Българинът чака месията! Слави, Радев – влизат от раз в НС

Ако сега има избори, ГЕРБ води с 3% пред БСП, "Воля" не влиза
12 сеп 2018 09:00,
571
Българинът чака месията! Слави, Радев – влизат от раз в НС
Колаж: Dnes.bg

Събитията от последния месец (катастрофи с жертви, боричкания в коалицията, оставки във властта – бел.ред.) сериозно са ударили върху авторитета на управляващите, твърдят от соцологическа агенция "Медиана", които разпространиха до медиите експресен сондаж за началото на парламентарния сезон.

Въпреки това ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и води на БСП с 3,5%. Резултатите са 23,6% срещу 20,1 на сто.

Кризата във властта от последния месец най-сериозно обаче е усетена при "Обединените патриоти", които са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец. Сега те получават 6,6%.

Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила, като събира 9 на сто подкрепа сред избирателите.

"Воля" продължава стремглаво да губи симпатизанти и вече е под 2%.

Десните са извън парламентарния борд, но като съвкупност "Демократична България"(2%), Реформаторски блок (1,6 на сто) и СДС (0,6) влизат в НС, при едно условие – да се обединят.

Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за хипотетичните "Партия на Слави Трифонов"  и "Партия на президента Румен Радев".

Ако шоуменът влезе в политиката със своя формация, към този момент за него биха гласували 29,3%, а ако държавният глава измени на Столетницата и реши да играе соло, получава подкрепа от 41,8 на сто от избирателите.

"Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори е непредвидимо. В този смисъл твърденията на президента, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина, не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото", настояват социолозите от "Медиана".

От данните им става видно още, че само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели осезаемо. Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто.

Спада и общата оценка на работата на кабинета ("Среден" – 3.29), като за сравнение през май месец тя е била отново "Среден", но тогава 3,44.

Намаляват и оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще за българина.

"Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период", заключават социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


571
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До реалистОт 10 години ни убеждавате, че ГЕРБ ще загуби изборите, но все БСП е с пръс отзад.Така ще е и занапред.БСП умира!Ура!
138
24
 
12
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
НИКОГА....никога...от 681 год. БГ не е била по-добре и по- богата ! Доходите растат..ходим по 2 пъти на море ..на Черно в Гърция .в Турция...на пазар в Турция...на кръчми в Сърбия и Македовия.аутобаните -СУПЕР...след 4 часа си пиеш кафето в Бургас...регистрираните коли минаха 4 милиона ! Б.Б. ще управлява ДОКАТО си ИСКА !!!...а булеварда от Северната тангента до Банкя ще се казва - бул. генерал Б.Б. !....а тази БСП е в опозиция - някъде до 3 000 година !
137
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, Радев нали вече го избрахте и сега е с ранг "цар" на държавата, а нищо не се промени !И нищо няма да се промени' докато този "цар" се води на руски адрес: бул. княз Александър Дондуков - Корсаков !...освен ако не ни присъедини към руския Гулаг !!!
136
9
 
11
 
! Отговори
Бела чао преди 5 години
комунистите усилено пускат фалшиви новини и клевети срещу ББ и ГЕРБ с голямата надежда да подаде оставка и да им остави властта на тепсия. А Радев в комбинация със Слави е поредната изцепка - тези двамата и за *** за зеле не стават. Не бойте се деца - комунизмът си отива и няма кой да им даде властта,нали Бойко!
135
6
 
18
 
! Отговори
ТИВКОландия преди 5 години
Не знам защо се е наложило мнението, че ГЕРБ са десни и антикомунисти?Бойко - член на БКП и момче за всичко на Бай Тошо;Георги Марков - бивш агент на 6-ти отдел на ДС;Цецо - бивш физкултурник и анализатор в ДС, чийто баща е бил шофьор в УБО;Лиляна Павлова - внучка на партизанин от отрдяда Чавдар и много близък до Тодор Живков, дори когато дядото на Лили умира на 1 ноември 1989 г. Бай Тошо отива на погребението му............
134
5
 
12
 
! Отговори
реалист преди 5 години
На Радев бих гласувал доверие, но Трифонов е много вероятно да е проект на мазните суджуци и да играят заедно, защото "Патриотите" са пътници като Деформаторите.
133
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 135Мажоритарните избори са единственото правилно и конституционно нещо един местен учен да речем при едни мажоритарни избори може да влезе в НС, всичко друго е измама. Хората, които нямат пари за партия те не могат да направят такава Това им отнема правото да се кандидатират за избори.
132
1
 
0
 
! Отговори
Сандра преди 5 години
До 120Точно това имам предвид! Отговорът се крие във въпроса ти.
131
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 132При БСП нямаше такъв страшен терор над народа.Не думай!?А когато фермерите протестираха не прати ли Станишев милицията да ги бие?Какво ми се правиш на луд бе, червен ***?
130
8
 
13
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Нека Джендърите видят "подкрепата" на народа , за която говорят всеки ден по телевизиите на Пеевски. Сбогом Суджуци!!!
129
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До отклонявате фокусаЗадава се жестока зима с нечовешки цени, ниски заплати и пенсии.Така казвахте и миналата и по-миналата година пък нищо такова не стана.В началото на 2019 ще има увеличение на заплатите в държавния сектор с 10%, което ще доведе до покачване на заплатите и в частния.Скриите се червени мишки!
128
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И герб и бсп да изчезват като прибиттти пидаразинии
127
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мажоритарните избори са страшен капан. Не е нужно да си юрист, за да го знаеш, но минимална юридическа грамотност е достатъчна. Радев е умен мъж. Слави не му вярвам, все пак той лансираше Кунева някога, ако си спомняте. Но пак са по-добре от всички в Народното събрание в момента. Аз предпочитам лица като Татяна Дончева, Христо Иванов.
126
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е по-добро от българоубийците,всичко,само да не са те,че без население останахме,съсипаха народа!И понеже не им вярвам на другите,ще гласувам за БСП,защото ги знам,макар че нямам нищо общо с тях.При БСП нямаше такъв страшен терор над народа.
125
9
 
6
 
! Отговори
измислят врагове преди 5 години
Айде сега всичкото герберско и патриотарско тр.ол на амбразурата да громи Слави, Радев и Нинова. Пак спуснали задачи от Централата. Измислят си врагове и ги громят по медиите.ВЪОБРАЖАЕМИ ВРАГОВЕ.
124
6
 
1
 
! Отговори
Край преди 5 години
Партиите отдавна канят Слави и Радев да заиграят на тяхната игричка.Да не се хващат - или 100% мажоритарни избори в два тура за депутати или няма смисъл от гласуване при което нищо не избираш.
123
3
 
10
 
! Отговори
Българин! преди 5 години
Ами ще има МНОГО ДА ЧАКА! Първо през 44 - 45-та НЕКАДЪРНИТЕ КОМУНИСТИ СЪВСЕМ УМИШЛЕНО ИЗБИВАТ ЕЛИТА НА БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИ ИСТИНСКИ, БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ! Остава само некачествения материал! От една страна, за да нямат никаква конкуренция за властта, а от друга страна защото СТАДО ОТ ОВЦЕ СЕ УПРАВЛЯВА МНОГО ПО-ЛЕСНО ОТ ХОРА СЪС СОБСТВЕНО МНЕНИЕ, ЦЕННОСТИ И ИДЕАЛИ! И второ вие "Приказката за неволята" нали сте я учили? Българинът трябва САМ ДА СИ ОПРАВИ КОЧИНКАТА! НИКОЙ НЯМА ДА ДОЙДЕ ДА МУ Я ОПРАВИ!
122
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нормалано даже резултатите са с още повече проценти в полза на двамата
121
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦК на ГЕРБСамо така!Изхвърлете Трифончук на сметището.
120
6
 
18
 
! Отговори
Кукловодът преди 5 години
До ГражданинРадев БКП - Хахахахах. А ББ, ЦЦ и Лилито Павлова дето са явно деца на бившите партийни вождове ... Те не са БКП ? Така ли ?