Защо, защо, защо: От президента за чумата по животните

Румен Радев очаква стопаните да бъдат компенсирани
Обновена: 16 юли 2018 18:23 | 16 юли 2018 15:00,
259
Защо, защо, защо: От президента за чумата по животните
Снимка: архив Булфото

С тревога следя действията на кабинета по ликвидирането на огнищата от чума по дребните преживни животни в Странджа. В ръцете на правителството са всички инструменти за овладяване на кризата, заяви президентът Румен Радев в становище до медиите.

"За съжаление, гневът на пострадалите стопани и на хора в цялата страна е вече налице. Властите дължат отговор защо животновъдите не бяха информирани детайлно и предварително, за да бъдат убедени в предприетите мерки, както и в гарантирането на интересите им", посочва президентът.

Още по темата

Според Радев кабинетът трябва да отговори и занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи.

"Защо не бяха предприети превантивни мерки: налагане на карантина, наблюдение? Защо се пренебрегва ваксинирането? За пореден път се поставя въпросът за надеждността на оградата по границата", пита президентът. 

"Очаквам адекватно компенсиране на материалните щети от болестта. Възстановяването на качеството на стадата и психологическата травма от унищожаването на животните изискват време.

То трябва да бъде използвано от правителството за подкрепа на засегнатите стопани, за да възстановят поминъка си и най-вече за разумни действия за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще", апелира държавният глава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
4
 
28
 
! Отговори
чичо преди 5 години
Крайно време е ,Румен Радев ,да разбере, че е президент на всички българи.
194
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХХКато искат реална стойност има застраховки! Но откъде акъл в зелочораповите? На тях им дай само да викат слушам!
193
5
 
23
 
! Отговори
fakt преди 5 години
Зам.-министър Цветан Димитров: Шефът на БАБХ Дамян Илиев е взел еднолично решение за избиването на животни.Има голям психологически стрес у хората.
192
9
 
28
 
! Отговори
Тоз калъф преди 5 години
Би ли си хапнал едно вретено отмесоти на заеазеноте животни?Голяма услуга ще си направи.
191
3
 
24
 
! Отговори
Първа стъпка преди 5 години
Администрацията е близо половин милион.Като сложим членове на семейството-милион и половина.Готов купен електорат.Явно с избори нищо няма да се реши.Трябва някой диктатор да изрине ненужните чантаджии и да се почне на чисто.Полицаи и чиновници са три пъти повече на глава ***,отколкото в другите страни.
190
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ххА една болна овца колко струва?
189
15
 
26
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Тоя па кой го бръсне? Всички лостове били в ръцете на правителството :))) Хахахахааа, че в твои ръце ли да са бре смешкоооо :)))))))))))
188
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кои ще търси диверсантите, които умишлено внасят различни вируси в България ?
187
4
 
32
 
! Отговори
хх преди 5 години
Днес гледам Порожанов и се хвали че ще се дават малко над 200 лв. за евтанизирано животно. Такива експерти като него нямат представа откъде се дои една овца. Един хубав овен колко струва? Една качествена овца колко струва? Колко време трябва за да се създаде едно качествено стадо?
186
4
 
29
 
! Отговори
X преди 5 години
Какво плюете Радев? Нали заповедта за унищожението е от Бойко? Май лай. няните *** оплетоха конците? Съвсем се объркаха горкичките, че не знаят какво става! А бе ***, вашите господари заповядаха на Бойко, както за Южен поток, и сега е същото - презглава бързат да затрият и малкото, което е останало на народа!
185
2
 
23
 
! Отговори
Паисий преди 5 години
Утре и заразените от някаква епидемия хора ще понат да протестират, че са под карантитна защото им се потъпкват гражданските права!
184
6
 
21
 
! Отговори
. преди 5 години
президента си бае, геноцида си върви...
183
6
 
37
 
! Отговори
xy преди 5 години
Баща ми беше ветеринарен лекар цял живот, дори работи 10 г. след като се пенсионира.През соц.времената всички животни вирусоносители - болни или не се евтаназираха.Но тогава летците си гледаха летенето, защото от ветеринарна медицина не разбираха, крадците като корнелия лежаха по затворите,политиците си гледаха политиката.А милицията пазеше заразените зони, докато ветеринарите си свършат работата.
182
4
 
26
 
! Отговори
Карла преди 5 години
На 4.07 започва умъртвяването, а на 6.07 излизат резултатите от лаборатория във Франция! WTF?????
181
16
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе тоя плешив селянин повтаря всичко що казва Корни егати и селянина *** така цяла България те разбира селяче че си Президент на БКП_бсп ръководен от Корни и ген Решетников и от животновъдство взе да вдева и корни че и селяка и приглася пълна отврат е тоя
180
6
 
32
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Характерно за вируса е, че не може да издържа дълго време в околната среда, по устойчив е в по влажни места, но дори и там издръжливостта е неповече от 72 часа.Предаването му между животните става чрез инфекциозен аерозол или алиментарно, но се изисква много близък контакт между тях. Индиректното предаване не играе роля в епизоотологията на болестта. Защо тогава се унищожават толкова много здрави животни!?Ако утре започне заселване на района с бежанци ще разберем защо
179
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Властта е впрегнала цялата мощ на полицията и жандармерията с цел да разчисти района. Комунистите са изгонили баба ми с 4 те и деца от фамилната къща с полиция. ДНЕС става същото в Странджа защото ни управляват децата на тези които изгониха баба ми.
178
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В България започна евтанизирането на животни по плана на Меркел и Борисов за новата буферна зона за върнатите мигранти...."budnaera/201802f/180401279.html
177
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина разчистват района от жителите и това излезе в немски вестник,от устата на немски политик,никаква чу *** няма.Платили са на ББ 3 милиарда Евро и са му казали да пр ъдне,а той се нас ра.budnaera/201802f/180401279.html
176
18
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не било президент, най-било втора госпожа лъжа.