Син съм на България, обяви Местан и поиска свобода за езика

Лидерът на ДОСТ се обяви срещу двойните стандарти на властта
10 окт 2017 16:30,
358
Син съм на България, обяви Местан и поиска свобода за езика
Снимка: архив "Булфото"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан отново разкритикува забраната за агитация на майчин език по избори и изучаването му като задължителен предмет в училище. Той излезе с позиция, в която обяви, че е син на България и иска да живее свободно, равноправно и комфортно в нея.    

Местан взе повод за изявата си от скандала около ограничаването на малцинства в Украйна да изучават майчиния си език.

Той припомни и визитата на президента Румен Радев в Чикаго, където той се застъпи за правото на българите в чужбина да изучават майчиния си език.

Още по темата

"Тезата му "изпуснем ли това поколение, децата им няма да имат българско самосъзнание", е неоспоримо вярна, защото езикът е основният елемент на етническата и национална идентичност на човека", пише лидерът на ДОСТ в позиция до медиите.

Той допълва и че успешната политика би трябвало да изключва двойните стандарти – един за българите в чужбина, един за собствените граждани от малцинствата.

"За съжаление, вътрешната политика на България по този въпрос е твърде далеч от стандартите, които изискваме да се прилагат спрямо нашите сънародници в други държави", пише още Местан.

Той изчислява, че при близо един милион български граждани от малцинствата съгласно последното преброяване, едва около 10 000 деца в училищна възраст изучават своя майчин език. Местан смята, че причина за това е отказът майчиният език да бъде включен в раздела за задължително образование, а не да бъде оставен в извънкласната подготовка наравно с хореографията.

Местан припомня и тезата си, че Изборния кодекс също дискриминира майчиния език и така противоречи на редица международни договори. Лидерът на ДОСТ припомни, че бе глобен няколко пъти за нарушаване на забраната за агитация на майчин език.

"Размерът на една от глобите ми обаче е с особено злокобна символика – 681 лв. Препратката към годината на създаването на българската държава сякаш цели "нацисткото" внушение, че едва ли не съм чужд заради своето етническо и религиозно различие и ако не искам да бъда остракиран, трябва да се откажа от своя език, т.е. от своята идентичност. Само че, господа държавници, и аз съм син на България, създадена през далечната 681 г., и искам да живея в нея не асимилиран, а истински свободен и равноправен, със съхранена човешка идентичност, на която държавата е еднакво длъжна да осигури комфорт, за да бъде истински единна и неделима общата ни родина", завършва лидерът на ДОСТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
1
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Истински свободният човек няма необходимост да си записва в закона какво ще прави, нито ще иска да записва в закона какво ще правят другите. Истинската свобода е тази, при която не е забранена никоя творческа човешка дейност, свързана с образование или наука, вяра. Само в една такава среда имаме сигурност, че човешките права на никой не са ощетени. Законът се използва от несвободните хора, от манипулаторите, за изкривяване на средата и отнемане на свободите на една прослойка от друга прослойка.
260
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 285 Тогава чети история на света, или на Балканите.От западни автори.Имаш много празноти.
259
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е решил от помаците да прави турци, това е цялата работа.
258
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато в Турция задължат помаците да учат български, тогава и в България да задължат турците да учат турски. Може да сме в ЕС, който е твърде либерален по подобни въпроси, но все пак не ядем доматите с колците...
257
2
 
7
 
! Отговори
:-) преди 6 години
такива турци са българите-мюсюлмани, та трябвало насила задължително да ги карат да учат турски в училищата , иначе не искали хахахахаха нормално е да се срамуват от тоя противен език..все пак тук е Европа, а не Анадола в Азия
256
0
 
5
 
! Отговори
до 283 преди 6 години
и като се събуди краката ти отвити нали??:-):-):-)не се филмирай толкова с тая Турцияпо-спокойно, че и сам не си вярваш:-):-)
255
0
 
4
 
! Отговори
:-):-):-) преди 6 години
говориш пълни глупости-каква азбука, създадена 4 век сънуваш ????..а руините не са писменост !!!никакво прогонване на славяни от Балканите няма(най-малко пьк от българите)!!че после се и върнали на всичкото отгоре, че и славянски език наложили:-):-):-):-):-)глупости и фантасмагории
254
3
 
8
 
! Отговори
seira преди 6 години
"ДРУГАРЮ" МЕСТАН,ВСЕКИ, КОЙТО ЖИВЕЕ В Р БЪЛГАРИЯ И НЕ Е С БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ Е ЧУЖДЕНЕЦ (НЕЗАВИСИМО ДАЛИ Е РОДЕН ИЛИ НЕ В СТРАНАТА)!Р БЪЛГАРИЯ Е СОБСТВЕНОСТ (СПОРЕД КОНСТИТУЦИЯТА) НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, А НЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ!КОМФОРТА НА ГРАЖДАНИТЕ, ИМАЩИ НЕБЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ (ТЕ НЕ СА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД) Е ГАРАНТИРАН ОТ КОНСТИТУЦИЯТА!!!
253
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 286 Християнството тук е дошло с Апостол Павел. Княз Кубрат е бил християнин, гробът му е в Украйна. Няма юдвиги хан, а Канас уд Биги, княз от Бога. Официалната версия на българската история е доста остана.
252
2
 
10
 
! Отговори
СИП преди 6 години
До Циникто си има СИП-турски, обаче тази година се записали 2000 деца, останалите предпочели немски, английски, математика и други по-полезни - очевидно не смятат да стават депутати и да агитират майките си по селата предизборно, та ходжите бесни и се чудят как насила и под строй да ги вкарат в медресето
251
3
 
16
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Като си син на майка България,защо не си остана Валентин Зидаров, а се преименува?До сега като не учи турски в училище,да не би да си го забравил?И последно. Ако *** е България,тя говори български,а не кюрдски,турски или арабски
250
5
 
1
 
! Отговори
до: 280 преди 6 години
Предлагам ти да прочетеш тази Книга , какво пише в История на България въобще не ме интересува:Османо-римска империя, българи и тюркиАвтор: Стоян ДинковДата на издаване:Април 2012ISBN:978-954-28-0915-9Страници:160Корична цена:10 лв.
249
9
 
2
 
! Отговори
до: 280 преди 6 години
Християнството е наложено насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език.
248
2
 
8
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Даже и Мурксул - ханъм в Берлин е съгласна, че първото , и най-важно условие за мнимата интеграция на алахогъзната па плач заливаща Европа е усвояването на езика на държавите-гостоприемници (защото говорим за ***)У нас - Местан иска да стартира обратния процес! Дезинтеграция! Като искат да учат майчиния си език - свободни са да го направят!Частни училища...в къщи...при ходжата...Точно такива като Местан - не са синове на България - откровени провокатори са!
247
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 279Не ми плащат за ограмотяване на умствено увредени!
246
5
 
13
 
! Отговори
Ахил преди 6 години
Само да вметна! Работя в село с население ,предимно от ***,турци и малко българи. Директора на училището беше турчин . Реши да увеличи часовете по турски. Всички родители се възпротивиха с аргумента,че те си говорят в семействата на майчин език. Поискаха в училището да се учи български и друг чужд език. С две думи,*** политици да престанат да използват този коз.
245
6
 
13
 
! Отговори
Йохан преди 6 години
Мръснa ислямска cвиня!
244
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 277 Ха, ха, котато е имало Бълтария в днешна Руска федерация и Тюркменистан...ОНД, ислямън не е съществувал като религия.Тези народи късно приемат исляма.А когато Бгария е била държава на Балканите в 7 век, турците са били един малък катун в Азия, за турска държава, да не говорим.Турците са пришълци в Европа от 14 век, Османската империя рухна и могат да ди ходят.
243
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съдейки по написаното от теб ще ми е твърде трудно да те ограмотявам. Просто ще ти се наложи да се потрудиш много за да наваксаш изпуснатото на млади години.Уви!...Ами опитай. Знам, че отговорът не ти е приятен.
242
17
 
4
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
Насила Славянизирано племе по време на Византия сега е Държавта България , крие се умишлено да няма Скандали с Историята ни