ЧЕЗ продава активите си в България на "Инерком"

Надзорният съвет на компанията е дал съгласие за сделката
Обновена: 22 фев 2018 17:57 | 22 фев 2018 17:52, Десислава Попова
46
ЧЕЗ продава активите си в България на "Инерком"
Снимка: Reuters

Надзорният съвет на чешката компания CEZ е дал съгласие за продажбата на активите си в България на "Инерком", сочи съобщение на сайта на CEZ. Пакетът от активи включва седем компании: "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичната централа "Орешец" и дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара Груп".

Подписването на договора се очаква до няколко дни.

"Инерком" е българско дружество, което управлява фотоволтаични централи в Южна България.

В съобщението не се уточнява стойността на сделката, но се отбелязва, че "като се вземе предвид продажната цена, 14-годишните инвестиции на групата в операциите в България като цяло носят положителна доходност".

В началото на 2017 г. в ЧЕЗ са получени няколко индикативни оферти за активите в България от различни инвеститори, в резултат на което групата е стартирала преговори за евентуалната продажба. Най-високата оферта е предложена от "Инерком България", с която групата впоследствие започва ексклузивни преговори, пише още в съобщението.

Офертата на "Инерком" е била значително над справедливата пазарна стойност на активите, определена чрез независима оценка, като по този начин носи положителна възвръщаемост от инвестициите в българските активи.

В Съвета на директорите на "Инерком България" ЕАД влизат Гинка Николова Върбакова, Малина Иванова Върбакова и Милена Илиева Стоева, сочи справка в Търговския регистър. Капиталът на дружеството е 50 хил. лв.

Сделката трябва да бъде одобрена и от българските антимонополни власти - Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране.

По време на изслушване в енергийната комисия днес ресорният министър Теменужка Петкова беше категорична, че ако се стигне до продажба на активите на групата у нас, за България е важно да бъдат гарантирани сигурността на доставките и качеството на услугата.

Международното дело, което ЧЕЗ заведе срещу България през юли 2016 г., няма да бъде повлияно от сделката и ЧЕЗ ще го продължи, посочват още от компанията в съобщението за сделката. Компанията подаде арбитражен иск срещу България за "стотици милиони евро", като основанието за жалбата е „невъзможност за защита на инвестициите“.

През октомври миналата година ЧЕЗ продаде ТЕЦ "Варна" на българското дружество "Сигда" ООД, зад което стои бившият транспортен министър Данаил Папазов.

Чешката компания влезе в България през 2004 г., придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен" за сумата от 281,5 млн. евро. Две години по-късно компанията закупи и ТЕЦ "Варна".

CEZ Group няма да са първият голям инвеститор в сектора, който се изтегля. В края на 2011 г. E.On се отказа от инвестициите си в Североизточна България и ги продаде на чешката Енерго Про за 133 млн. евро. През 2004 г. германската компания вложи малко под 141 млн. евро, за да купи 67% от капитала на двете електроразпределителни дружества в областта - във Варна и в Горна Оряховица.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До RE:36

Великият министър на труда и социлната политика откога още ти каза, бе човек, че 180 лева са напълно достатъчна сума за да може човек да оцелее. Е, да ЧОВЕК - МОЖЕ, НО КРАДЛИВИ И НАГЛИ УПРАВНИЦИ - НЕ, ЗАТОВА ГРАБЯТ И НАГЛО НИ ПОУЧАВАТ. Що не ни вземат за по една седмица у тяхси, вкъщи, да види, как "оцеляват"наглециге?! За такива думи, премиерът трябва да уволнява, МА ВЕРНО ЛИ? Хихихихихихихи...
34
0
 
3
 
! Отговори
Кака преди 2 години
Абе хора.Тази Гинка да не е оная *** дето спечели милиони он тотото.И батето и да е дал другите пари за покупката.Само се чудя зако фирмата има само 50000лева.Другите да са й ги краднали в Пазарджик или София.Горката как ще плаща тока дека иска да го купи...
33
0
 
3
 
! Отговори
практика мислите преди 2 години
До Анонимен
имаме "излишък и финансова стабилност"
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, тоз българин и от енергетика разбира! И за него угодия и оправия нема...!! Преди го крадяха чужденците, сега и българите ще го крадат. И пак опряхме до ГЕРБ, ББ, Цветелина еди коя си, Делян не знам кой си...въобще всяко едно начинание или напън за нещо в таз държава, се свежда до мафия и корупция. То бива сбъркан чип, ама той чипа май изобщо липсва...!!
31
0
 
4
 
! Отговори
патриотиран преди 2 години
Отарваме се от чуждите монополюси. От сега нататака само нашите ше ни оправят. Гинка разбира от тия работи.
30
0
 
16
 
! Отговори
RE:36 преди 2 години
Човекът в прав текст ти казва, че енергийната с-ма трябва да принадлежи на България, а не на чужди държавни и/или частни дружества, какво не си разбрал?
Не ми си мисли ако ЧЕЗ отиде в БГ частни ръце?
Народът ще търпи до едно време - ток 45 лв за печка, хладилник, пералня. Студена вода 15 лв. топла 38 с подгряване, парно 100, такса сградна.
200 лв. отиват само за ток, вода и парно - една инвалидна пенсия, 50% от минималната заплата. Пей сърце!
На депутатите не им пука друго си е 3-6 хиляди лева.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След малко няма да има никаква промишленост в България
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Част от откраднатите от КТБ пари от Суджука, Прасилян и Цветелина започват да излизат наяве а вие си спете и бъдете социално активни само покрай истанбулската конвенция. Хахаха - изклатиха ли ви пак, а вие си блеете само по форума.
27
0
 
9
 
! Отговори
до 34 преди 2 години
ЧЕЗ си е държавна бе глу-па-ко глу-пав. Тя е собственост на Чешката държава.
Пък седнал дори и да коментира ...
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имах известно взимане-даване с ЧЕЗ последните години и съм писал за това.

Западен модел на управление в български условия..няма как просто.

Но съм убеден, че много хора ще плачат за него ако описаното се реализира и собствеността мине в български, да не говорим неустановени, ръце.

И всяко правителство и всяка комисия, която одобри нещо различно от утвърден стратегически инвеститор трябва да бъдат изправени до стената.
25
2
 
10
 
! Отговори
Скандално преди 2 години
Не може частни лица да притежават инфраструктура - част от национална сигурност.
Защо ЧЕЗ не стане държавна, а ще бъде притежавана от частни милионери?
Докога определени хора ще богатеят на наш гръб. Вода - Веолия, ток - частни групировки, ще видите какво ще стане и с парното - ЕС решава дали изкупуването на ток е държавно подпомагане, ако е така БГ ще дължи обезщетение - милиарди. Възниква въпросът кой к*ретен е подписвал подобни условия за 1 и 3.
Плаче ми се, хората се самоубиват от мизерия!
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цветелин & Сие - Банкя Топ Енерджи - Правилян & Ко
Това са истинските собственици.
Връбка-Гръбка е само за парлана.
Тя няма 50 кули да се прекръсти.
А Суджука за три мандата прилапа 12 милиарда.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Биволь има интересни данни за други фирми на въпросната "купувачка" - "Евро-игри", "София ски"... Нещата сякаш водят към разни честни бизнесмени. Но те всичките са навързани като свински черва, така че... В резюме, жална ни майка на заспалия народ!
22
0
 
25
 
! Отговори
Баси преди 2 години
Ето така се прави, докато баламосват хората с някакви конвенции и спорове в парламента, се прави една страхотна сделка за нашите от герб
Герберите знаят че това им е последен мандат и присвояват всичко на ред.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъжно . почти плачевно .
Преди 25 години ни беше снрах че ще дойдат чужденците да ни купят , сега ми се плаче , като се замисля кои ще останат на тяхно място
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕЗ бяха само касиерки, дето събираха парите от народа и ги изнасяха в Чехия за пенсионерите. Малка част плащаха на други фирми да поддържат мрежата. Сега ще дойдат други касиерки.
19
0
 
28
 
! Отговори
Е преди 2 години
Трите каки са подставени. Славчо Върбаков е съпруг на Гинка и Теменужка Петкова им е кума. Гербаджии. Фирмите им санират и се хранят от държавата предимно. Специално тази фирма е отчитала загуби през последните години.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЪПРОСА Е КОЙ СТОИ ЗАД ТРИТЕ КАКИ, КОИТО НЯМАТ И ПУКНАТ ЛЕВ

ДАЛИ ПАК ДОГАН ( ШИШИ ) ИЛИ КИРО ГЕЛА, ИЛИ БОЙЧЕ ЧРЕЗ НУЖКА

КОЙ ДА ТИ КАЖЕ !
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както е тръгнало, май ще отворя бизнес със свещи! Печалбата е гарантирана!
16
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БОЙКО инвестицийте бягат от България защото има корупция и мафия в държавата