Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си!

Патриотите внесоха поправки в Наказателния кодекс
Обновена: 19 апр 2018 19:31 | 19 апр 2018 17:00, Камелия Цветанова
239
Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си!
Архив: Булфото

Нахлува крадец в дома ти... раняваш го, убиваш го – невинен си. Поправка в тази посока са внесли депутати от Обединени патриоти в Наказателния кодекс.

Текстът, който те искат да се запише гласи: "Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище".

Заявка за разширяване на правото на всеки да защити живота и собствеността си воеводите направиха още през март, след като лекар от Пловдив застреля крадец в дома си.

Още по темата

Заради този случай сега 14 народни представители от ОП искат да се разшири правото за самоотбрана.

Те настояват да няма превишаване пределите на неизбежната отбрана и когато нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.

Предложението е за промяна в само един от текстовете, който в момента гласи, че няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.

Мотивът на депутатите към проекта е, че тези текстове от Наказателния кодекс трябва да са ясни не само за юристите, а и за гражданите.

Според тях нападнатият е изненадан и в стрес, а на това противостои хладнокръвието на нападателя.

Вносителите обясняват, че в момента институтът на неизбежната отбрана се прилага само в два случая. Първият – когато в жилището се прониква чрез използване на физическа сила по отношение на едно или няколко лица, които се намират там. Вторият – когато проникването в жилището е осъществено чрез разрушаване, повреда или подкопаване на преграда, направена за защита на имота или на тези, които го обитават.

"Всички останали случаи на противозаконно влизане в жилище, например използването на заплаха, особена ловкост, техническо средство и други остават извън приложното поле на действащата разпоредба", посочват вносителите.

Депутатите предлагат и изменения, свързани с битовата престъпност.

Предлагат да се ограничи действието на разпоредбата, която предвижда глоби от 100 до 300 лв. Проектът предвижда да се предвиди, че освобождаването от наказателна отговорност ще става, ако откраднатото е със стойност до една минимална заплата, а не две.

Предлагат и от тази разпоредба да не може да се възползват всички извършители на две и повече престъпления в рамките на година. Сега тя е в полза при определена стойност на отнетото имущество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
15
 
! Отговори
О, чудо! преди 6 години
Ако този закон влезе в сила, след като бъде приет в този си текст, това ще е прецедент в историята на българския парламентаризъм - тоест за пръв път депутатите ще гласуват закон в полза на народа! Във връзка с това допускам, че този закон НЯМА да бъде приет!
215
7
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Донякъде си прав, но не напълно. Плъхът е проникнал в гаража му-------------По-скоро е проникнал пред гаража му. Вътре не е влизал.
214
2
 
9
 
! Отговори
до Берлин преди 6 години
Донякъде си прав, но не напълно. Плъхът е проникнал в гаража му, което между другото с новите поправки пак не става ясно какво следва akо крадецът е в двора ти, колата ти, а не точно в жилището.
213
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
До БерлинТогава, защо го наричаш "крадец"?
212
18
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Само да вмъкна, че пловдивският доктор не е защитавал семейството си, което по време на убийството е било на село. Крадецът не е прониквал в жилището му, а е застрелян хладнокръвно на улицата, с незаконен пистолет. Всъщност застреляният не е крадец, защото не е откраднал нищо и не е извършил нищо забранено или незаконно.
211
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
До 1Не се изразих правилно, имах предвид за сметка на данъкоплатеца!
210
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 6 години
До РадоДа върнат, но не ги връщат! Всеки затворник трябва да си заработи прехраната и топлото, като всеки Българин, а не да хайлязува по цял ден пред телевизора и да е на разкладка при данъкоплатеца!
209
0
 
9
 
! Отговори
Моят дом преди 6 години
моят гроб!Това е сега.Когато имуществото и живота не са на първо място,то се толерира престъпността.Когато оръжие има само бандита,тлъстия бизнес(той е и с охрана),ловджии,а обикновения човек трябва да регистрира мощна въздушна пушка-добро не чакай.Когато наказанието на заловения е 3-5 г.-време да подготви нови удари с аверите-никакво уважение към законите от никого.Когато хората на село спят при свинете,за да не ги откраднат.Когато тия с жълтите книжки са на свобода,а ония с имунитета...
208
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
през соца поне е имало някаква държава 'майка', която макар и калпава, се е грижела са гражданите си и управлявала общата собственост (отново калпаво). сега, при липсата на държава, единственото, което хората имат, е животът им и частната собственост. като няма кой друг да я защити, според мен такъв закон е дори закъснял. а на хората, които са против - ами просто не си купувайте оръжие и оставяйте крадците и изнасилвачите да влизат във вашите къщи. въпрос на лично решение е.
207
3
 
22
 
! Отговори
Радо преди 6 години
За крадците трябва да се върнат трудовите лагери. След кражба и ефективна присъда от 1 до 3 години, този човек няма да се поправи и пак ще открадне, като излезне. Веднъж влязъл ли си в трудов лагер, няма да ти мине през ума да крадеш отново.
206
1
 
7
 
! Отговори
пишман преди 6 години
Когато се преместих да живея в града нямаше ден, когато някой близък или познат да не се отбие у дома точно в обедната почивка или да пренощува ри мене уж изпуснал рейса.Сега вече никой не идва да ме търси.........................
205
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каквото и да внесат патриотите като проекто закон, те са 20 или 25 човека. нали се сещате, че на повечето от останалите 220 няма да им изнася заради електората и ще гласуват против. този филм го гледах с пенсиите - щяха да са 300 лв. и точно бсп, които уж все са опозиция и искат повече пенсии, гласуваха против. и другите също. хубава идея, но ме съмнява да мине.
204
1
 
6
 
! Отговори
светия синод преди 6 години
До милиони микрофониСвещенниците, дето ръсеха по домовете също докладваха на ДС при кой комунист тайно...
203
0
 
5
 
! Отговори
милиони микрофони преди 6 години
До гостоприемствотоТова си беше чиста проба дюшеш за внедряване на информатори от МВР.Затова се държеше много за другарството - на всяка групичка от 4 души внедряваха ухоНа всеки две приятелски семейства внедряваха един доносчик.Да не говорим за бирници,инкасатори,ОФ и др. дето посещаваха домовете на хората
202
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гостоприемствотоНаш съученик имаше навика да ходи на гости по домове да яде и пие само за едно мерси
201
1
 
3
 
! Отговори
гостоприемството преди 6 години
До СМЕШНОЕто докъде ни докара нашето пословично българско гостоприемство!Няколко пъти са ме обирали и то мои непознати доведени от стари приятели!Гостоприемството е предпоставка за обири и нахълтване в чужди домове покрай друг!!!На запад си има портиер, който преценява кой да допусне вътре в дома.Дойдоха ми *** уж за квартира и нахълтаха директно в хола през отворената вратаУчителите ни посещаваха домовете да видят колко е широко и доведат безпризорни .Именно те претърсваха и крадяха!
200
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Ако случайно приемат този закон, черните братя ще намалеят поне наполовина!
199
2
 
10
 
! Отговори
до 194 преди 6 години
Много сложно си го измислил.Направо отивам и купувам един газов патлак.Не се иска регистрация в КОС.След като бандита нахълта в домът ми го разстрелвам със законния си и му пъхам в ръката почистения от мои отпечатъци газов патлак.Чиста работа.Дори Адвокат няма да ми трябва!
198
3
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Много добре.Сега пистолета ми няма да седи заключен през 9 врати в десета а ще го държа на една ръка разстояние.Със сигурност ако пречукам някой бандит ще се почувствам страхотно, все едно съм го върнал на всички които са ме крали!
197
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам Човек който уби двама крадци в домът си още преди 10-тина години и го оневиниха напълно въпреки че беше превишил пределите на неизбежната отбрана.Тогава медиите не отразиха много случая!Мисълта ми е ,че и според стария закон също може да бъдеш оневинен напълно!