Министър Петкова: Без руски газ няма как да има газов хъб!

Русия снабдява 42% от природния газ за Европа, каза тя
12 ное 2017 11:50, Петя Славова
265
Министър Петкова: Без руски газ няма как да има газов хъб!
Снимка: архив, Булфото

Без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

"Този проект се ползва с безрезервната подкрепа на ЕК, ние получихме и финансиране, на базата на което в момента се извършва обществена поръчка с избор на изпълнител, който да изготви предпроектното проучване за проекта", обясни министър Петкова.

По думите й реализацията му ще бъде много важна и приоритетна не само за нас, а и за ЕС. Тя увери, че България има опция да удължи живота на АЕЦ "Козлодуй" още три пъти с по 10 години. Колкото до АЕЦ "Белене", в момента институциите мислели как да се използва вече закупеното оборудване.

По думите й, Русия снабдява 42% от природния газ за Европа. Така че без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Но за да бъде реализиран такъв хъб, трябва да са на лице поне три различни източника.

Министър Петкова увери, че проектът ще се реализира изцяло при спазването на европейското законодателство. По думите й диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ ще даде повече опции и по-конкуренти цени за страната ни.

Петкова коментира и информацията, че ЧЕЗ ще бъде продадена на индийски консорциум."Няма официална информация за това дали електроразпределителното дружество ЧЕЗ е продадена на индийски консорциум, но е много вероятно да е вярно".

По повод появилата се информация, че зад въпросния консорциум стои един от най-големите български продавачи на електроенергия - Валентин Христов, Петкова каза, че при всички случаи купувачите на ЧЕЗ ще бъдат проверени.

По думите й, тази процедура провежда чешката държава, тъй като това са нейни активи и тази продажба се извършва по реда и условията на тяхното законодателство.

"Трябва да бъде направена проверка от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е електроразпределителното предприятие с най-много и най-ценни активи. Така че ще бъде направена много сериозна проверка и, ако тези купувачи по някакъв начин не отговарят на изискванията и стандартите в България, ние имаме право да кажем своето мнение", допълни още министърът. 

Петкова увери още, че държавата няма да закрива ТЕЦ-ове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато си сменяш мнението през ден ставаш смешен и дори твоите гласоподаватели спират да те уважават. Утре ще чуем: нямах това предвид, ние можем и без руска газ, само, че инвестицията ще се изплати за по - дълго ( която инвестиция е с европейско финансиране разбира се !). 27 години не чухме за нито един български проект, предвиден за българи и тяхното влияние на международната сцена.
27
3
 
24
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Дойде МакКейн и още няколко тулупа и казаха на Баци - Спираш "Южен поток" инак отиваш в девета глуха, а офшорните кинти ти горят. И Баце взе че подари "Южен поток" на Турция ! Те тва е истината.
26
6
 
16
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
бг се отказа от южният поток по натиска на сащ нека сега сащ дани даде газ вайсали американски всяка една държава иска с русия да са добри отношения а бг обърна към тях гръб. щяха да ни искупуват всичко и да ни помогнат с икономиката кратуни а сега нека ес да ви помогне с всичко но на ес ние сме роби евтина работна ръка работя и живея в москва получавам 1500 евро при такъв висок курс.
25
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изказването на Петкова е извадено от контекста.
24
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво Путин щеше да прекара тръбата до нас, при условие че не щем Южен поток. Да се овътре с 10 милиарда загуби.-----Мене интереса на Путин слабо ме интересува. Аз нито съм му искал газът, нито тръбите. Газопроводът през БГ е основно транзитен, не се строи специално за нас.
23
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
селяни,пак ви клатят с руски проекти
22
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога български държавник не е казвал, че ще спира Южен поток. Подплашиха Путин, че ще въведат европейски правила и той откачи и почна да ни псува и спря потока. Това се случи в Истанбул.
21
5
 
18
 
! Отговори
Шопе, преди 6 години
Като не искаш нещо, продавача го продава на другиго. За какво Путин щеше да прекара тръбата до нас, при условие че не щем Южен поток. Да се овътре с 10 милиарда загуби.
20
19
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
като искате вода вкъщи първо си прекарвате тръбите нали ? не чакате да бликне отнякъде вода ------Напротив, първо се проучва дали и къде има източник, както и качеството и цената на водата.
19
30
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Южен поток беше спрян официално от Путин.Това беше една от проявите на болното му его.
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като искате вода вкъщи първо си прекарвате тръбите нали ? не чакате да бликне отнякъде вода .
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма лошо! Сега на касата на руския газ ще стои Ердоган. Вместо борисов. И ще купува на такава цена, каквато му поиска турчина. Иначе студ на кутийки. А там бог високо, цар далеко. Никой в ЕК няма да си мръдне пръстта за нас.
16
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без Русия БГ е за никъде набийте си го в тъпите краварски кратуни. Значи Индия сега като купи ЧЕЗ и може да ни врътне един режим на тока, ааааа ?
15
3
 
21
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Хи-хи-хи в България важат чешките закони. Въпросче - А в Чехия важат ли българските закони? А Баце ?
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
съвеста почваа да ме гризе като гледам тези несправедливости как съсипват БГ, съвеста че децата ще ме гледат един ден и ще ме попитат- защо нищо ненаправихте и ги търпяхте такива политици
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последно индийци бяха у нас, като разфасоваха Кремиковци. Бая джилязу имаше там! Сега пък бакър, бол.
12
5
 
22
 
! Отговори
панализатор преди 6 години
Какво става на практикаПредвижда се да купуваме ток от ТурцияЗа този газов хъб също руската газ ще идва от Турция за по евтиноза да се угоди на някой брюкселски или американски г е й в България нищо да не се прави е от къде да живее българския народ бе господа продажни политици . Както вече се вижда май южна България бойко ще я хариза на Ердоган заради личните си интереси. Затова ли там се инвистира най много през неговото управление.Той е най пагобния политик за българската нация
11
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали на Батко Буби му рекоха хамериканските сенатори, руска газ де се не взима. Спря потоците, а руснаците ги насочиха към Турция.и сега кво, вместо да си получаваме директно газа, ще идва от посредника Турция. Браво Батко, великан на мисълта си!! И не си изобщо слуга на САЩ, ама хич!!! Защо не се каже с колко ще се оскъпи газа, и кой ще го плаща? Няма да е Батко, а Българския народ.
10
32
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Южен поток го спря Путин.
9
2
 
22
 
! Отговори
Даола преди 6 години
Е, това е вече новина - българското електроразпределение се продава по законите в Чехия на индийци! Нищо против индийците, току-що едно приятелче индиец ме попита как е у нас - да му кажа да дойде да поработи за индийската компания.Аз си мислех, че в България важат само българските закони !