Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си!

Патриотите внесоха поправки в Наказателния кодекс
Обновена: 19 апр 2018 19:31 | 19 апр 2018 17:00, Камелия Цветанова
239
Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си!
Архив: Булфото

Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си. Поправка в тази посока са внесли депутати от Обединени патриоти в Наказателния кодекс.

Текстът, който те искат да се запише гласи: "Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище".

Заявка за разширяване на правото на всеки да защити живота и собствеността си воеводите направиха още през март, след като лекар от Пловдив застреля крадец в дома си.

Още по темата

Заради този случай сега 14 народни представители от ОП искат да се разшири правото за самоотбрана.

Те настояват да няма превишаване пределите на неизбежната отбрана и когато нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.

Предложението е за промяна в само един от текстовете, който в момента гласи, че няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

Мотивът на депутатите към проекта е, че тези текстове от Наказателния кодекс трябва да са ясни не само за юристите, а и за гражданите.

Според тях нападнатият е изненадан и в стрес, а на това противостои хладнокръвието на нападателя.

Вносителите обясняват, че в момента институтът на неизбежната отбрана се прилага само в два случая. Първият – когато в жилището се прониква чрез използване на физическа сила по отношение на едно или няколко лица, които се намират там. Вторият – когато проникването в жилището е осъществено чрез разрушаване, повреда или подкопаване на преграда, направена за защита на имота или на тези, които го обитават.

"Всички останали случаи на противозаконно влизане в жилище, например използването на заплаха, особена ловкост, техническо средство и други остават извън приложното поле на действащата разпоредба", посочват вносителите.

Депутатите предлагат и изменения, свързани с битовата престъпност.

Предлагат да се ограничи действието на разпоредбата, която предвижда глоби от 100 до 300 лв. Проектът предвижда да се предвиди, че освобождаването от наказателна отговорност ще става, ако откраднатото е със стойност до една минимална заплата, а не две.

Предлагат и от тази разпоредба да не може да се възползват всички извършители на две и повече престъпления в рамките на година. Сега тя е в полза при определена стойност на отнетото имущество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
77
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жената на доктора вика две ромчета да и преместят пианото. Влиза доктора и ги застрелва, че му крадат пианото - невинен !
175
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те убуу предлагат, ама дали парламентът ще приеме и, ако приеме нещо кой знае как ще бъде изкривено да не върши работа.
174
2
 
39
 
! Отговори
Трак преди 6 години
А кога ще се промени това , че прокурора в България е най защитения човек и сега дори командва всички властови хора.
173
2
 
83
 
! Отговори
Така е у нас преди 6 години
Група *** влиза в двора на пк. от запаса бай Петко. Пребиват човека и започват да крадат. Бай Петко успява да влезе в къщата. Взима законно притежавания си пистолет ТТ-7,62 и разстрелва нападателите. прострелва и четиримата но единия успява да избяга на улицата и там умира, на 5 м. от портата. Другите остават в двора и оцеляват, само са ранени. Човека е осъден на 8 г. затвор, пускат го на шестата за добро поведение.Днес живее в същата къща и все още е добре въоръжен и криминално проявен.
172
1
 
113
 
! Отговори
Така е в САЩ преди 6 години
Около полунощ в къща в краен квартал влизат 3ма джелати. В къщата живее млада жена с 2 деца, съпруга и е в командировка. Жената застрелва на място и тримата нападатели. Оцелява един. жената е наградена с медал за гражданска доблест от управата на града. оцелелия е остден да излежи доживотна присъда, както и доживотните присъди на аверите му които са съдени задочно. Оцелелия и остден няма право на намаляване на присъдата.
171
3
 
54
 
! Отговори
Що им вервате преди 6 години
Така помните ли като патриотите искаха да дигнат пенсията на 300 лв ама клекнаха на 200 да де ама след като ги избраха.И сега е така бият тупана ама нема да стане но ще дигнат рейтинга.
170
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Много кока и белоЗа тази работа си има адвокати, които ще уточнят, кога и как ще си прибере багажа!
169
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле колко смели мъже, само виртуално обаче, като ви разбият вратата повечето ще се намерите под масите или в гардероба хаха
168
1
 
48
 
! Отговори
Snorky преди 6 години
"Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище". - Пак вратички оставят нашите хубавци. Какво ще стане ако ти влезе в гаража, в градината или в колата, която е в двора ти?!
167
0
 
67
 
! Отговори
Емо преди 6 години
До АнонименВ САЩ няма и разследване ако застреляш крадец у дома си. Не се води по закон убийство. Най-силно впечатление ми направи един репортаж от телевизия в САЩ отпреди 2-3 години- крадец влиза да краде в къща. Тримата души, които живеят - баща, майка и синът им откриват огън по него и го разстрелват. Един от полицаите, които бяха на мястото веднага каза по телевизията, че подвеждане под отговорност няма да има, тъй като са действали правомерно.
166
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Много кока и белоАко е решил да я думне, той ще го направи и другаде.Пък и в такива ситуации - при раздяла на двойка, жената обикновено не рискува да се върне сама в дома на мъжа за багажа си. Обикновено идва с баща си, с брат си или с няколко лелки-гласовити роднини, които ще крещят на мъжа, ще го кълнат и ще вдигат врява, ако той се опита да бъде нелюбезен.
165
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До k9Защо мислиш така?По-скоро на крадеца ще му държи влага, след като вече е разбрал, че не си поплювам и ще извадя оръжие, ако някой нахлуе в личното ми пространство и се опита да ме ощети!
164
33
 
6
 
! Отговори
Много кока и бело преди 6 години
Сценарии:Мъж и жена се разделят, жената влиза да събира багажите, мъжа я думка при самозащита. Ходи нищи тоя казус после
163
0
 
61
 
! Отговори
Неизбежен избор преди 6 години
Крадецът чий го търси в чужда къща?Да стоим и да чакаме крадецът да ни убие ли, та да няма после кой да го посочи на полицията?Нахлувайки в дома ми, той ме е поставил в ситуация да направя избор ща не ща. Всички знаем, че много престъпници предпочитат да няма жив човек, който да ги е видял на местопрестъплението.
162
2
 
17
 
! Отговори
1 преди 6 години
Решил съм да рискувам 10кг. месо, да го консервирам, като основната подправка ще е "ланат"и ще го оставя в избата! Кой ще го надува, ще си проличи! Никой не може да ми каже с какво да си подправям консервите!
161
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"само си представи че използваш оръжие и той(крадеца) успее да избяга ,е как ще живееш след това? Всеки ден ще живееш в страх"Ще спя спокойно. Пък ако се върне, значи не му се живее повече и ще му направя услуга.
160
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде раздавайте оръжията, най-малката полза ще е ,че новините в Бг ще станат по-интересни.
159
4
 
21
 
! Отговори
ПРАХ В ОЧИТЕ преди 6 години
Такава поправка е наложителна, обаче ВСИЧКИ знаят, че в този вид няма да мине. И т.нар. Патриоти го знаят, ама трупат политически дивиденти.
158
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 6 години
До k9В страх ли ще живея?Ще го гоня до дупка! Слагам си главата в торбата и дупе да му е яко!
157
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БХК са впрегнали троладжиите си да се противопостявят на промените, които ще редуцират бройката на домашните им любимци.