ГЕРБ склони: Мораториумът за новите лекарства да се отмени!

Управляващите обаче искат всички в парламента да са съгласни
19 дек 2017 17:08,
107
ГЕРБ склони: Мораториумът за новите лекарства да се отмени!
Снимка: архив "Булфото"

ГЕРБ склони да предложи актуализация на бюджета на Здравната каса за догодина и да отмени параграфа, с който се въведе мораториум върху иновативни лекарства, купувани от НЗОК. Единственото условие на управляващите е всички партии в парламента да са съгласни с това.

Решението бе обявено в позиция на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, изпратена до медиите.

Тя идва няколко часа след като лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че е поискала от премиера Бойко Борисов отпадането на спорния параграф. За това настояват и онкоболни, организации на болните от рак и протестиращи срещу новия текст.

Той бе атакуван и от президента Румен Радев, който наложи вето. То обаче бе отхвърлено от депутатите на мнозинството в края на миналата седмица. Държавният глава обвини управляващите, че са загубили човешкия си облик, а премиерът Борисов отвърна, че е готов да преразгледа мораториума.

Още по темата

В същото време вчера здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще бъде създадена комисия, която да решава кой да бъде лекуван с лекарствата под мораториум.

"В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства", обяви Цветанов в позицията си.

Той съобщи, че Ананиев вече е готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с правилник за работата им. 

"По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му", пише Цветанов.

Въпреки това, за да сложи край на спекулациите, че онкоболни остават без лечение, ГЕРБ ще предложи на утрешния Председателски съвет в парламента отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

"От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им", обяви Цветанов.

Той обясни, че вече е консултирал промяната с всички институции и ресорни парламентарни комисии, които дават подкрепата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
До КатегориченИ Партийният дом...
56
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аааа идва европредседателството и баце е готов на всичко,само да не му се разклати "стабилността".Сега е момента да искате.Полицаи,учени,пенсионери-ИСКАЙТЕ!Нали и Господ е казал:поискай и ще ти се даде.Използвайте момента и светиня МУ няма да ви откаже.
55
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ГЕРБ БЕШЕ ПРОТИВ КУПЕНИТЕ ЛАКЕЙ "патриоти"СЪЩО.ИМАШЕ ВЕТО И ПАК ГЛАСУВАХА ПРОТИВ. ГОСПОДИН БОРИСОВ КАЗА ЗА И ТЕ 180.НАВЕЖДА МЕ МИСЪЛТА,ЧЕ ДЪРЖАВАТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ЕДИН ИНДИВИД.И АКО ТОВА Е ИСТИНА ТО ДА СТАНЕ ЦАР.А ДРУГИТЕ ДА СЕ РАЗПУСНАТ ЩОМ НЯМАТ СОБСВЕНО МНЕНИЕ.ИНАЧЕ БРАВО ЗА РЕШЕНИЕТО.
54
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А можеха да си спестят срама! Сега ще влязат пак в обяснителен режим с приказки за канарчета. Наиснина е време за отрезвяващ вот!
53
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От трън та на глог , суджук ти ли ще плащаш на тия 6 комисии
52
0
 
41
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Българино колко гербераста стъпка днес?
51
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както казваме по нашиот край-а тоа с правилната глава кво са е улезил като варена тиква-майтап бе уили.
50
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодаря ти господин РАДЕВ , благодаря ти господин ПРЕЗИДЕНТ ! Най после човек ПРЕЗИДЕНТ !
49
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След това грандиозно оси ране на ГЕРБ, нито сълзливите истории на сестрата на Бойко (уж случайно попаднали в новините тези дни), нито половинчатата крачка назад в закона ще измият срама от Борисов.
48
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онкоболните протестират срещу мораториума, ОНКОБОЛНИТЕ!! А Тикваря беше готов да прецака тях, само и само да не признае, че Радев и Нинова са прави. Прав е Радев, че управляващите са загубили човешкия си облик.
47
3
 
45
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
И да не забравите да поздравите другаря Тодор Живков, че построи НДК!Защото иначе щяхте да се перчите на някой ПОЛУ асфалтиран сокак!П.П.Чудно, взривиха мавзолея, че бил тоталитарна сграда, а НДК не го взривиха!
46
2
 
26
 
! Отговори
Mortal Kombat преди 6 години
Борисов vs. Нинова. Нинова wins. Flawless victory!
45
0
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
За такова поведение баба ми казваше: "се.ри - опери" ...
44
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сапунка без край - проба - грешка - грешка - проба виновни няма но хора страдат. Кога ще свърши вече тази сапунка серия след серия грешки и поправки до безкрай ли? А кой ходи на поправка - двойкаджиите нали.
43
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37И не само ще прегласуват, а същите калинки ще са щастливи, че вожда ги просветлил да се свети името му.
42
0
 
49
 
! Отговори
ГЕРБераст-помияр преди 6 години
Изпитвам задоволство да отбележа, че ние - GERBerastite сме 123 % *** и гласуваме решения ВСЕКИ път на обратно!!! Изключително сме ограничени, защото всички НИЕ от шайката СУДЖУЦИТЕ 3 сме възпитаници на Помощното Училище във Вършец!!! *** неграмотни сме....
41
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не внимават ли когато цитират президента или нарочно така говорят, че бил казал: ,,..управляващите загубиха човешкия си образ...''. Думите му бяха ... са на път да загубят човешкия си образ...''!
40
39
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мачкай боко червените бок.... ти си велик
39
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радослав радев ако гледна едно нещо и нее 1;30 какво ще правим тогава а или чее при нас се чудиш що става ако е 30 минути ще попитам колко кадри набра с оня над мен а приятелю ми тои зея цяла следобед или тои за колежката набира единия по баби единия прекара едно момиче абре вие срам нямате ли бре некъдърници неземни единия фъфли и единия пиян вие с конкурс по простотия ли сте слагани в ловеч
38
0
 
48
 
! Отговори
Брадвата преди 6 години
Не ГЕРБ, а ТОЙ, "лично" размисли. Впрочем, той не се е замислял, че да размисля сега. То трябва да имаш мозък, а не да си ***-марионетка.