Министър Петкова: Без руски газ няма как да има газов хъб!

Русия снабдява 42% от природния газ за Европа, каза тя
12 ное 2017 11:50, Петя Славова
265
Министър Петкова: Без руски газ няма как да има газов хъб!
Снимка: архив, Булфото

Без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

"Този проект се ползва с безрезервната подкрепа на ЕК, ние получихме и финансиране, на базата на което в момента се извършва обществена поръчка с избор на изпълнител, който да изготви предпроектното проучване за проекта", обясни министър Петкова.

По думите й реализацията му ще бъде много важна и приоритетна не само за нас, а и за ЕС. Тя увери, че България има опция да удължи живота на АЕЦ "Козлодуй" още три пъти с по 10 години. Колкото до АЕЦ "Белене", в момента институциите мислели как да се използва вече закупеното оборудване.

По думите й, Русия снабдява 42% от природния газ за Европа. Така че без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Но за да бъде реализиран такъв хъб, трябва да са на лице поне три различни източника.

Министър Петкова увери, че проектът ще се реализира изцяло при спазването на европейското законодателство. По думите й диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ ще даде повече опции и по-конкуренти цени за страната ни.

Петкова коментира и информацията, че ЧЕЗ ще бъде продадена на индийски консорциум."Няма официална информация за това дали електроразпределителното дружество ЧЕЗ е продадена на индийски консорциум, но е много вероятно да е вярно".

По повод появилата се информация, че зад въпросния консорциум стои един от най-големите български продавачи на електроенергия - Валентин Христов, Петкова каза, че при всички случаи купувачите на ЧЕЗ ще бъдат проверени.

По думите й, тази процедура провежда чешката държава, тъй като това са нейни активи и тази продажба се извършва по реда и условията на тяхното законодателство.

"Трябва да бъде направена проверка от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е електроразпределителното предприятие с най-много и най-ценни активи. Така че ще бъде направена много сериозна проверка и, ако тези купувачи по някакъв начин не отговарят на изискванията и стандартите в България, ние имаме право да кажем своето мнение", допълни още министърът. 

Петкова увери още, че държавата няма да закрива ТЕЦ-ове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха, без русия България потъвала. Абе рублопитеци, вие сериозно ли се взимате?
47
5
 
13
 
! Отговори
до пазарджик преди 6 години
министърът не е казала, че българия потъва без русия, а че освен останалия, задължително ще се внася и руска газ, защото това е най-големият доставчик за европа. не знам не четете ли, тролите ли, какво? защо всичко за българина винаги трябва да е черно-бяло, от крайност на крайност? ние постоянно захвърляме всичко изградено или пък ще стоим и ще изгнием, ама няма да приемем нещо ново.
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как бе, Тиквата нали ще го носи в кратунки от Тексас.
45
5
 
7
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
излезе един министър и каза истината дано да имаме още такива честни и искрени министри.да го признаят че без русия българия потъва.сега русия за година две ще двигне икономиката на сирия .и ще са много по добре от нас и за воината ще забравят като чели е било кошмарен сън
44
12
 
3
 
! Отговори
ха.ха.ха преди 6 години
без руски газ няма денги и няма Русия. Русия конец
43
4
 
12
 
! Отговори
-38427- преди 6 години
A що , ще купуваме по 5 лв . кофата втечнен американски газ .Сега се сещам , нали щяхме да внасяме от Катар - кво стана ???
42
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-смешното беше, че един месец след плюенето в Истанбул, турците му с раха в устата със свалянето на Су-24. Тогава карликът побесня и отново със свойствената му клозетна риторика заяви, че турците искаши да оближат САЩ по едното място. Изобщо Путин е един жалък клоун.
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа го е казал "пази боже сляпо да прогледа" ,но е казал и още нещо "късно е либе за китка" . Сега ще се редим на опашка пред анадолския фюрер и ще си купуваме руски газ с анадолска надценка да ни е честито.
40
2
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
До Анонимен 40"Южен поток" не е спиран ! Лекичко му е променен маршрута, но се изгражда! Анадъм бе челеби ? Турците видяха келепира и веднага го прилапаха! А ние лапаме мухите ! Щот биле европейски !
39
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не беше ли Путин човека, който казваше че БГ трява да осъди ЕС за спрения Южен Поток и да си поиска парите -------Путин може да дрънка всичко, защото после се усети, че си е изпуснал нервите и е ос рал всичко.Но този, който официално спря потока и обиди България, беше Путин в Истанбул.Впрочем за руснаците и русофилите е навик да плюят по всичко българско.
38
3
 
16
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Само да припомня, че от 01.01.2019 година, Русия спира транзита на руска газ през Украйна ! Кофти номер, но необходим за отрезвяване на бецумците.
37
2
 
24
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Министър Петкова пт името на Боко Тиквонски : Ще стоим на тъмно и студено изцяло според нормите на европейското законодателство. Това е знак за привързаността на България към евроаталнтизма и най висшата европейска култура.
36
2
 
8
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Прав си е Христов като чета коментарите .
35
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойде и прозрението на министър Петкова най после , че без руски газ няма как да има газов хъб и газ в България. Но може би тя е един от малкото министри реалисти в кабинета. На все пак чест и прави, че казва истината.
34
5
 
8
 
! Отговори
до 32 преди 6 години
А не беше ли Путин човека, който казваше че БГ трява да осъди ЕС за спрения Южен Поток и да си поиска парите Айде като лъжеме малко де се замисляме то бива да си *** ама ти и за *** не ставаш дрогарю.
33
2
 
18
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Абе кой бръсне ЕС за слива ? МакКейн не е европеец, а американец! САЩ заповядаха, а Баце изпълни заповедта и подари "Южен поток" на Турция ! Какви европейски правила, какви пет лева?
32
3
 
5
 
! Отговори
норм преди 6 години
Според Бойко диверсификация означава доставка от много места, стига газа да е руски.
31
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже Орешарски не е спирал потока.Само каза, че трябва да се съобрази с правилника на ЕС.Тогава Путин пощуря и почна да ни плюе от Истанбул. Само Путин е признасял думите "южен поток няма да има"
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газ има много -в тулумите на Шкембе войвода,Дебелата Берта,Теменужка, Баце и още ,и още.Да пият" Еспомезан"и да пълнят хъба.
29
4
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Окупанте я пак дай опорната точка че се обърка.Американските сенатори дойдоха при Орешарски бе ***.На другият ден той спря официарно проекта.Не го виня защото само той(Орешарски)си знае как са го заплашвали.