След български натиск: Хеликоптер ще издирва Боян Петров

Борисов: Дай Боже да го намерим жив, това е тежка планина!
130
След български натиск: Хеликоптер ще издирва Боян Петров
Архив: Булфото

Хеликоптер ще издирва алпиниста Боян Петров, когато времето позволи. Такъв обаче е намерен не вчера, а едва преди 15 минути след многобройни позвънявания и натиск. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева пред министрите в началото на заседанието на правителството.

Преди това премиерът Бойко Борисов информира, че за издирването на българина се полагат всички възможни усилия.

"В пълна комуникация сме с близките му и с властите в Непал, в Китай", каза премиерът.

Още по темата

Борисов съобщи още, че е повикал китайския посланик, за да се осигури трасе за хеликоптера, когато времето позволи.

"Каквото имаме като възможност, като контакти, връзки - официални и приятелски с ръководството на Китай, всичко сме заложили. Дай Боже да го намерим жив и здрав. Непрекъснато натискаме, просто това е една изключително тежка планина", коментира премиерът.

Захариева съобщи още, че шест професионални спасители стоят горе в планината вече 12 часа, за да може да тръгнат към Лагер 2, когато времето позволи.

По думите й, екипът спасители, който търси Боян Петров в Хималаите, вече се изкачва, поради силния вятър обаче това става бавно. Тя уточни, че хеликоптерът, който е намерен, може да достигне максимална височина 6100 метра и продължава търсенето на друга техника.

Китайският посланик Джан Хайджоу каза, че страната му разбира притесненията на обществеността и правителството във връзка с изчезналия планинар.

"Още от първия момент, когато получихме информацията за неговото изчезване и молбата за подкрепа, ние изпратихме наши спасители, които да подпомогнат издирването, каза дипломатът и допълни, че усилията са били свързани и с намирането на подходяща техника".

Издирвателните дейности продължават и не са спирали, стана ясно още от думите на посланика и на Екатерина Захариева.

По случая с онкоболната Теодора Маджарова премиерът пък съобщи, че е направено всичко, за да се прибере тя у дома. Теодора пътува късно снощи с линейка от Истанбул до София и вече е настанена в болница в столицата.

"Много трудно беше, но е факт и дай Боже вече да се лекува така, както медицината казва", коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако му се е случило нещо, и на 5 метра от него да минават, може и да не го видят месеци и години наред. До КК, дето се чудеше как нямало техника да се оправя на такива условия: Техника не е проблем да се направи. Просто интерес няма. За да я направят, някой трябва да плати и да продължи да плаща поддръжка, обаче условието е, че трябва да очаква възвращаемост. Т.е. там на никой не му трябва да ходи, освен на шепата ентусиясти. Всичко вече е видяно и открито.
97
4
 
7
 
! Отговори
уолкинг дет преди 5 години
на каквото си постелеш... на каквото си се качиш... каквато и тиква да ядеш...също ще починеш от смърт чрез умиране бъш кога свърши живота
96
1
 
6
 
! Отговори
а? колко? кво каза? преди 5 години
колко бивши и сегашни спортисти от България пуснаха левче за семейството на изчезналия Боян?
95
7
 
3
 
! Отговори
медицинска анатомия преди 5 години
Опърленият след танцът със сабите в южната аръпскъ разплюбликъ е донесъл медицински кетап от клиниката по рек.тално. ан.ални заболявания и радости на шавливите ду.пета, ЧЕ считаният за стабилен хе.ме.роид , израсъл на О-бразната му срамна устна, че е захванал да се клитолизира, поради което нему ще бъде позволено да сключи еднопръстен брак с левата си ръка
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хелоуийна скара ли се на китайския премиер по- бързо да го намерят))):
93
11
 
3
 
! Отговори
техниката виновна преди 5 години
като хелиптер е застраховал хеликоптер от министерството за какво и егати трхниката един хеликоптер не може да намерим изпратим навреме от военното министерство резил като купуваме скъпи втора упитреба уж не можем ги намери йато питрябват ,,организация,, хахаха
92
1
 
5
 
! Отговори
отговор преди 5 години
До до 88След жестоката снежна буря, която имаше там ,нищо няма да видят.
91
5
 
13
 
! Отговори
скука преди 5 години
български натиск само глуписти и лъжи от нашите мили сънародници озлобени от живота кукуриго петльо и кокошки бг
90
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Дай боже да го намерим жив...",и Баце ли е отишъл да го търси или той само "натиска"?Бреййййй,батман пак се изтипоса на първите страници на медиите,няма значение какво е изръсил,важното е някой да си заработи стотинките.
89
4
 
6
 
! Отговори
До КК преди 5 години
И на теб не ти е лесно...
88
5
 
8
 
! Отговори
KK преди 5 години
С това лошо време и забавяне в намирането на хеликоптер шансът да е жив е под 5% imo.От нещо ми става смешно. За напъните на Илон Мъск - чист ПР засега да си продава Теслите. Със сегашното техническо развитие още няма техника, която да се оправя на 7-8000 метра тук на Земята, иначе Марс ще колонизират? Стотиците хиляди тонове материали, които ще пренасят до там. Как ще строят - с роботи сигурно. Контролирани дистанционно от Земята:)? Марс населен с хора преди 2100г не ми изглежда реално.
87
4
 
7
 
! Отговори
,,планини,, преди 5 години
докъде я докарахме с тази демокрация
86
4
 
2
 
! Отговори
до 88 преди 5 години
Ами няма да кацне самолета, но най-вероятно ще видят местонахождението му и ще опътят шерпите къде се намира Боян
85
3
 
1
 
! Отговори
,успешни бг,, преди 5 години
ти се смееш ама пеенето е майсторлък да пееш на ,,правилния човек на правилното място да оцелиш момента да изпееш правилната песен,, майсторлък не ами късмет се казва не всеки е изкачил таква планини ,,висоти,, ,,лили иванова,, фолк чалга да им стиснеш ръка оцелели хеликоптер самолет совалка кораб подводница не няма им пращаме оцелели са поздравления
84
1
 
8
 
! Отговори
!!! преди 5 години
До Анонименне вярвах,че има толкова прости хора но явно съм сбъркал. И какво ще прави според теб самолета като прелети над върха? Ще кацне ли? Знаеш ли разликата между самолет и въртолет?
83
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де самолетите нали летят на 10-11 км височки, като не става с хеликоптер защо не използват самолет?
82
2
 
29
 
! Отговори
лицемерие преди 5 години
Когато отиваш в Хималаите да изкачваш високи върхове се прави застраховка и то от най- висок клас.Тя включва и спасяване с въртолет. Борисов да вземе да си затвори устата и да не се прави на спасител.Такива глупости е наговорил,че чак ми се повдига като ги чета.
81
3
 
6
 
! Отговори
Охльов преди 5 години
Ще му дадат една почетна грамота, ще му направят един филм за пътя на храбростта, накрая по нашенски ще кажем, че правителството е виновно и лека им пръст.
80
3
 
14
 
! Отговори
riho преди 5 години
Борисов от всичко си прави пиар, дори от трагедиите, медиите раздуват сапунки за рейтинг...реално вече няма шанс. Никой от пишещите *** не може да каже името на повече от двама-трима български алпинисти, останали в Хималаие. А те са почти 10, защо обаче при тях намаше такъв отзвук и тях никой не ги помни?
79
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия които са недоволни че цяла седмица ни били занимавали с Боян, явно им липсва някоя "истинска" новина за техните чалга герои! Жалки хорица с безинтересен живот...