АЕЦ "Белене" – актив за 3 млрд. лева. Ще строим ли?

До дни ще бъде внесен доклад с решение за централата
14 май 2018 13:07,
91
АЕЦ "Белене" – актив за 3 млрд. лева. Ще строим ли?
Снимка: архив Reuters

До 30 дни Министерството на енергетиката ще подготви доклад с конкретни предложения за това как да се оползотворят активите, които България притежава в проекта за АЕЦ "Белене", съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

"Към настоящия момент работна група в министерството разработва всички възможни варианти, свързани с оползотворяване на оборудването. Опитваме се да направим и определена икономическа оценка на всеки един от тези варианти. Смея да твърдя, че сме готови с доклада и се надявам до броени дни да бъде внесен в българския парламент, така че да бъде взето решение по отношение на предложението, което ще направим. Надявам се съвсем скоро, все пак има още известно време, в което ще ни бъде нужно да огледаме доклада", коментира Петкова от Сочи, където се провежда форумът "Атомекспо".

Още по темата

По думите ѝ като цяло, решението, което предлагат, е ясно и оттук нататък ще върви напред.

"Всичко, което притежаваме като активи е изключително сериозно. Това са близо 3 млрд. пари на българския данъкоплатец. Имаме оборудване, което платихме, доставено е и е на площадката на АЕЦ "Белене", имаме лицензирана площадка, нотифициран проект от ЕК още през 2007 г. Всичко това прави този проект възможно най-бързо да се реализира спрямо други подобни в региона", съобщи още Петкова, цитирана от "Фокус".

Мисля, че трябва да опитаме да потърсим вариант и възможност за реализация на проекта на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, допълни Петкова. Според нея, за да стартира този процес, ще ни бъде необходим мандат от българския парламент.

"Говорим за проекта "Белене" с два блока. Трябва да е ясно, че единственият вариант НЕК, БЕХ и българската държава да възстановят всички средства, които са инвестирани до този момент, е реализация на този проект. Ако се върви към някои от другите варианти за оползотворяване на оборудването, т.е. проектът да не е на площадката на АЕЦ "Белене", това означава, че трябва да се отпишат от активите на НЕК близо 1,3 млрд. лв. Те представляват разходите в инфраструктурата и по площадката. Сами разбирате, че това не е най-доброто икономическо решение. Затова сме се концентрирали в тази посока – максимално използване на всичко, което притежаваме за проекта с цел защита и на нашите национални интереси и на енергийната ни сигурност", каза още Теменужка Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първия блок в Белене трябваше вече да работи.И цената нямаше да е висока.Заради забавянето цената скача,но пак ще е по-евтина от хамериканските тецове и ВЕИ
19
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За АЕЦ Белене ми писна да чета. Досега можеха да го построят поне три пъти и вече да са го изплатили от износа на ток. Вместо това съсипаха милиари с амортиацията на скъпите съоръжения и понеже постоянно слушат европейските и американцките ***, сега видиш ли, щели да го строят китайци. Да не са руснаци, китайци да са. Само дето изгубихме 20 години, та Турция и балканските страни да си направят собствени АЕЦ и ние сега да внасяме ток от тях.
18
7
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Братушките ще намажат на наш гръб пак!Ако за тебе за "братушките", за мене са матюшките!! И няма да се строи защото на някой му е хрумнало, а защото комунистите ни заробиха с толкова много пари. На вас тъмносините комунисти, АЕЦ Белене ви е трън в...петата. Не може да се примерите, че вече не сте на държавна хранилка и само жавкате, като малки паленца.
17
4
 
5
 
! Отговори
Има ред преди 5 години
Ако един сериозен бизнесмен иска да си построи гараж в двора прави проекти и иска разрешение.Ако получи плаща и строи..В случая нагли престъпници на власт вместо да строят реактори в Белене подариха ядрен реактор ВВЕР 1000 с много ценни супер скъпи съоръжения и ограбиха БЪлгария с около 2000 000 000 Евра след 2006 година..
16
2
 
6
 
! Отговори
Белене супер стар преди 5 години
Белене е чист зелен край дунавски град. Има гореща лечебна минерална вода и е предложен з а първи Български край Дунавски курорт .Който иска да гради атомна централа със 6 реактора по около 1300 МW всеки да плати на БЪлгария поне 2 000 000 000$ и да иска разрешение за строителство..Данните са за проучване за 6 реактора заменящи тези в Черна вода и Козлодуй
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7Те мужиците не са виновни, че правителството на България няма право на глас !Като си поръчал нещо трябва да си го платиш !!!
14
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се реализира АЕЦ БЕЛЕНЕ/което не вярвам да стане/ ще ни съдерат кожите от плащане ,а цената на тока ще стане тройна. Стадото блее ли блеее...Стига данък ***!
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите от КТБ явно вече са свършили и вече точат зъби за следващия грабеж. Този обаче ще е доста по голям.
12
14
 
8
 
! Отговори
Дани преди 5 години
Ценно време се попиля. Белене и перфектен проект. Твърдят го френски, немски, руски и японски специалисти.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямо лапане ще има на гърба на робите.
10
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като платихме Коледен подарък на мужиците от 1 400 000000 мд лева за водка и ракети защо бедния българин да не продължи да дава грешни пари на братушките на нега за какво му са?
9
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Втора атомна ще има и то много скоро. Свиквайте.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къв актив бе, за сега е само пасив!!!
7
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За сега сте похарчили 3 милиарда за този "актив", похарчете още 40 за да се получи в пасив, с най-скъпия ток в страната, който ще е непродаваем. Тогава обединете двата АЕЦ-а в един холдинг и така цената на едните 55 лв, на другите 200 лв средно ще стане 126 лв. Т.е. цената на токът от Козлодуй ще нарастне повече от 100%. А накрая всички потребители ще платим през сметките този корупционен проект. Няма как общата цена да е по-висока от настоящата и да не се вдигнат сметките за тока.
6
3
 
8
 
! Отговори
Бъдещ емигрант преди 5 години
В държавата на игралните зали не може да се очаква друго поведение освен яко тилтване.
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нов план за кражба ?
4
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се получава, когато се козирува по поръчка на всяко мрънкане от страна на ЕС. Досега можеше поне 1-я блок да е готов, ама нали Баце се правеше на послушно детенце.... И Южен Поток спря, след Американски натиск, но пък Германия подписа за Северен...Двойни стандарти от всякъде в този ЕС, на храни, напитки, отношение...
3
7
 
17
 
! Отговори
Ме преди 5 години
А, тука е голямата лапаница вече! Братушките ще намажат на наш гръб пак!
2
11
 
13
 
! Отговори
Дядо Соци преди 5 години
Въпроса е приключен. Свиквайте. Никой нища няма да строи. Времето на нови АЕЦ отмина.Сего има други алтернативи. А и в Белене всеки месец земетресение от Вранча.
1
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой нищо няма да строи,играта е да се даде някаква корупционна поръчка на бандитите от Кремъл.Сметката знаете кой ще я плати,стандартна схема