Китайците потвърдиха, интересуват се от АЕЦ "Белене"

От CNNC ще участват, ако има процедура за инвеститор
Обновена: 10 май 2018 15:58 | 10 май 2018 15:57, Веселина Йорданова
48
Китайците потвърдиха, интересуват се от АЕЦ "Белене"
Снимка: Министерство на енергетиката

Инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ "Белене" е потвърдила Китайската национална ядрена корпорация (CNNC).

Това е станало на среща днес на вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с представители на компанията.

Още по темата

От българска страна е било подчертано, че евентуалната реализация на проекта ще премине през конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор, съобщиха от енергийното министерство.

"Няма да бъдат предоставяни държавни гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия", е заявил Дончев.

Китайската страна е била информирана, че доставеното от "Атомстройекспорт" оборудване се съхранява съгласно инструкциите на заводите-производители.

В изпълнение на решение на Народното събрание от март тази година, в момента работна група в Министерството на енергетика анализира възможните варианти за използване на наличното за проекта "Белене" оборудване по най-добрия начин, е обяснила Теменужка Петкова.

Представителите на CNNC са потвърдили намерението си да участват при евентуалното провеждане на процедура за избор на инвеститор във връзка с проекта "Белене".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гого: Пич , обясняват ти адекватно от реалните сайтове на дружествата. Това не ти е 1850 г да е затъмнение във всичко. Има си офощициално кое колло ток дава. Козлодуй е с два реактора по 1000 Мегавата или човека ти е писал 1 Гига! Т.е. 2 Гигавата. А в България са инсталирани мощности за 13 Гига. И без Козлодуй 5 Гигавата излишък и то ЗИМАТА. Има данни кога колко се произвежда. Дори при авария на 5ти блок имаше случай , работи на 40% 6ти че няма нижда от толкова ток. А вие искате милиарди
43
1
 
1
 
! Отговори
до 43 преди 5 години
сега проблема май не е централата ами Русия....изплю камъчето. Тя Русия си взе нейното , пито платено.
42
2
 
2
 
! Отговори
гого преди 5 години
ти си много наивен да вярваш на официални в кавички сайтове. Звучиш като от бай Тошово време, "да бе вярно е, в Работническо дело го пише....."
41
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гоги , има си официални сайтове , които дават инфо кое какво и защо. Има колко електроенергия се произвежда в Бг, коя централа колко ток ти дава, колко включва микса и всичко. Даже и на каква цена в Кило Вати. АЕЦ Белене е излишен защото в БГ има много излишен ток. Да не говорим ,че предвиждана цена е почти двойно на уж скъпия ток от Мариците. Ама нали сме все коне с капаци. Що да не подарим едни 20 млн на Русия. А и третия енергиен пакет полека навлиза и в БГ. Тогава пък хептен ще има забава.
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
39 те ги затвориха нашите сам се поинтересувай. А Бг има ток в излишък, който и без Козлодуй ще стига да покрива нуждите. Да не говорим колко ще е скъп тока от Белене и ще има да плащаме дълги години. На запад строят Вец и Тец щото е по- евтино. А ние си имаме достатъчно мощности.
39
3
 
4
 
! Отговори
гого преди 5 години
от къде се извъди такъв енергиен експерт бе. Точно на теб ще ти дадат точно инфо колко бил излишъка на Козлудуй. Ми дай да затворим АЕЦ щом сме в излишък, ама тогава ще си плащаш тока по три и лятото ще си грееш вода в легена да правиш икономии
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капитализмът фалира, Уестингхаус фалира. Комунизмът гради небостъргачи и ядрени централи. ГЕРБ - ККП - вечна дружба от векове, за векове.
37
3
 
3
 
! Отговори
до38 преди 5 години
ти вярваш ли си на това 2030/40, пети блок 2030г ще е на 43 години, сещаш ли се 3 и 4 че ги затвориха по на 30 и малко години...остави ги тез хартиени сертификати..
36
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
35 реакторите на Козлодуй са до 2030 г сертифицирани с възможност до 2040 г. Козлодуй провери колло ток вади и виж 6 Гига вата излишък. Като сметнеш, може и да вденеш, че и без Козлодуй ще сме с излишък който няма какво да правим
35
2
 
3
 
! Отговори
:):) преди 5 години
народа каза да, на Белене, а и въпроса беше пидменен, там никой не попита конкретно да или не за Белене, а усукани алабализми за развитие на ядрената енергетика. Ако казваш че е казал не на референдума, то по начина на зададения въпрос да или не за развиване на ядрена енергетика, би трябвало на момента да спрем козлудуй...
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега задачата на гербавите е да ги откажат от участие и да намерят втора Гинка. Конкурс е това, не китайско менте.
33
2
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 5 години
Козлудуй изнася бе пич, там е далаверата, държавата и,купува от ВЕИи Марици пък кирията идва от износа на козлудуй...а и това е централа на 30 и горница гидини, колко има още, а след това....май не може да си навиете на ината да няма централа....
32
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По данни на ЕСО последните няколко дни минималното потребление е било 2700 МВт/ч, а максималното 4200 МВт/ч, а момента работи 1 блок на Козлодуй. Пита се, на кой ще продава ток Белене, при положение, че 2-та блока в Козлодуй биха покрили 2100 МВт/ч или двете централи ще работят на 50% ... или Белене ще я включват само в студена зима .... т.е. наливането на още пари там е престъпление
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в същото време държавният ТЕЦ Марица Изток 2 се отказва от договора си за студен резерв, а договорът отива при ТЕЦ Варна (ДПС)
30
4
 
2
 
! Отговори
НЕ на Белене преди 5 години
Милиони Българи гласуваха против Белене , против намаляване на субсидиране на Партиите.Гадните Комунисти са За Проекта Белене .Заповядайте на Намалението - сайта ни е ...........
29
2
 
4
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ преди 5 години
Дами и Господа ,Проекта Белене е Платен от България , и спрян от ГЕРБ .
28
5
 
3
 
! Отговори
Белене=КОРУПЦИЯ преди 5 години
Белене е музей на посткомунистическата КОРУПЦИЯ на червената върхушка !!!Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
27
3
 
3
 
! Отговори
SMQH преди 5 години
АЕЦ Белене , КИТАЙ , Теменужка Петкова , Делян Добрев , Фидосова , Томислав Дончев , ХОТЕЛКИ , !Черно Море , Гърция .Плевнелиев ?ЛИЦЕТО НА МАФИЯТА .
26
6
 
3
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 5 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 3 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток. Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари агент Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
25
2
 
4
 
! Отговори
Хахахах преди 5 години
Всички се интересуват от АЕЦ белене! Май само България и правителството не се интересува.Вече загубихме бройката. Колко милиарда потънаха в тоя проект??