Плевнелиев пак за стенограмата за КТБ: Да не се пипа!

"Банковата стабилност е ключов елемент за националната сигурност"
31 май 2017 18:45, Петя Славова
185
Плевнелиев пак за стенограмата за КТБ: Да не се пипа!
Снимка: архив, Булфото

За пореден път президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), изрази несъгласието си с намерението на наследника си Румен Радев да разсекрети стенограмата от консултативната среща при държавния глава на 29 юни 2014 г., свързана със ситуацията във финансовия сектор в страната.

Плевнелиев декларира позицията си в отговор на получено от Администрацията на президента Румен Радев писмо, съобщават от офиса на бившия държавен глава.

Още по темата

В отговора си Росен Плевнелиев подчертава, че банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност и че въпреки изминалите почти три години от направените консултации, общественото мнение в страната е твърде чувствително по отношение на банкова система.

Според бившия президент от тази гледна точка е трудно да се предвиди до какви неблагоприятни последици би довело разгласяването на информация за банковата система в страната. Точно това е причината, поради която в редица закони е предвидено, че подобни данни са "тайна", не защото общественият интерес от тяхното узнаване е маловажен, а защото обществените интереси, които могат да бъдат накърнени в случай на нестабилност в банковата система, са в пъти по-големи, посочва Плевнелиев.

Той изтъква, че като един от основните гаранти за националната сигурност, президентската институция е призвана да направи внимателно тази преценка.

"Искам още веднъж да обърна внимание върху важността на това именно президентската институция да остане мястото, където политическите сили и институциите да могат да провеждат отговорен и честен дебат и в кризисни за страната моменти да намират решения", пише президентът Плевнелиев.

"Ако подчиним този подход на търсенето на евтини медийни ефекти, рискуваме да загубим едно силно и проверено през годините демократично средство за преодоляване на най-тежките кризи", посочва още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако разкриването на стенограмата е опасно за банковата система,значи ,че тя е пълен б оклук и това ще стане видно,вече не е необходимо да я разкриват,самото прикриване разкрива всичко
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с банките върви от началото на,,прехода" По малките не знаете но преди КТБ фалираха сума ти банки. Хората загубиха милиарди. Не дърпайте дявола за опашката.Колко може да издържи тази наша България.Проблемите с банките са много,мноооооого преди Плевнелиев .
55
0
 
26
 
! Отговори
Рая преди 6 години
Да раята няма прави да знае кой какви далаверки е правил и колко милиончета е прехвърлял. Този е само за б силото. Най-слабият президент на България от как сме създали държавата.Пъкен продажбик и гъзоблизец, който не направи абсолютно нищо за страната и народа. На такива за всеки рожден ден по една гомняна торта.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно в тази стенограма няма да има нищо съществено. Това е да се вдигне пушилката и да се каже: Няма нищо, всичко е наред. А за другите стенограми и телефонограми няма да разберем никога.
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предната седмица пееше друга песен. Бил за прозрачност, но против отваряне на стенограмите. Толкова за акъла в кратуната му.
52
10
 
6
 
! Отговори
Не си играйте с огън преди 6 години
Всички банки са ,,вързани "по един или друг начин През 1996 фалираха 15 банки и хората загубиха милиарди левове.Не забравяйте че има и европейски банки които уж са български и при най малкото ,,финансово вълнение" ще ,,дренажират " авоарите си не у нас. Това явно има предвид Плевнелиев,да не се стресира банковата ни система. Ние/обикновенните хора/ сме не в час с тези банкови игри ,но при най малко вълнение ще хукнем да теглим жалките си спестявания. И големите риби също. И тогава..?????
51
2
 
14
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Лоша работа! И 100 години да минат, подлецът си остава - подлец !!
50
2
 
18
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Лоша работа! И 100 години да минат, подлецът си остава - подлец !!
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не защото общественият интерес от тяхното узнаване е маловажен, а защото обществените интереси, които могат да бъдат накърнени в случай на нестабилност в банковата система, са в пъти по-големи---СМЯЯТАЙ. Предния път аргументите му бяха напълно различни - за това какво щяло да се случи на президентската институция, ако всеки можел да я кара да разсекретява тайни. Това по-горе е съвсем друга песен, и определено става въпрос за прикриване на много СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ НА БАНКОВАТА СИСТЕМА НА БГ.
48
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом така вие, значи много ще се размирише!
47
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На първо време да му се отнеме дипломатическият паспорт, когато излезе стенограмата. Защото май ще се изниже като пръдня.
46
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затвор за това недоразумение и конфискация за всички имоти!
45
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите, вместо фа се замислят защо наистина фалира КТБ, каква е ролята на проруското правителство на Орешарски, проруската прокуратура и руското творение ДПС с неговия знаков депутат Пеевски, седнали по навик да плюят по Плевнелиев! За такава б.езмозъчни реакции заслужавате да загубите по подобен начин всичките си спестявания. Да видим тогава дали ще ви​ топли факта, че парите ви са взети от руски креатури.
44
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждате ли, че ви управляват крадци и мошенници? Защо ги търпите да ви ограбват и да ви се подиграват?
43
1
 
15
 
! Отговори
зрител преди 6 години
вчера по телевизията ,участник в разговорите от бсп каза ,че е предлагано затваряне на банките да нови избори!справка -лице в лице на ЦР по бтв!!
42
1
 
14
 
! Отговори
AXE преди 6 години
До Анонимен Вземи се земи у ръце и не отмествай темата от 4 МИЛИАРДА ПАРИ НА ХОРАТА, да неговори за това, кой "придоби" Виваком и с чий пари и КОЙ купи Булгартабак със заем от КТБ на стойност общо около 700 млн.лева общо. И онзи дето е "собственик" на Ревски. Аре замълчи и виж как ни крадат, за да ми дреме за папата, който по принцип е представител на християнството, което е отлъчено от православната ни църква. Аре бегай у -----
41
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата и той е вътре!
40
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно някой хора яко ги тресе параноята. Чак почвам да се чудя какво толкова може да има в тая стенограма?
39
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо много срамно има в стенограмата. Задължително да се разсекрети и да се види какво крият. Собствената си глупост и малоумие?
38
1
 
36
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Какви ги дрънка тоя? Излиза че банковата система е така корумпирана, че излезне ли наяве ще има главоломно бягство на пари от нея! Токъв е "общественият" интерес..