Бъдещето за страната - децентрализация на общините

Силно гражданско участие щяло да извади българина от апатия
Обновена: 28 фев 2018 16:59 | 28 фев 2018 16:39, Камелия Цветанова
46
Бъдещето за страната - децентрализация на общините
Снимка: Булфото, архив

Децентрализацията на общините няма алтернатива – това е европейският модел, който движи прогреса в много държави. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествената сесия на 31-ото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България. Форумът събра в София кметове от цялата страна, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2. 

Още по темата

 
Президентът призова за предварително изготвени механизми и критерии за децентрализация още преди реализацията й, които да включват диалог с гражданите и конкретна ангажираност на управлението.

"Не трябва да има никакви "гейтове", никакви корупционни схеми, защото те ще ни върнат обратно в изходното положение", заяви държавният глава.

По думите на президента, ефективната децентрализация предполага много точни механизми за обществени поръчки и добра работа на три нива - с изпълнителната власт, прозрачност при управлението в самата местна власт и ясни критерии при разпределяне на средствата към общините.

"Трябва да създавате прозрачни и справедливи механизми, когато разпределяте бюджет надолу към общините под вас", призова Румен Радев кметовете.
 
Ефективното местно самоуправление е ключът към изваждането на българина от апатията и в превръщането му в активен гражданин, заяви президентът и обясни, че това ще се случи, когато хората имат самочувствието, че участват при вземане на решенията и имат принос с активността и данъците си за прозрачно управление на населените места.

"Това е и начинът да задържаме младите хора в общините, това е начинът да пресечем катастрофалното обезлюдяване - всеки един да знае, че има своя принос и може да участва в тези предизвикателства", допълни държавният глава.
 
Президентът обърна внимание на дискусията за новото райониране на страната.

За да имаме устойчива в дългосрочен план схема на райониране, трябва вие да дадете стабилност на решенията, обърна се Румен Радев към кметовете и посочи, че без консенсус няма как да се привличат различни форми на финансиране.

"Необходимо е разработването на ефективна национална политика за регионално развитие. И вие също трябва да бъдете в нейната основа като експертиза, защото това е единственият начин да се справим с тежките регионални дисбаланси", заяви държавният глава.

Румен Радев посочи, че това е път за преодоляване на демографската криза, бедността, неграмотността, като се изисква активна работа с всички институции, активен диалог и комуникация с гражданите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фуражката изобщо не е в час! Проблемът не е в незнаието , а в безкрайните му "инициативи"!
22
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чешкият премиер Андрей Бабиш отрече да е пращал на Борисов документи за ЧЕЗ.Вчера Борисов заяви, че Бабиш е изпратил информация относно сделката и данните са били заведени в секретното деловодство на Народното събрание.
21
12
 
42
 
! Отговори
100ян преди 6 години
Струва ми се, че президента се бута къде не му е работата, винаги се изказва неподготвен и изглежда страшно смешен.
20
9
 
38
 
! Отговори
Венко преди 6 години
Подкрепям Президента Радев, той е *** на Нинова и винаги ми е смешно да го гледам!
19
5
 
36
 
! Отговори
валери преди 6 години
Как може да се гавори толкова много без да се каже нищо !!!!!
18
7
 
36
 
! Отговори
Фифо преди 6 години
Какъв е този човек на снимката с островчето и клепналите ушаци?
17
6
 
35
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Избирателговорейки за детайли, покажи ми снимка от такова разстояние на друг президент, с вратовръзка като на сервитьор от "балкантурист"
16
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадлива нация няма бъдеще. Дали ще се краде централизирано или децентрализирано няма голямо значение. Има нещо сбъркано в чипа на българина - той държава не може да гради. Който и да сложиш начело ще е едно крадливо копе.ле с власт. Властта у нас е нещо като лиценз за безнаказано крадене и всички, дето се стараят да докопат властта точно към това се стремят.
15
6
 
39
 
! Отговори
Избирател преди 6 години
Не Ви е лесно, г-н Президент, но Вие сте боец и аз все още вярвам във Вас. Много сили, кураж си имате, време за детайлите и успехи, те са за всички нас.
14
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дежурните герберчета са се изцвъкали вече по темата - жалки и ***, като вожда си!!!
13
3
 
37
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
ЗОП не важи ли за оградата на границата? Кога я построиха, доколко е построена, кога се разруши, защо няма срок на гаранция, защо не се направи независим одит от държавен орган при спазване на правилата за сигурност, да се напише един констативен протокол. Или щом е Валери Симеонов, разполага с доверието Ви априори?
12
4
 
38
 
! Отговори
изнервен преди 6 години
Този ми омръзна с безумните си идеи. Това в България няма да проработи - те сега кметовете крадат на поразия, пък като им дадем още повече власт с децентрализацията направо ще станат феодали.
11
0
 
32
 
! Отговори
? преди 6 години
До ?Не ,но СЗ вместо сега ако се води 5 лв по статистика ,то с ЮЗ която има 15 лв по статистика,ще се получи 10 лв и СЗот България вече няма да е на последно място с 5 лв .
10
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ?Ще, ако ги осреднят с югозападна България ще им "скочат" доходите на северозапада .
9
5
 
35
 
! Отговори
? преди 6 години
новото райониране на страната -ОЗНАЧАВА ,че от ГЕРБ или там някои горе са измислили да скрият Северзападна България от статистика ,че е най-бедната област от всички в ЕС . тОВА Е ЦЕЛАТА С това (О)райониране
8
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точна така. Черноморието генерира милиарди всяка година, а му се връща 200 милиона бюджет. Това е нелепо . Основно перо в бюджета на страната, не се развива инфраструктурно , а се очаква да напредва.
7
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази децентрализация да не доведе до кантони и бастиони, където български крак не може да влезе. Никаква децентрализация.
6
2
 
34
 
! Отговори
Боби Стоянкин . преди 6 години
Военно положение бе Румене .Да одържавим всичко бе брате . За една македонка .
5
12
 
41
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Кой те пита бе фуражка...
4
7
 
42
 
! Отговори
Спиро Спирта преди 6 години
Другарю Радев, едно време социализма проповядваше за равенство. Нямаше милионери и бедняци. Сега върхушката на социалистическата партия се изявява като защитник на социално слабите докато трупа милиони за себе си. Това морално ли е, защо мълчите по въпроса? Или понеже ви уредиха на поста и вземате 11 бона заплата сте пас по този въпрос.?