Заплатите на полицаите растат, на чантаджиите – също! С колко?

Проект на наредба за парите е качен на сайта на министерството
22 яну 2018 09:15,
233
Заплатите на полицаите растат, на чантаджиите – също! С колко?
Снимка: архив, Булфото

Заплатите в МВР ще се увеличат спешно от 1 март. Ръководството на министерството направи остър завой и след като допреди седмица твърдеше, че служителите му нямат нужда от повече пари, сега бърза да "повиши мотивацията им за по-високи резултати".

Проект на наредба, с която се променят основните възнаграждения в системата, бе публикуван на сайта на ведомството само няколко дни след като премиерът Бойко Борисов обеща да се отпуснат допълнително 100 млн. лв. за заплати. В МВР са пресметнали, че са им нужни 97 млн. лева.

Заради бързането срокът за обществено обсъждане на наредбата е съкратен наполовина - на 14 дни, пише "Сега". По закон той е 30 дни, а намаляването е позволено в изключителни случаи, като трябва да се посочат аргументи. Мотивите на МВР са увеличението да влезе в сила от 1 март, защото е много необходимо.

Още по темата

Основните заплати ще се увеличат с около 80 лв. Така най-ниското възнаграждение за полицейска длъжност ще стане 798 лв. Толкова ще е заплатата на полицай със средно образование. Същото ще е възнаграждението и на пожарникарите със средно образование, както и на катаджиите от най-ниските нива.

Кварталните полицаи, както и част от патрулиращите, ще взимат малко над 1000 лв. Инспекторите с една степен по-горе в йерархията ще се подписват срещу 1044 лв. Тези длъжности се заемат основно в районните управления, т.е. голяма част от работещите там са инспектори между четвърта и шеста степен. Началниците в районните управления ще взимат 1259 лв.

Директорите на областните поделения на МВР ще са с основна заплата от 1545 лв. до 1623 лв. Малко по-добре платен ще е шефът на СДВР - 1695 лв. Началниците на граничните управления ще получават минимум 1454 лв.

Т. нар. чантаджии от администрацията на МВР също ще се възползват от увеличението. Основната заплата на главен юрисконсулт ще стигне до 943 лв. Главният счетоводител ще взима 889 лв. Заместникът му ще получава с 20 лв. по-малко.

943 лв. ще е основната заплата на главен експерт в администрацията, а експертите ще получават по 915 лв. Преводачите и психолозите ще получават по 861 лв. Толкова е заплатата и на програмистите и системните администратори.

Всички държавни служители в системата вземат и допълнително възнаграждение на всеки три месеца.

НАЧАЛНИЦИ

Увеличението ще засегне и висшето ръководство на МВР. По-големи заплати вече ще взимат както главният секретар, така и заместникът му. Те ще получават съответно по 2247 лв. и 2029 лв. вместо досегашните 2166 лв. и 1948 лв.

Увеличение ще има и за членовете на политическия кабинет на министъра - парламентарен секретар (1886 лв.), съветници (1839 лв.), експерт в кабинета на министъра (1697 лв.) и главен експерт в политическия кабинет (1325 лв.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересна гледна точка почва да се налага - нискообразованите куки с униформи по улиците, дето трудно се подписват са важни, а по-квалифицираните кадри на полицията, добрите криминалисти и експерти са "чантаджии". България затова е изостанала и бедна - ние просто нямаме нормални критерии за истинската стойност на нещата.
155
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно тези сега с още по - голямо самочувствие без покритие ще пребиват, както предните годинк още по - настървено хората, ако стачкуват и то по нареждане отгоре. Те се изживяват като че ли са недосегаеми и над закона като шефовете си, които пък се кланят на премиера.
154
10
 
1
 
! Отговори
Късоглед преди 6 години
Ако не бяха тия дето си " изливат злобата по форумите" разбииирашли,че ти анонимнико нямаше да имаш на кого да си изливаш комплексите.Ако беше само да си вършиш работата началството,щеше да само да ти дърпат послушните ушички,и да коленичиш в стойка костенурка.
153
1
 
14
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Бойко още разсъждава като шеф на силова групировка.
152
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама това са им основните заплати а колко взимат те си знаят,на три месеца допълнителни ТОВА В АРМИЯТА ГО НЯМА-ГАРАНЦИЯ и продължава масовото напускане на служители в БА!Освен това 680+80=760,за им стане 800 или лъжат и за минималната или увеличението е около. 120лв или около 17% увеличение!Те нали искаха по 15% на всички??Явно тия които са им синдикалните организации се имат с другарите с най-високи заплати та некви далавери правят явно!!
151
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дълбока излагация от страх.Пак пари за най нереформираната и задръстена система, пълна с пенсионери на заплата и пенсия и още един куп чиновници имитиращи некаква дейност. Който стачкува му се дава с пълни шепи . Ами сега като тръгнат да искат и останалите съсловия и пенсионерите което е нормално и на тех требе да се даде. Само политици, депутати и полицаи ли са в държавата.
150
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, но при частните бизнесмени ще излетят в свободен полет още на първото изречение без заплата, без стаж, без осигуровки, без обезщетения, а и трябва работа. А неграмотните мързеливци са свикнали наготово и затова се натискат да стоят за заплата, пенсия и ред други облаги.
149
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платят си за тестовете по интелигентност, платят си и за физическите изпити и хоп уредени на работа скандират за големите заплати. Това е...
148
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния бизнес ще фалира, той едвам издържа вече тази тежест, след 2030-та заплати няма да има за никой, още по-малко пенсии, предстои да го видите и преживеете, защото ви е толкова акъла!
147
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
начииии като се чувстват недооценени, нека напуснат господата полецаи :) Никой не ги кара насила да се скъсват от работа за малко пари. Нека с големите си умения се реализират в частния сектор за много пари
146
5
 
18
 
! Отговори
Учителка преди 6 години
Ако се явяват при мен на теста по български език, няма да го премине нито един от изказалите се тук полицаи.... Как си пишат докладите изобщо?! :)
145
5
 
15
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До 145 Грешиш колега - в полицията те викат по 10 пъти да пишеш едни и същи глупости, по 10 кофи с мастило. След това всичко което си написал отива по бюра на едни тлъстаци където престоява 10 години докато мине давност и през това време тези тлъстаци си пишат часове, че са на работа докато си чешат шкембетата. Я вижте полицаите ни на какво приличат - ако изминат 10м пеша и ще колабират кои от кръвно, кои от асма, кои от търкаляне. А иначе ревът за пари. Ако искат пари да си вършат работата!
144
5
 
19
 
! Отговори
данекоплатец преди 6 години
на снимката: "Хванати и събрани от кол и въже ..." Ау ама те горките 100 килограмовите шопари, упс шапкари как са свързвали двата края досега? Заслабнали ми се виждат на снимката, дали ще могат да пробягат 10метра без да колабират?
143
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, какво оръжие, бе брат. Тия пистолети от 57-*** година вече патроните им са изгнили вътре, щото и те са от тогава
142
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е тези ли са най-заслужили, или гласа им се чува защото са с оръжие. Заради такива недалновидни действия останахме без медицински сестри и доктори, без учители, селскостопански работници ....
141
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМи той ми ги разбива и кво. Аз губя повече време да пиша в районното, отколкото поуциаите да го търсят
140
4
 
13
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 6 години
До до 133Да, а сега и на теб трябва да плащам ***. Да ти плащам по-висока заплата, по-високи осигуровки, за да можеш после ти, простако да пазиш "онези в парламента" и да биеш данъкоплатците за благодарност, че бачкат и плащат данъците, от които ти живееш. ***, по-***, най-***, бг-милиционер
139
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народоизедническигадове!
138
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен139Тези дребните крадци и наркомани -сигурно сами са се хванали за яката и са си били шута в затвора ? Един такъв " дребен" като ти разбие пет пъти апартамента и колата -ще ти се променят критериите -що е дребен престъпник!!!!!!!!!!!!!!!!!!
137
8
 
12
 
! Отговори
до 133 преди 6 години
какви пари даваш пък ти и останалите марули ? ходи питай за " твоите " пари и данъци онези в парламента които се актуализират заплатите на 3 месеца -да не обеднеят случайно ,същите им плащаш и превоза ,плащаш им и за едни пари в плик неотчетени които им дават всеки месец за да плащали уж на сътрудници и за представителност , плащаш за воаяжите на такива като Сидеров до Варедеро ...седнал за 80 лв . да се тръшка на хора на които не са им пипали доходите 10 г. Просто и завистливо племе !