Руският посланик за драмата с азбуката: Наш общ празник!

Русия винаги е и ще бъде с България, каза още той
Обновена: 25 май 2017 14:09 | 25 май 2017 13:37, Веселина Йорданова
256
Руският посланик за драмата с азбуката: Наш общ празник!
Снимка: Dnes.bg

Русия винаги е и ще бъде с България, и в този случай също. Така руският посланик у нас Анатолий Макаров коментира пред журналисти темата за произхода на кирилицата.

Още по темата
Макаров се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, като двамата разговаряха около час. От думите на дипломата стана ясно, че премиерът е повдигнал въпроса за изказването на руския президент Владимир Путин вчера, че кирилицата е дошла "от македонската земя".

След разговора с Борисов посланикът каза, че Денят на славянската писменост 24 май е "наш общ празник", като се празнува и в Русия.

"Вчера участвах във всички ваши празнични мероприятия", посочи дипломатът.

"Ще направим всичко нашите отношения да са добри и ще се стремим към това", коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
38
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Боко защо не е участвал вчера в официалния прием даден от президента в резиденция Бояна. Май и цялото правителство липсваше. Управляващите май не считат 24 май за национален празник.
190
1
 
36
 
! Отговори
фортекс преди 6 години
Абе купувайте я цялата държава заедно с азбуката.
189
2
 
34
 
! Отговори
ANYS SHEPTI преди 6 години
STIGA STE SPORILI KOI E PO VELIK SLED KATO E PROCHEL NESHTO VAV NET>>>NEKA SE OBICHAME>NEKA SE LUBIME>NEKA SE RAGDAT DECA
188
4
 
41
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Целият цирк е показателен, че Русия докато е феодална или неофеодална империя, била е, е и ще бъде заплаха за България и свободата ѝ! Както и за останалите балкански народи всъщност, стига да го осъзнават. Случилото се след обявяването на независимостта и съединението са историческо доказателство за същото.Всяко чуждопоклонничество е предателство, в това число и русофилството!
187
3
 
37
 
! Отговори
До тгьоса 42 преди 6 години
Разбира се че цял свят ни завижда . Освен китайците и гърците никоя друга държава няма собствена азбука. Повечето ползват латинските букви и ги е яд много, че малка България празнува своя писменост.
186
6
 
33
 
! Отговори
един там преди 6 години
До Русия е изостанала,Оппа, тука се обърка! Напиши в гугъла- "все повече хора в Нигерия са крайно бедни"! Отвори първия линк и чети статията и гледай диаграмите! В Нигерия в крайна бедност(с по-малко от 1,9долара на ден) живеят 86млн.д., а в Русия около 40хил.д.! Разликата е незначителна, нали? Само в Русия дето има сняг!
185
8
 
36
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Защо злобеете нали не ви пука за Русия.
184
7
 
45
 
! Отговори
я па тоя преди 6 години
Къде се слагат, *** - кагебисти ? Какъв общ празник с окупатори на България и наши врагове от отдавна ? Айде у лево и не се *** с българите ! Джуджи и Кремълските чугунени глави - ПЕРСОНИ НОН ГРАТА в България завинаги !!!!
183
2
 
34
 
! Отговори
сиртакис преди 6 години
До камензаради Македонисткия Паток и зАЕЦ "Санде Великиот", а груйовците кимат пресмятайки комисионните дали си струват срещу НАТО и ЕС във вечна таристическа дружба със Сюлимана, който щял да бори албанците, за да пази тарелката на Хундзия и жапонския вентилатор
182
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той Западът много е напреднал икономически-цялото му производство е в Индия и Китай.Вчера гледам някакво предаване за зоополицаи в Англия.Гледам някаква засукана англичанка, а задния и двор-буквално засипан с *** и кучешки*****.После някакъв апартамент с прилична входна врата, а вътре-кошмар.Западът образно казано, ако не са емигрантите, не може да си избърше зад****.Всичко лъскавко е построено с труда на емигранти.
181
3
 
37
 
! Отговори
брато преди 6 години
Думата "славяни" е измислена едва през 1532г от хърватина Винко Прибоевич, раздута от абатът Мавро Орбини и пренесена у нас през 18-ти век от Паисий.
180
8
 
49
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 6 години
Русия е икономически като Нигерия, само че със сняг!
179
3
 
59
 
! Отговори
23 преди 6 години
Кирилицата е създадена от българи, за българи! Няма славянска азбука, а българска!
178
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква всъщност е историята?Източната Римска империя-Византия изпраща своите граждани Кирил и Методи да разпространяват ортодоксалното християнство сред славяните и арабите-при последните не са успели.Да, уникално е, че Симеон 1, който е получил своето обучение във Византия, е съумял да ръководи толкова успешно България.Как?-с n-на брой войни и умни дипломатически ходове. Явно такъв българин се ражда веднаж на повече от 2000 години.
177
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 893 г. народен сбор в Преслав взел следните решения:1. Третият син на княз Борис черноризецът Симеон станал владетел на мястото на сваления Владимир-Расате2.Столицата се мести от Плиска в Преслав3.Въвежда се българската писменост като официална в държавата и църквата4. Изгонени са византийските духовнициЗначи българската писменост (наречана много по-късно кирилица) е факт към 893 г., годината, в която Св. Климент заминава за Кутмичевица.РОДНО МЯСТО НА КИРИЛИЦАТА - ПЛИСКА, БЪЛГАРИЯ!
176
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е периферен, изоставащ югоизточен район в ЕС.Българите са се пръснали да работят и живеят обслужвайки икономически силните държави в ЕС.Това, че район северозападен на България в ЕС е най-бедния в ЕС, никой не го брига от ръководството на ЕС.След 500 г живот в пределите на Османската империя генетически е селекционирано местно поколение, което функционира най-добре като нечия провинция.
175
1
 
38
 
! Отговори
един там преди 6 години
До анонимен 180,Да само дето съществува маклата подробност, че от България на Борис писмеността, религията и езика се разпространяват в Киевская Русь! Пък нали казвахте че последната нямала нищо общо с днешна Русия! Пък религията и на византийците е същата, така че доста поолеква твърдението ти! Дефакто в Московското княжество, предвестникът на Русия, писмеността, религията, езика, както и голяма част от населението идват от Киевска Рус!
174
4
 
39
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
За руското посланничество: България и РФ НЕ са:- в общ политически съюз;- в общ икономически съюз;- в общ военен съюзКолко са руските "дипломати" тук? И защо? Очаквам аргументиран отговор от Външно! И моля,със сравнения.
173
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че са градили империя, гради ли са, но това не им позволява да променят историята. Все пак и руските интегрални схеми си бяха реално най-големите в света, а нано-технологиите се правеха с гаечен ключ по-малък от 12. Европа си е жив юръп, а молекулярната биология си е направо молекулна, като мнозинството от хора разбиращи това не са болшинство.
172
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
a nqkoy znae li koy e Aleksandar Makedonski?