Боянският клуб пита: Парламентарна или президентска република?

Професорското сдружение ще бъде учредено на 5 март
20 фев 2018 10:45,
230
Боянският клуб пита: Парламентарна или президентска република?
Снимка: архив, Булфото

Ново движение "Боянски клуб – Кубрат" се учредява, за да смени формата на управление на България от парламентарна на президентска република. Това обяви пред "Труд" проф. Божидар Димитров, който е сред основните двигатели на проекта.

Учредителното събрание е планирано за 5 март, засега сдружението няма да става партия.

Веднага след учредяването от ръководството на новото формирование ще започнат работа, по провеждането на референдум за свикване на Велико народно събрание и смяна на формата на управление в България.

Още по темата

Движението съществува повече от 2 години, нарича се Боянски кръг. Казват му още професорско движение, защото в него първоначално членуват 22-ма професори.

Събира ги общата кауза да спасят граничаря Вълкан от Грудово, от чийто рикошет загина бежанец.

"След 2 годишни анализи на политическата обстановка в България стигнахме до заключението, че парламентарната република се е изчерпала, като възможност за развитие на държавата и народа. Затова ще се борим за минаване към друга форма на управление – президентска република", обясни проф. Димитров.

Той даде за пример периода от 1935 до 1943 година, когато държавата се е управлявала от професорски правителства, назначавани от цар Борис, и когато България прави най-големия скок в своето развитие.

Сред учредителите, наред с професорите Нина Дюлгерова, Михаил Константинов, Константин Тотев, Георги Атанасов, Георги Манолов, Димитър Иванов и академик Георги Марков, се открояват имената на драматурга Христо Бойчев, певеца Костадин Георгиев – Калки, Кубрат Пулев, Цонко Цонков и отец Боян Саръев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Боянски клуб" ха , пак ще гледаме масонски експерименти ! Претоплят ни манджата с НДСВ 2001 -ва и другата от 2006-та с ГЕРБ .
153
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе прав е селянинът *** Василев, ние му се смеем и подиграваме, ама тук е уцелил истината тоя селянин ***
152
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Ако едно движение има политически цели още при своето създаване, то априори има функции на партия; защо, за Бога, някой не създаде движение за дискусии? Или пък движение, което да се занимава с утвърждаването на граждански, а не на политически права? Очевидно, у нас куцат и двата вида права, но гражданските и човешките са по-напред, май. Апропо, ако това движени защитава идеята за промяна на формата на управление, то трябва да защити и всички политически и граждански последствия от тази замяна.
151
7
 
9
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Чиста и свята република, а не русофилска *** или турски санджак!!!Васил Левски е жив!!!Стефан Стамболов е жив!!!Христо Ботев е жив!!!Бати Бойко Борисов е жив!!!Агент Лориен Харингтън!ЦРУ!!!
150
8
 
10
 
! Отговори
До 143 преди 6 години
Радев е президент от година и нещо.Откога боко е министър председател и вони на простотия, вони на слугинаж, вони на корупция и мафия?И цялата му групировка.И прави това, което му кажат от гнилата еврогейропа и тукия.Гадове и продажници на бъългарите!
149
0
 
12
 
! Отговори
ааа преди 6 години
Не у вярвам на този, до вчера лиза задните части на бойко, сега ще му проправя път към президентския стол, че иска и власт да му даде. Хора ако му повярвате на този, значи сме изгубени. Задавате ли си въпроса от къде се финансира и как точно сега се активира да ставаме президентска република? Не забравяйте, че бойко заяви, че за следващите президентски избори ще се кандидатира за президент.
148
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срещнали се песимист и оптимист ! - песимиста казва по-лошо от това няма накъде а оптимиста вика Ааааа има има.И ние така си мислим че вече сме стигнали дъното но явно дъно за оптимисти не съществува.
147
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уважавам много проф. Божидар Димитров и като цяло подобен политически субект е нужен на България. Само се надявам да не е поредната маша на ГЕРБ...
146
1
 
5
 
! Отговори
Вярно е това по-долу преди 6 години
Институтите на БАН са шуробаджанашки дружинки. Във факултетите също има роднински изяви, но не в толкова голяма степен.Затова не е удачна идеята тази нова партия да бъде професорска.Колко са българите, които знаят, че в миналото България е осъществила икономически напредък под ръководството на "професорски" правителства? И от знаещите почти никой няма да се сети да направи такъв паралел. Хората имат представа от днешните партийни, връзкарски и корумпирани "учени" и не приемат добре тази идея.
145
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и президентска, но след като мине въобще управлението на цветарчетата......че както са тръгнали, остава да седнат и на президентскато кресло и на всички ни пълен крах! Е, не че не се опитаха де.............добре че не им мина номера!!!
144
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 129Абе, мумията на Тутанкамон е от преди 3000 години и си стои, хората я разглеждат и какво? Ти пък КОЙ си, че да нареждаш на народите какво да правят, на кого да се молят, кого да почетат и кого да разглеждат???? Айде джендърче, *** се кланяй на ония, междуполовите.....толкова ви е акъла.....
143
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доскоро ни управляваха "агнешките главички", СЕГА СЕ ЗАДАВА УПРАВЛЕНИЕ НА ГОВЕЖДИТЕ ГЛАВИ.
142
1
 
8
 
! Отговори
Шопа преди 6 години
А социалистическа република нЕма ли да е по добре.
141
3
 
8
 
! Отговори
Г Е Р Б преди 6 години
Клуб. Две години анализи ?Аматйори! 2006-та създадохме движение ГЕРБ, след няколко месеца - партия и 2007-*** взехме местната власт. После и държавната. С партийна дисциплина и работа в името на народа.Тия лиглйовци са сбирщина от несерйозни лузъри, които търсят обществено внимание, което не заслужават.
140
0
 
11
 
! Отговори
мъка преди 6 години
М Ъ К А !!!!Аман, от пишман демократи максимално ползвали благата на соца ...вкопчили се хищно и днес...Аман
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМОУБИЙЦИ!!!
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вождовска республика направо!
137
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 6 години
До Анонимен 147Но непременно да си татуираш на лявото рамо изображение на статуята "Рабочий и кольхозница", на В. Мухина!
136
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам президентска република! Искам Слави пожизнен президент! Ще си татуирам червено ферари и комбайн на рамото, също котва, петолъчка, сър и чук и дясното бедро на Деси!
135
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слави президент!