Десни срещу леви: Почит за жертвите на комунизма, не и на фашизма

Парламентът отбеляза днешната дата отново разделен
1 фев 2018 10:30, Екип на Dnes.bg
319
Десни срещу леви: Почит за жертвите на комунизма, не и на фашизма
Снимка: архив "Булфото"

Парламентът почете жертвите на комунизма разделен и с остри реплики между десни и леви. 1 февруари е денят, определен официално за почит на хората, загинали по време на комунистическия режим в България.

ГЕРБ го отбелязаха с декларация, с която нападнаха социалистите от трибуната на Народното събрание. Спас Гърневски припомни за убийствата без съд и присъда, изчезналите безследно хора и насилието след 9 септември.

"Безспорно една от най-безродните, най-престъпните, е датата 1 февурари 1945. На този ден преди 73 г. се провежда т. нар. Народен съд, организиран от комунистическата пратия. Разстреляни същата нощ в тила, по болшевишки патент, са регентите на царя - княз Кирил, Богдан Филов и ген. Никола Михов, министри, народни представители, царски съветници. Цели 147 представители на елита на нацията, са заровени със сгурия в ями в централните гробища", припомни Гърневски.

Още по темата

Той призова и да се освети цялата истина за най-голямото зло след фашизма през 20 век - комунизма, "без легенди и митове, без маска и грим".

Депутатът от ГЕРБ настоя и че комунистическата партия е предала собствените си идеалисти след 10 ноември 1989 г.

"Не продадохте ли на 10 ноември идеите на Вапцаров, не се ли превърнахте в негови духовни убийци, когато се пребоядисахте като капиталисти", запита риторично той.

"Всичко, което народът беше съградил, го присвоихте, децата ви са на Запад, отвън ви чакат тежки западни лимузини, пленумът ви е натежал от милионери от псевдоприватизацията, но умовете ви са все така на изток, към гнездото на злото, защото без него нямаше да имате безконтролната си власт цял половин век! Като ви гледам и слушам, разбирам, че от комунистическата зараза отърваване няма!", продължи Гърневски.

"Не е грях, че някой се е заблуждавал и вървял в абстракцията на комунизма, грях е, когато си разбрал истината за престъпленията му, и въпреки това си останал верен заради парите и властта", заключи депутатът от ГЕРБ.

БСП обаче отказаха да приемат упреците. Валери Жаблянов отвърна на Гърневски, че няма как БСП да бъде изправена на "подсъдимата скамейка поради една проста причина, защото беше партията, която води въоръжената война срещу фашизма и монархо-фашизма".

Затова той призова депутатите да почетат с минута мълчание жертвите на фашизма, хилядите партизани, обесените в затворите за обществената безопасност.

Това обаче не се случи, защото преди него Спас Гърневски поиска да се почетат жертвите на комунизма, а шефката на НС Цвета Караянчева се съобрази с предложението му.

В спора за наследството на "комунизма" се включи и ДПС. Йордан Цонев призова да се помни историята в пълнота, защото тя е важно нещо за бъдещето.

Той призова да не се пропуска един от най-мрачните моменти от комунизма, "опитът за прочистване на етническите турци, на българските мюсюлмани, който беше проведен в няколко етапа и в най - пиковия си момент беше съпроводен и с много жертви".

Решението на 1 февруари да се почита паметта на жертвите на Народния съд беше взето през 2011 г. от кабинета "Борисов", който прие предложението на двама президенти – Желю Желев (1990 – 1997) и Петър Стоянов (1997 – 2002).

На тази дата през 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд бележат историята на Третата българска държава с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици.

Осъдени на смърт са 67 депутати от ХХV народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици), както и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
3
 
8
 
! Отговори
Жертвите на войната преди 6 години
от 6 април 1941 г. до 1 септември 1944 г. с 45 268 бомби са бомбардирани 187 населени места в старите земи на Царството и в българска Македония, Западните покрайнини, Беломорска Тракия и земите под български контрол. Безследно изчезнали, починали следствие бомбардировките и убити на място са 4208 души, тежко са ранени 4744, при непълна отчетност общо жертви не по-малко от 8952 българи - 80 % цивилни жертви - жени и деца.
228
2
 
6
 
! Отговори
жертвите на войната преди 6 години
когато Чърчил през 1944 г. получава предложение бомбандировките над София да спрат той отговаря " щом лекарството е свършило толкова хубава работа, не виждам причина да не продължим лечението с редовни дози". Само в две от бомбандировките над София от Британски и Американско самолети в София загиват над 200 човека, още стотици са тежко ранени. Януари 1944 в само за една нощ в София 927 човека са убити, 710 ранени, 300 000 напускат дома си
227
11
 
10
 
! Отговори
баба пена преди 6 години
Народният съд е много хубаво нещо, защото са осъдили на смърт бандитите от управляващата шайка, която ни е въвлякла във войната на страната на фашистите. В този смисъл правителствата по време на войната наистина са били фашистки, или поне профашистки могат да се нарекат. Безумие е да се пише в учебниците някаква друга изкривена истина.
226
9
 
14
 
! Отговори
ист преди 6 години
Партизаните са водили въоражена борба против законно избрано правителство и парламент. За това са преследвани и някой убити.След 9.09.44 комунисти са избивали законно избрани депутати без съд и присъда.Това е разликата.
225
1
 
6
 
! Отговори
до 227 преди 6 години
Другарю...трудно ми е да определя..Ти по-***...или по-нагъл си?!Мисля че е първотоИначе щеше да знаеш, че Енгелс е разлигавен син на немски фабрикант
224
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надпартийния Румен Радев поднесе ли венец в памет на избитите българи?
223
7
 
10
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
А за жертвите на капитализма има ли дата??
222
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комуниста - освен че е изключително ***...е и безкрайно нагла твар!
221
6
 
13
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 6 години
Няма леви, няма десни всички са слуги на бившата номенклатура. Бившите комунисти се "разделиха" на леви и десни, но това само маска. Конците винаги се дърпат от едни и същи хора. Дори и Бойко Борисов е сукал от същото място което сега удобно плюе, но си личи колко много е попил от Тодор Живкое.
220
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шумкарите са фашисти - така еГеорги Димитров е пияница и придворен шут в Кремъл - и това е така
219
8
 
9
 
! Отговори
не мой ме излъга преди 6 години
За мен истинските десни са ГЕРБ.Другите са заченати в тъмната част от денонощието в някой клуб на БългароСъветската дружба след работно време.
218
9
 
11
 
! Отговори
законът да се прилаг преди 6 години
Трябва да се прилага закона и ще се очистим от социалистите. Просто трябва воля за прилагането му. Не трябва да се допущат изключения.Например при случая с Делян Добрев, ако се приложи закона, ще се разплачат комунистите от шайката на Курнелията.И така трябва да се направи!
217
6
 
6
 
! Отговори
ние не сме гулпави преди 6 години
Този Западноевропеец се обажда пряко от Министерството на Истината.Абе как стана така че Герб повдига въпроса за жертвите на комунизма след като са продукт на БСП?
216
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Фашизъм" у нас не е имало!!Вярно!!Съгласен съм!!Защото по принцип фашизмът е националСОЦИАЛИЗЪМ!!Който,възроди икономиката на Германия,справи се с безработицата,въведе куп социални и здравни придобивки................ на обикновеният германски работник!!Направи така,че със заплатата един баща да гледа семейство с куп деца!!Докато при нас в България си беше обикновено и перманентно ядене на пердах и дармон!!
215
8
 
8
 
! Отговори
Западноевропеец преди 6 години
Най-големите жертви на комунизма са Бойко Борисов, неговия харем и неговите евнуси. От БКП се роди уродливия ГЕРБ.
214
4
 
14
 
! Отговори
Роден преди 1944 год преди 6 години
Докато гледаме едностранчиво на нещата няма да се оправим. Трябва да се говори на висок глас за миналото, а не само за социализма.
213
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам ми изтриха коментара айде ще попитам по-културно ДРУГАРИ КАПИТАЛИСТИ С ОГРАБЕНИТЕ ОТ ПОЛОВИНВЕКОВНОТО ВИ УПРАВЛЕНИЕ НАРОДНИ ПАРИ ЗАЩО СИ СМЕНИХТЕ ИМЕТО НА СОЦИАЛИСТИ ЩОМ СТЕ СИ ПРАВОВЕРНИ КОМУНИСТИ ??!!От какво точно ви беще срам и КЪДЕ ОТИДЕ СРАМЪТ ВИ??Кога ще се извините НА БЪЛГАРИТЕ/не на комунистите/!!
212
0
 
8
 
! Отговори
Ромул и Рем преди 6 години
Ко не беше деветото септември, на десетото сичкото сигган щеше да е партизан.
211
6
 
17
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Фашизъм в България не е имало. Също като с турското робство. Първото "антифашиско" възстание 1923г. е преди да го е имало като идеология. То си е метеж на земеделците срещу свалянето им от власт. Чак 1925г. Мусолини го формулира като идеология. Друг е въпросът, че Мусолини е започнал като социалист. И на двата "фашистки"преврата 19.06.1923 и 19.05.1934г. начело е Кимон Георгиев. Същия, който на 9.09.1944г.извършава преврата и става мин.председател. По-късно в правителството на Г.Димитров е вице!
210
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половин век се кланяхме на разни шумкари и други терористи, стига толкова