преди 7 години
А какво стана с РОВЕНЕТО, другарю Герджиков? Да ,да с РОВЕНЕТО? Това е НАЙ-ВАЖНО в момента за България!!!
1
3
 
11
 
! Отговори
777 преди 7 години
На краставичар- краставици продава!