Заплатите на полицаите растат, на чантаджиите – също! С колко?

Проект на наредба за парите е качен на сайта на министерството
22 яну 2018 09:15,
233
Заплатите на полицаите растат, на чантаджиите – също! С колко?
Снимка: архив, Булфото

Заплатите в МВР ще се увеличат спешно от 1 март. Ръководството на министерството направи остър завой и след като допреди седмица твърдеше, че служителите му нямат нужда от повече пари, сега бърза да "повиши мотивацията им за по-високи резултати".

Проект на наредба, с която се променят основните възнаграждения в системата, бе публикуван на сайта на ведомството само няколко дни след като премиерът Бойко Борисов обеща да се отпуснат допълнително 100 млн. лв. за заплати. В МВР са пресметнали, че са им нужни 97 млн. лева.

Заради бързането срокът за обществено обсъждане на наредбата е съкратен наполовина - на 14 дни, пише "Сега". По закон той е 30 дни, а намаляването е позволено в изключителни случаи, като трябва да се посочат аргументи. Мотивите на МВР са увеличението да влезе в сила от 1 март, защото е много необходимо.

Още по темата

Основните заплати ще се увеличат с около 80 лв. Така най-ниското възнаграждение за полицейска длъжност ще стане 798 лв. Толкова ще е заплатата на полицай със средно образование. Същото ще е възнаграждението и на пожарникарите със средно образование, както и на катаджиите от най-ниските нива.

Кварталните полицаи, както и част от патрулиращите, ще взимат малко над 1000 лв. Инспекторите с една степен по-горе в йерархията ще се подписват срещу 1044 лв. Тези длъжности се заемат основно в районните управления, т.е. голяма част от работещите там са инспектори между четвърта и шеста степен. Началниците в районните управления ще взимат 1259 лв.

Директорите на областните поделения на МВР ще са с основна заплата от 1545 лв. до 1623 лв. Малко по-добре платен ще е шефът на СДВР - 1695 лв. Началниците на граничните управления ще получават минимум 1454 лв.

Т. нар. чантаджии от администрацията на МВР също ще се възползват от увеличението. Основната заплата на главен юрисконсулт ще стигне до 943 лв. Главният счетоводител ще взима 889 лв. Заместникът му ще получава с 20 лв. по-малко.

943 лв. ще е основната заплата на главен експерт в администрацията, а експертите ще получават по 915 лв. Преводачите и психолозите ще получават по 861 лв. Толкова е заплатата и на програмистите и системните администратори.

Всички държавни служители в системата вземат и допълнително възнаграждение на всеки три месеца.

НАЧАЛНИЦИ

Увеличението ще засегне и висшето ръководство на МВР. По-големи заплати вече ще взимат както главният секретар, така и заместникът му. Те ще получават съответно по 2247 лв. и 2029 лв. вместо досегашните 2166 лв. и 1948 лв.

Увеличение ще има и за членовете на политическия кабинет на министъра - парламентарен секретар (1886 лв.), съветници (1839 лв.), експерт в кабинета на министъра (1697 лв.) и главен експерт в политическия кабинет (1325 лв.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заслужават си ги, и полицаи и пожарникари и спасители, и да почерпят
175
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И освен БСП,може да се гласува за патриотите,които Доган иска да отстрани.
174
0
 
3
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
До ?!И аз това се питам
173
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те са си сложили хора във всички партии,която и да изберете губите,затова махнаха и Гергов,а сложиха Нинова и в БСП,отстраниха Дончева и Първанов,но все пак от всички партии е за предпочитане БСП,защото не се знае малките партии дали ще могат да наберат сила и да окажат влияние и съпротива.Турците си сложиха хора във всички партии.
172
15
 
31
 
! Отговори
Дааа преди 6 години
До Служител Защото пишат само основната заплата, а на тези *** им се начисляват още сто неща, освен основната и накрая става двойно на това.
171
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато са на власт БСП и ГЕРБ забравете за високи заплати и жизнен стандарт! Казвам БСП и ГЕРБ, защото те са първите 2 политически партии, които са си купили първите 2 места, а останалите партии са им патерици и подкови. Освен да им правят ***, друго не могат.
170
3
 
25
 
! Отговори
Служител преди 6 години
Половината термини и числа в статията са тотални недомислици и грешки. Читателите вярват сляпо.... Няма главен юрисконсулт с такава заплата. Повечето вземат чисто ОТ 1300 нагоре.
169
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди време някое съсловие ако протестираше всички го подкрепяха. Тия пари дадени от държавата на някой нали се завъртат в обръщение. Бат ви Боко така раздели нацията с изказванията за пенсионери, даскали и т.н. хрантутници..... ето резултата!
168
2
 
18
 
! Отговори
Бъдеще преди 6 години
Всички знаем,а и ясно виждаме на снимката за каква *** става на въпрос.Няма ли някой предложение и идея как можем да спрем тези подкупи от настоящия мин.председател и бъдещите подкупи от него(или някой друг нов мин. председател).Не вярвам някой да е съгласен с поредното ненужно увеличение на тези *** освен разбира се самите те.Било то референдум,подписка или нещо,което да ги накара заплатата да е обвързана с резултати?
167
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз на тях, те на мен... Един за взички, взички за един...Успешните формули на власт и полиция...
166
3
 
13
 
! Отговори
dkc преди 6 години
какво им става на управляващитепенсионират ги на 45 години и след това връзкарите продължават да работятпенсия и заплатасъщото и при учителитев столични училища работят 70 годишни дтарци на заплата и пенсияа 40 годишни още не са започвали работа в тоя животужасх такъв учител да те учине че младите са стока но да се учатняма как
165
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така бай печели избори - приемете го кат инвестиция!
164
6
 
34
 
! Отговори
бай х преди 6 години
тие плондери на снимката на всяко тримесечие трябва да покриват физ. нормативи - бягане , лицеви опори , коремни , ръкопашен бой, стрелба и който не ги покрива айде ...това са мрънкащи палячовци
163
0
 
30
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
162
4
 
30
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Пак ли, бря??? :))) Откъдя накъдя??? :)))
161
2
 
27
 
! Отговори
А ще работят ли преди 6 години
Кога ще има намалени заплати за брутален отказ за изпълнение на задълженията си.
160
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СИК кешира на ПЧМ и всички са щастливи! Така се получи с тези 100 млн. , а реформа всяка забравете!
159
3
 
17
 
! Отговори
Учителка преди 6 години
Свърши ми червеното мастило в химикалката. :) Ще взема от инспектора химикалка със зелено мастило вече. Много грешки поправям на полицаите, когато се опитват да пишат. :)
158
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dieslrae,чакат да мине давност за мастити бандите,за детски и кокошкарски истории ПРОШКА НЕМА защото трябва да се отчитат приключени дела,ако убиеш ти дават условна присъда или те оправдават,ама ако не дадеш подкуп те бият в полицията И ТО НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДЕЦА и търсят под вола теле,после съдията те "осъжда"на порицание от немай-къде НО ДЕЛОТО Е ЗАВЪРШЕНО!!АБСОЛЮТНИ КАП,,ТИ,ПОЛИЦИЯ И "СЕДЕБНА"СИСТЕМА.
157
3
 
28
 
! Отговори
Самарянин преди 6 години
Вдигат им заплатите, защото опазиха селата ,опазиха свинете в парламента,и защото хванаха всички те 600 осъдени.А тръгнали да се занимават с нормалните хора и да ги тормозят.Аз помощ от полицай не съм видял ,само ще ти навреди .