Срещу сивата икономика: Плащанията в брой до... 1 000 лева

ГЕРБ и Патриотите подкрепиха проекта на първо четене
22 юни 2017 12:30,
202
Срещу сивата икономика: Плащанията в брой до... 1 000 лева
Снимка: Reuters, архив

До две години плащанията в брой ще се намалят до 1000 лева. Това решиха депутатите със 102 гласа "за", 80 "против" и 3 "въздържал се" на първо четене на промените в Данъчно–осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/.

Въпреки че имаше критики към конкретни предложения, ГЕРБ и "Обединените патриоти“ подкрепиха проекта, предложен от Министерския съвет.

Със законопроекта се въвеждат правилата на две европейски директиви за задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане. Другите промени, които провокираха коментари от опозицията, са ограничаването на плащанията в брой до 1000 лева в рамките на две години.

Промените предвиждат и да се търси отговорност от пълномощниците на предприятия, като по този начин се цели да се ограничи порочната практика собственици на фирми да ги прехвърлят на малоимотни граждани. Предвижда се и фискален контрол върху стоките с висок риск.

Червената опозиция заяви, че няма да подкрепи промените, тъй като те са в противоречие със Закона за нормативните актове и са направени "зад гърба на всички заинтересовани групи".

"Така предложените промени са опит да се решат сериозни проблеми, но начинът не е този. Това не е добър начин за правене на законодателство. В проекта няма оценка на ефекта, както и последващ ефект“, коментира соцдепутатът Георги Търновалийски.

По думите му с промените за пълномощниците ще се позволят различни тълкувания на закона. Ограничаването на плащанията в брой пък не било европейска практика и тези промени ще донесат разходи за малкия и среден бизнес.

"Вие по принцип сте си "За", ама гласувате против закона в неговата цялост. Предлагаме го на първо четене, дайте вашите предложения между първо и второ четене. Гласувате всичко за бюджета против. Но ние се борим със сивата икономика", контрира Владислав Николов от ГЕРБ.

Според "Воля" с промените ще останат много "незатворени вратички" и ще се натоварят гражданите и бизнеса с допълнителна тежест. В члена за пълномощниците вносителите не били предвидили всички хипотези, тъй като така можело да се търси отговорност и от адвокатите и счетоводителите на фирмите.

Ограничаването на кешовите плащания намери противник и сред мнозинството.

"Като свалиш прага, това неминуемо обхваща всички лица. Един телевизор, мебелите, надхвърлят тази сума. С промените няма да ограничим големите фирми, които извършват злоупотребите. Ние ограничаваме физическите лица и ги лишаваме от свободата да избират", коментира Валентин Николов от ГЕРБ.

Патриотът Николай Александров призова да се приеме закона в неговата цялост и да се ограничи практиката да се прехвърлят фирми на фиктивни собственици, но заяви, че между първо и второ четене "Обединетите патриоти" ще внесат предложения да се запази прагът от 10 000 лева за плащанията в брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До А ДАЛИИЛИ купуваш турски бок.луци за по-малко от 1000.
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният хаос,който ще настъпи от поредното некадърно решение!!Значи,искам да си обзаведа жилището,отивам да магазина,вземам им банковата сметка,правя превод,взимат ми таксата,след това тичам в магазина и.....чакам!!Чакам да се потвърди преводът ми по сметка на магазина!!Може да не дочакам,защото ако преводът го направя следобед ще влезе по сметка на магазина на другият ден!!Там пък ще правят справки!!Отново чакане!!Или един хладилник и телевизор ще ми излязат отсъствие поне на 2 работни дни!!
47
2
 
18
 
! Отговори
ЛАРИ преди 6 години
И ако мама ми услужи с 500 лева, за да си купя мебели за 1500 лева, то първо тези 500 лева трябва да ги внеса в банката, за да ги използвам. ДВОЙНА ТАКСА ТОГАВА.ОТДЕЛНО ХОДЕНЕ ДО БАНКАТА.
46
1
 
3
 
! Отговори
А ДАЛИ преди 6 години
А ДАЛИ СЕ СЕЩАТЕ, ЧЕ ПО ТАЯ ПРИЧИНА ВЪВ ВЕРИГИТЕ ЗА ТЕХНИКА И СТОКИ ЗА БИТАЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ЦЕНИТЕ ПО-МАЛКИ ОТ 1000 ЛЕВА.
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАЛКИЯТ ЧОВЕК И МАЛКИТЕ ФИРМИ ЩЕ АБДИКИРАТ.
44
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи аз като имам 1000 лв в банката спестени ще ми искат декларация от къде ги имам а които има милиони никой няма да му търси сметка как ги е придобил
43
3
 
11
 
! Отговори
мишо преди 6 години
Аз като си плащам с дебитна или кредитна карта над 1000 лв нямам проблем за повечето големи покупки.Въпроса е ДАЛИ искам да се осветли някое мое ДРУГО плащане, тоест не искам НАП И Банката да знаят какво купувам от други места.Пример, какво съм купил/продал от ТАВЕКС или заложна къща и т.н.
42
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ти луд ли си, единственото, което ще се промени с този закон е, че банките ще изкарват повече.
41
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глуповатия българин пак вдига интернет бунтове че му нарушават правата да краде :D Повечето коментирали тук трябва да се третират точно като бездомните кучета! Чип във врата и нулеви граждански права!!!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 2100 г. не вярвам на земята да живеят повече от 2 млрд души :) Условията на планетата ще са съвсем различни.
39
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То хубаво,ама в статията никой не казва как това ще се отрази на печалбите на банките??Че,1% на 1000 лева такса превод си е 10 лева,2%-20...........!!Май банките ще оздравяваме отново с наши пари,с наши вложения!!Всичко друго е разтягане на локуми!!Банковото лоби спечели и тази битка в парламента!!Много им се видяха спестяванията на населението и решиха допълнително да ги осмучат!!
38
1
 
21
 
! Отговори
ха-хаааааааа преди 6 години
ТАКА НЕ СЕ БОРИ СИВАТА ИКОНОМИКА.... СЪВСЕМ ЗА АБДАЛИ НИ ВЗЕХТЕ.ТЯ СИВАТА ИКОНОМИКА ДАВА ЗАПЛАТА 420 ЛЕВАААААА.ДРУГО ИСКАТ - ДА НИ ПРЕВЪРНАТ В РОБИ НА БАНКИТЕ!
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще видите в следващите 10 години какво ще направи планетата със зиданиците на масоните :D Ще ги изрита всичките до един, започна друга парадигма, ама те още си мислят, че енергиите работят по стария начин :D
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зидарите си мислят, че са строителите на съвременното общество и демокрация, реално зидат нещо, ама от такова ниско ниво на съзнание крайният резултат им обещавам, че ще е плачевен, дори и за тях :D
35
0
 
3
 
! Отговори
пръстов отпечатък преди 6 години
До майнаама че си изостанал, залепяш си челото на скенера и системата за "борба със сивата икономика" отчита през чипа ти сметката, само не удряй два пъти, че ще стане бакшиша 2000 лв.
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма ги то физически, тия "милиарди спестявания", дето се водят "по пиксел".няма кеш - няма банкова криза - няма фалит на бамки ... няма и хора!всичко е заради контрола - тия 11 млрд дето прогнозират, че ще станат 2100 г, ако рекат да тръгнат против "системата", кой и какво ше ги спаси "богоизбраните крадци" от линч? затуй - няма кеш, интренет им казва всичко, роботи на всеки ъгъл със зарадени бластери ... иначе - линч на стълбовете с главите надолу!
33
5
 
3
 
! Отговори
мишо преди 6 години
ГЕРБ май не го иска този закон, ама до последно ще иска да плаши и извие ръцете на БСП за нещо друго което не им им дават да приемат
32
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До АнонименВсичко се прави за услуга на банките;да печелят още
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От масона горанов какво да искате?
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Една снимка е повече от хиляда думи"Снимката към статията го доказва..собственост на архива на рой.терс))5 банкноти по 50 лв