Грешка в превода! Европа ни превежда gender-а от английски на български

Съветът на Европа ще поправи превода на Истанбулската конвенция
16 яну 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
337
Грешка в превода! Европа ни превежда gender-а от английски на български
Снимка: БТА

Съветът на Европа ще поправи българския превод на Истанбулската конвенция, за да отговори на страховете за въвеждането на трети пол. Това съобщи шефката на отдела "Права на жените" Бриджит О’Лохлин в Съвета в живо предаване по Тwitter.
 
"Анализирахме страховете, които конвенцията породи в България и стигнахме до извода, че проблемът е в превода. Затова той ще бъде направен отново", каза О’Лохлин от Страсбург, където е централата на Съвета.
 
Според нея преводът на думата gender от английски на български може да е бил изтълкуван неправилно в София, което да е довело до съпротивата и противоречията около документа, чиято цел е защитата от домашно насилие. В настоящата версия на текста английската дума gender е преведена на български като "пол". В дефиницията за пол е посочено, че  "пол" означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете.

Още по темата

О’Лохлин каза, че новият превод на 35-страничния документ "ще отнеме известно време", но не се ангажира кога ще бъде готов. Едновременно с текста Съветът на Европа ще преведе на български език и брошурата, която обяснява Конвенцията, за да разкаже на по-достъпен език съдържанието и целите на документа.

Представителката на Съвета добави, че организацията е предоставила допълнителна информация на българските власти "за това, което произтича и не произтича от Конвенцията".

"Останалото е комуникация, просто комуникация", коментира служителката на Съвета.

О’Лохлин каза, че досега не са се сблъсквали с подобен проблем сред другите държави, ратифицирали документа. Известно напрежение по темата имало само в Полша, но впоследствие Инстанбулската конвенция е била ратифицирана от Варшава.

Съветът на Европа е международна организация, която обединява 47 държави, за да насърчава сътрудничеството помежду им в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културата. Тя e автор на подписаната през 2011 г. в Истанбул Конвенция за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие.

До момента конвенцията е подписана от 44 от 47-те члена на организацията, включително от България. Турция е първата държава, която я ратифицира – през 2012 г. Към лятото на миналата година парламентите на още 27 държави са го направили (Албания, Андора, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Кипър, Дания, Финландия, Естония, Франция, Грузия, Германия, италия, Малта, Монако, Черна гора, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Португалия, Сан Марино, Сърбия, Словения, Швеция и Швейцария). Конвенцията е в сила от 1 август 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже Русия декриминализира наскоро домашното насилие сега е насъска троловете си да вият срещу всяка проява срещу насилието. Подпишем ли конвенцията това разтваря още повече пропастта между нас и матушката
205
16
 
7
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Kакви трети полове ви гонят? Четете! Вече ви написаха, никой няма да ви обърне резбата, никой не може освен вас... Става въпрос за защита на жените от насилие, вас не ви ли е раждала майка?
204
1
 
2
 
! Отговори
До210 преди 6 години
Повече отколкото на тебе ;)
203
2
 
16
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Всеки има право да се ч.ука с който си поиска : мъж, жена, козле, магаре, надуваема кукла и прочие. Ако изпитам мерак да си легна с мъж ме боли к..ра кво мисли по въпрос бай Пешан, стрина Калина и комшията Гошо. Обаче...това става вече прекалено.. половината от думите въобще дори и не разбирам за какво са , а аз отлично говоря английски. Зчетох се .. трансджендер, трансмитер, мен-ту-уомен, уомен-ту-мен... То страшно !!!! Някой трябва да спре тази лудница !!!!
202
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой и по какъв начин ще гарантира, че това няма да се използва като инструмент за злоупотреби срещу невинни мъже?
201
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи не е подписана от 3 държави - членки , със сигурност едната е Унгария.Мне, Унгария е подписала. Неподозиращите са Армения, Азербайджан и Русия. Двигателите на прогреса.
200
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма да ви прави гейове или трансджендъри на сила! Тук става въпрос за насилието над жени. Законите в БГ не работят и това е единствения начин нещота да се подобрят. Много ми е интересно като почнете да ривете за третия пол все едно ви е страх да не станете гейове! Няма как да станете гейове освен ако не сте скрити лимонки. Риването срещу конвенцията е поредната Опорка в хибридната война на враговете на Европа.
199
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова аз ще направя всичко възможно да замина за Русия ....Прав ти път!!!
198
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ангелнапротив, пише. подписана от 44, ратифицирана от 28. в последния абзац е
197
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конвенцията е за правата на жените. Това автоматично изисква да се дефинира какво е "жена". Ами сега? Тази в бара изглежда уж жена, ама знае ли човек? За онзи пък всички знаем, че не е баш мъж. Я най-добре да пишем едно "***", хем звучи по-научно.
196
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя и нинова има объркване в джендъра, искаше с Борисов да се разбират като... мъже. Явно е против конвенцията за да може на воля да бие мъжа си-митничаря.
195
4
 
19
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
А може ли ние да преведем на Европа "Що не си е....м...."!
194
2
 
4
 
! Отговори
Мъж преди 6 години
Като се приеме тази конвенция, аз няма да приема нито една жена до себе си повече, много рисковано става. Ще бягам надалече.
193
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама че сме прости. Думата пол отдавна не значи пол. Думата морал отдавна не значи морал. Думата партньорство отдавна не значи партньорство. Такива неща трябва да се коригират още в училище. "Министерството на Истината" къде е? Нали сме съвременна държава, "ЦК на БКП" се превежда "Европейска комисия" вече. Нови господари - нов речник.
192
1
 
12
 
! Отговори
ангел преди 6 години
Значи не е подписана от 3 държави - членки , със сигурност едната е Унгария, а за другите не казват , но Орбан не е вчерашен , също така НЕ КАЗВАТ от колко парламента е РАТИФИЦИРАНА ??????
191
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само в Русия е за мъже , там гейовете ги бият , тв предаване направи опит 2-момчета хванати за ръка с вид на гейове тръгнаха по централна улица в Москва за 1километър разходка 5-6 човека се заядоха с гейчета да ги бият.
190
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юнкер,Меркел и Макрон отгледаха деце и дундеркат внуци.Кобзон е украинец,а Киркоров-българин.По акт за раждане
189
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Волен да не се прави на много мъж, че е скатал казармата и как се кланяше пред ония восъчен джендераст Кобзон, не е истина... ПОМНИМ!
188
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Кобзон до Филип Киркоров са все мъжкари в масквата.
187
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Крайна сметка и в Сибир е за хора , по добре човек в Сибир , отколкото Гей в Германия и България.