Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си!

Патриотите внесоха поправки в Наказателния кодекс
Обновена: 19 апр 2018 19:31 | 19 апр 2018 17:00, Камелия Цветанова
239
Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си!
Архив: Булфото

Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си. Поправка в тази посока са внесли депутати от Обединени патриоти в Наказателния кодекс.

Текстът, който те искат да се запише гласи: "Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище".

Заявка за разширяване на правото на всеки да защити живота и собствеността си воеводите направиха още през март, след като лекар от Пловдив застреля крадец в дома си.

Още по темата

Заради този случай сега 14 народни представители от ОП искат да се разшири правото за самоотбрана.

Те настояват да няма превишаване пределите на неизбежната отбрана и когато нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.

Предложението е за промяна в само един от текстовете, който в момента гласи, че няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

Мотивът на депутатите към проекта е, че тези текстове от Наказателния кодекс трябва да са ясни не само за юристите, а и за гражданите.

Според тях нападнатият е изненадан и в стрес, а на това противостои хладнокръвието на нападателя.

Вносителите обясняват, че в момента институтът на неизбежната отбрана се прилага само в два случая. Първият – когато в жилището се прониква чрез използване на физическа сила по отношение на едно или няколко лица, които се намират там. Вторият – когато проникването в жилището е осъществено чрез разрушаване, повреда или подкопаване на преграда, направена за защита на имота или на тези, които го обитават.

"Всички останали случаи на противозаконно влизане в жилище, например използването на заплаха, особена ловкост, техническо средство и други остават извън приложното поле на действащата разпоредба", посочват вносителите.

Депутатите предлагат и изменения, свързани с битовата престъпност.

Предлагат да се ограничи действието на разпоредбата, която предвижда глоби от 100 до 300 лв. Проектът предвижда да се предвиди, че освобождаването от наказателна отговорност ще става, ако откраднатото е със стойност до една минимална заплата, а не две.

Предлагат и от тази разпоредба да не може да се възползват всички извършители на две и повече престъпления в рамките на година. Сега тя е в полза при определена стойност на отнетото имущество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
22
 
3
 
! Отговори
k9 преди 6 години
само си представи че използваш оръжие и той(крадеца) успее да избяга ,е как ще живееш след това? Всеки ден ще живееш в страх
155
3
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
И турското робство, и турското робство и дестките, да се забранят детските и турското робство!
154
1
 
34
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименИмам "Макаров" от 1996г.и го вадя от касата един път годишно за почистване и на пет години за проверка от оръжейник!Дано не ми се налага да го вадя за реална употреба! Няма да убивам никого, но ще го направя инвалид за цял живот! Никой мързеливец не е оправдан, за това че посяга на чуждото!
153
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГошеВ САЩ, ако това имаш предвид под Америка, престъпленията с огнестрелно оръжие на 1000 човека е по-малко от това в България. И в пъти по-ниско от това в Русия. ФАКТИ!Лъготиш неграмотно. А кочеството огнестрелно оръжие в ЕС в % е по-голямо от това в България. Обаче не са се изтрепали. Мисли за други аргументи. Вярно, мисленето не ти е първа сила.
152
3
 
11
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Не обичам екземпляри които са страхливи, не мош ги уцели бе еиий
151
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стрелбата по *** също трябва да е не наказуема
150
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадците на позитано 20 трябва да може да ги стреляме там дето ги видим
149
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой иска да си продава оръжията и пет пари не дава,че хората ще се изпотрепят помежду си!Дали фамилна свада,комшийска или приятелска свада,отмъщение,отнемане на имущество и кой знае още какво.В момент на афект,човек може да направи много неща,за които после да съжелява.
148
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бавоооо , най после нещо найстина потребно за народа . Влиза демократично надтроения да граби домет ми крадец , защитаван от со ро сои дни те организации и аз ще постъпя изкючително толерантно . Още с пристъпването на единият му карак вътре моментално го разсичам вертикално с Катана която много обожавам. След това старателно го нарязвам на съставни части и пакетирам в чувал и поставям в центъра на софия.
147
25
 
7
 
! Отговори
Гоше преди 6 години
Америка е доказала, че подобни мерки всъщност увеличават насилието и от страна на крадците.
146
1
 
28
 
! Отговори
ined преди 6 години
За да не се ощетява здравната каса задължително правиш контролен в главата
145
3
 
21
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го невинен си...=========Без промяна в законодателството и либерализиране на регулациите относно притежаването на огнестрелно оръжие от частни лица с цел защита, цялата тази еуфория е чисто и просто популизъм и евтино политиканстване! Защото при сегашните ако нахлуе крадеца в дома ти, по-вероятно е въоръжения да бъде той, а не ти!
144
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако-апаш:Бабо, хвърли парите през балкона, а ако дойде при тебе някой преоблечен на полицай, да,знаеш, че е крадец - гръмни го и ние ще дойдеме да го прибереме !
143
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе не си мислете, че ако гръмнеш някой вкъщи, ще те пуснат да си вървиш. в щатите тоя закон го има откакто съществуват. да не би да няма разследване, в такива ситуации? ако си го гръмнал в постановка, ще те гепят много ясно, следователите да не пасат трева. нереално е да си мислиш, че може да пуцаш по всеки който ти влезе в къщата и да ти се размине.
142
2
 
9
 
! Отговори
!!!! преди 6 години
ти близките си ги гърми като искаш - няма да е загуба и те ако гръмнат теб.. проблема си е твой
141
1
 
13
 
! Отговори
да преди 6 години
перфектно - т.нар битова престъпност ще намалее с много ама с много !!!!!като изгорят няколко от маймуните и ще се успокояват !!!!или ще има още по-голяма брадва от тая на собственика
140
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте новини са Путин бе ! Кво ни занимавате с оръжия и личния живот на хората ?!Дайте международни новини от висок клас - санкциите към Русия , политическите убийства в Русия и т.н. !
139
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За нива с марули да ли може.Има едно теле много ходи!
138
15
 
11
 
! Отговори
пълна тъпотия преди 6 години
По-голяма вероятност има да се гърмим един с друг между близки и познати като имаме някакви проблеми , отколкото да гърмим крадци ! Я полицията да направи статистика и да каже пред народа ,колко крадци са убити със законно притежавано оръжие и колко роднини, близки ,познати ,колеги и прочие са убити със законно притежавано оръжие ! Повечето гърмим роднини, близки и познати , това е трагедията !
137
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждаш комшията да ти отмъква от мазето даманджаната с ракия - отиваш при него да си я вземе, а той те застрелва и обявява, че си влезнал с взлом... да му откраднеш ракията !