Теменужка Петкова хвърли оставка. Причината – продажбата на ЧЕЗ!

Премиерът щял да реши дали да я приеме или да я отхвърли
Обновена: 23 фев 2018 12:47 | 23 фев 2018 12:29, Камелия Цветанова
346
Теменужка Петкова хвърли оставка. Причината – продажбата на ЧЕЗ!
Снимка: архив, Булфото

Енергийният министър Теменужна Петкова обяви, че подава оставка.

Причината - съмненията около сделката за продажбата на ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си.

"Разговарях с премиера и това, което смятам, че трябва да се направи при тази ситуация, достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка при него и той ще реши какво да прави", заяви тя.

Още по темата

Петкова призна, че познава собствениците на пазарджишката семейна фирма "Инерком груп", която придобива ЧЕЗ.

Фирмата купувач е еднолична собственост на Гинка Върбакова. Петкова обаче опроверга публикациите, че е кума на Върбакова и съпруга й.

"Аз познавам тези хора от последните 20 години, но не съм им кума", отсече тя и допълни: „И понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има изобщо поводи за съмнения и дори да се намесва името на премиера, смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде".

Така че сега съдбата й е в ръцете на премиера Бойко Борисов, който ще реши дали да я отстрани от кабинета си.

Иначе Петкова обясни, че продажбата на ЧЕЗ е процедура, която е проведена от чешката държава и българските власти нямат никакво отношение към този процес.

"Процедурата се провежда по чешкото законодателство. Смятам, че това изключва всякакви хипотези и съмнения и намеци за определена намеса на българската държава и правителство при вземането на решението на Чехия. ЧЕЗ не са искали мнението на българската държава, защото си имат правила и закони", разясни тя.

Тепърва обаче предстои тежката процедура по одобрение на Комисията за финансов надзор, на Комисията за защита на конкуренцията и на КЕВР.

Според Петкова ДАНС също е абсолютно в правото си, дори и тя настоява, да направи пълна проверка във връзка с компания купувач и възможностите тя да изпълнява своята дейност съобразно изискванията за сигурност, защото става дума за стратегическа сигурност.

*************************

Теменужка Петкова е министър на енергетиката на България в кабинета "Борисов II" от 7 ноември 2014-та до 27 януари 2017 г. и отново - от 4 май 2017 г. - в правителството "Борисов III".

Тя завършва магистратура в специалността "Счетоводство и контрол" в УНСС.

Преминава обучения в областта на "Вътрешния одит в публичния сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на "Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.

От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление "Държавен финансов контрол".

След това работи в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел.

Заема длъжността заместник министър на финансите в кабинета "Близнашки" (2014 г.). Ресорът ѝ включва дирекциите "Данъчна политика" и "Вътрешен контрол" в Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция "Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙ сложи Теменужка за енергиен министър ?От коя партия и чие правителство е въпросната Теменужка ?
242
1
 
6
 
! Отговори
88 преди 6 години
До Много шум за нищоТи наистина си много болен. Къде тук пише Русия? Пий си хапчетата.
241
0
 
6
 
! Отговори
Bg селяци преди 6 години
Казвам им в лицето, че са прoсти, те се хилят, ми как няма да съм милионер на техен гръб, селяkа си остава селяk
240
1
 
1
 
! Отговори
До 172 преди 6 години
Защото си кръгъл и Дио т!
239
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Много шум за нищо Гинка - Бориславова - Тиквата -Шиши . НЕ Е НИЩО !
238
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още по времето, когато я назначаваха се чудих какви познания по енергетика има един счетоводител и финансист. Както и да е. Друг е въпроса. За няколко години като министър, по какъв начин се натрупват толкова средства, че да получиш от банка заем за 350 милиона евро? Акълът ми не го побира. Освен това да е задруга на Теменужка с Баце и още няколо души.
237
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хапвам качествена, вкусна и скъпа храна! Пия маркови питиета и ползвам отбрани прoститутки! Работя много и пътувам по целия свят! За вас оставям да се дърляте по притежаваните от мен медии и да ми пълните джоба!
236
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби Свърши вече с ,,преизбирането ,, Особенно след Конвенцията и любовта Му към нея .А и от Козяк са го разлюбили ,господине .
235
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по-добро от българското, нали?Да не говоря пък за патрЕотите, които ако не си си татуирал Левски или Ботев, те смятат за родоотстъпник или поне една салата по случай гибелта на Апостола да спретнеш и да я пуснеш за лайк?С нечестни политици, честни сделки не се сключват!Продължавайте да си избирате крадците от ГЕРБ, а после се вайкайте по форумите.
234
17
 
7
 
! Отговори
Много шум за нищо преди 6 години
От 10 години продължава натиска на Русия да завладее изцяло българския енергиен пазар. Затова е пищенето срещу Мариците, затова е постоянното компрометиране на чуждите енергийни дружества с активни руски мероприятия. В случая с ЧЕЗ отново зад никого неизвестната Гинка стои някой лоясал руснак. ДАНС ще провери и ще установи че всичко е законно, БСП ще разбере за какво става дума и конярката Корнелия ще замлъкне и всичко ще си тръгне по старому.
233
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Луков с/у ЧЕЗ Марш А другият му ПРАДЯДО, пребит заради насилената булка или при опит за кражба на агнета .
232
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До АнонименМного господине, много! Лошото е, че след всичките тези кражби този "жалък" Хитрец е все още на свобода. А още по-лошото е, че ако сега или след година има ибори, същият този и неговата шайка ще бъдат избрани отново. Нооо, хора, той не е виновен! Вината си е в нас...за жалост.
231
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааа, не! Никво продаване на ЧЕЗ! Радев да наложи вето!
230
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При управлението на крадливата Тиква от Банкя, герберастите до такава степен забогатяха, че започнаха да си купуват дори ЕРП-та за милиарди.НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА !!!
229
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Внимавайте когато си избирате кумовете!Справка Делян Добрев, Темнеужка Петкова и други бушони на Боко Суджука!
228
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генераторът на корупцията в България е русофилството. Какво като сменят Петкова с поредния русофил? Нищо няма да се промени, отново ще започне натиск да се правят големи обирджийски енергийни проекти с Русия, отново ще продължат тъмните енергийни сделки под масата.
227
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истинските собственици на ЧЕЗ са Бойко Борисов, приятелката му Цветелина Бориславова и шефът му в СИК - Румен Николов-Пашата.Май вече забравихте, как същата тройка си купиха Кремиковци за 326 млн, тогаваа играха с подставено лице, някакъв 26-годишен бизнесмен от Лом, който месец след това изчезна и никой не го потърси.
226
14
 
1
 
! Отговори
до 236 преди 6 години
Ми той Радо ветото е само параван, кой дърпа конците в президентството питам?
225
1
 
11
 
! Отговори
Луков с/у ЧЕЗ Марш преди 6 години
аааааразбра ли Народе как от Луков Марш стигнахме до ЧЕЗ Марш!ГЕРБ са били информирани че Нинова ще ги заръфа за ЧЕЗ и затова разиграха фашистката картаБойки да се засрами-единият му дядо и баща му както и той са наследили и плюсовите и изгодите (и никакви минуси) от Народния Съд!
224
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата политическа класа използваха ЧЕЗ за черна овца, караха ги да работят на загуба и ги обвиняваха за неадекватната енергийна политика на правителството. Явно чехите сега са решили да се реваншират.