Е-администрация за "очовечаване": 8 удостоверения – онлайн

Сред тях за пенсии от НОИ, за данни от БУЛСТАТ...
Обновена: 23 авг 2017 18:44 | 23 авг 2017 16:00, Веселина Йорданова
11
Е-администрация за "очовечаване": 8 удостоверения – онлайн
Снимка: Булфото, архив

8 удостоверения на хартиен носител се очаква да отпаднат до края на годината, а 4 – частично, стана ясно на брифинг в МС. Те участват в няколкостотин административни услуги.

Още по темата
Председателят на Държавната агенция "Електронно управление" Росен Желязков каза, че сред удостоверенията, които ще отпаднат на хартия, са за пенсии от НОИ, за данни от БУЛСТАТ, свързани със семейно положение и др.

Той даде пример обаче, че удостоверения за граждански брак съществуват в дигитален вид от 2000 година насам, същото се отнася и за вписванията на имотни сделки. По тази причина ще има период, в който паралелно ще съществуват и тези на хартия.

Вицепремиерът Томислав Дончев определи работата по намаляване на административната тежест като "очовечаване" на административното обслужване. За целта се предвиждат два пакета промени – осигуряване на служебен достъп до тези регистри, които вече са електронизирани и промяна на режими и административни услуги в посока тяхното оптимизиране. Двата пакета изискват промяна на около 100 закона и 200 подзаконови нормативни акта.

По думите на Дончев със сигурност ще се наложи редуциране и пренасочване на служители, както и поемане на нови задължения от някои чиновници. Като резултат ще намалее времето за общуване с администрацията, което хората ще използват за работа или за почивка, заяви вицепремиерът.

Администрацията е лицето на държавата и ако лицето на държавата е намръщено или неприветливо, на база на това гражданинът си вади изводи за държавата, коментира още Дончев.

Той определи като безобразие т.нар. приемно време за гражданите, което означава, че гражданинът трябва да се съобразява с администрацията, а не обратното.

В процеса по намаляване на бюрокрацията самите министерства е трябвало да предложат мерки в тази посока.

Отличник в това отношение е Министерството на икономиката с над 100 предложения.

До тези промени се стигна, след като премиерът Бойко Борисов се разпореди министрите му да започнат война с тромавата администрация. Той им възложи и конкретен срок, в който да са направили анализ и да предложат конкретни мерки за решаването на проблемите.

"Всичко живо в министерства и агенции или ще работи в полза на гражданите и бизнеса, или ще си ходи", закани се преди време той.

Според него "войната ще е голяма, но ще надделеем", а отпорът от администрацията ще е силен, защото "тя от десетилетия така е свикнала да работи".

"Не мога да си обясня това спокойствие, да гледаш как хората висят по опашки, нервират се, тормозят се
и да чакаш със сила да дойде някой да те кара да го променяш", коментира Борисов.

Той смята, че това се случва, защото "заплатата им си върви, кутиите с бонбони и уискита си вървят и това е".


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички чиновници са все хора на ГЕРБ.
Назначават ги на работа с тлъсти заплати, за да си осигурят електорат.
10
0
 
1
 
! Отговори
НЕНУЖНИ ХОРА преди 3 години
Отивам в общината за удостоверение за данъчна оценка на имот, казва ми - елате след 15 дни. След 15 дни отивам, то още не е готово, но чиновничката кликва два пъти с мишката и удостоверението е отпечатано. След това следва чакане 15 минути, за да го подпише началничката, която в този момент обсъжда по телефона снощния сериал.
И за какво бяха нужни тези 15 дни, когато всичко е в компютъра?
9
0
 
0
 
! Отговори
ТОГАВА ЩЕ ИМА ЕФЕКТ преди 3 години
ИСКАМ ДА ЧУЯ ОТ МИНИСТЪРА, ЧЕ ЩЕ СЕ СЪКРАТЯТ 50% от па\разитите в държавния апарат.
Министерства и агенции са задръстени от безполезни индивиди.
В Народното събрание на всеки депутат се падат по трима служители.
8
0
 
8
 
! Отговори
дядо Добри преди 3 години
А от къде търтеите и банките ще се изхранват?
Всяко листче издадено от някое ведмстство стува левчета и всяко левче се внася по сметка в банка срещу други левчета.
7
0
 
8
 
! Отговори
гражданин Х преди 3 години
Опитвам се да подхвана една от най-простите професии и това вече ми коства около една година нерви и 1000лв. Назад! Като се има предвид че не съм запънал никъде и си вземам нижните изпити без да ходя по поправки и вадя док.само! Мисля че съм дал към 50лв. Само в ксерокса да си копирам личната карта и дипломите само 1000пъти! Валидността на някой док. дето направих в началото вече изтича! Това дето го научих на някой курсове вече го забравих щото не практикувам! Как да върви Бг!?
6
0
 
9
 
! Отговори
Нов преди 3 години
8 ще отпаднат, но сигурно ще въведат нови 10, че да има служби за чиновниците :)
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като дете ме плашиха с баба Яга и дядо Торбалан. Моите деца ги плаша с баба *** и дядо Талибан. ...Надявам се моите внуци да ги плашат с жената зад гишето и мъжа в кацеларията.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 20 години го правят това електронно правителство и пак до никъде не са я докарали. Не им вярвам, че в близките 10 години ще има забележима промяна.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За очовечване - направете революция срещу *** Бойко Борисов.
2
0
 
9
 
! Отговори
нов световен ред преди 3 години
не се притеснявайте, скоро идват чиповете и живота ще стане по-лесен
1
0
 
19
 
! Отговори
турист преди 3 години
В Петък за поредна година заминавам на семейна почивка в Гърция. За поредна година ще трябва да нося копие от акта за раждане на детето. В МВР има информационна система АИС-БДС, при набиране на ЕГН на детето, роднински връзки излизат майка и баща.
Да, дете може да излиза в чужбина само с двамата родители или с разрешението им, нормално. Но съгласете се, че т.н. копие на документ се фалшифицира елементарно.Пиниза е, че полицаите по ГКПП нямат допуск до утрасекретната система АИС-БДС. Гротестно !