Новият модел на здравно осигуряване: Платен живот! 2%, 12 лева...

Експерти коментират предложенията пред Bulgaria ON AIR
13 сеп 2018 10:45,
173

Нов модел на здравно осигуряване и застраховане предлагат управляващите. Вариантите, които в момента са в процес на обществено обсъждане, са два. В първия случай над здравната вноска от 8% се въвежда задължителна вноска от 2%, която трябва да се прави при застраховател.

При втория вариант вноската няма да се увеличава, а всеки здравноосигурен ще плаща задължителна застраховка за лечение в болница, която ще бъде на средна стойност 12 лева месечно.

Още по темата

"Вчера разговарях с министъра на здравеопазването, който твърди, че материал към момента няма, а дискусията със застрахователите ще започне от 25 септември. На практика те биха могли да се включат в модела на здравно осигуряване, въпросът обаче е по какъв начин", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане Мими Виткова.

Тя обясни, че на първо място, ако управляващите имат такива намерения, трябва да попитат в Конституционния съд, при наличието на задължително здравно осигуряване как се вписва задължителната здравна застраховка.

След това било необходимо да пресметнат при 50% лично участие на гражданите в заплащането на здравните услуги в България, задължителната здравна застраховка как се вписва в тези проценти, тъй като те щели непременно да се повишат.

"След като информацията за предложения нов модел на здравно осигуряване изтече в медиите изскочиха редица въпросителни. Какво ще се случи с всички онези граждани, които държавата следва да осигурява, тъй като и в момента тя не го прави в пълния пакет. Става въпрос за деца, пенсионери, военни, полиция, администрация", коментира финансистът Аркади Шарков.

"От гледна точка на потребителя би било най-добре изцяло да се премахне монопола на здравната каса, за да може всеки сам да избира къде да внесе основната си здравна осигуровка. Рискът от прилагането на този метод е доста по-малък", посочи председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов се обяви за пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
1
 
! Отговори
иван борисов преди 5 години
До Анонименнещо друго ли очакваш !?!?? на какво отгоре ????
152
7
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До що е ченге корумпеНай - голямата миграция от България е по време на управление на БСП. Може да провериш официални данни. Както и най - ниската раждаемост и висока смъртност е по времето на Жан Виденов 1996г. Аман от ***!!!
151
0
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Тая работа няма да стане! Неприложимо е.
150
1
 
3
 
! Отговори
Амон Ра преди 5 години
Щото бойкопомазаните служители няма пак да гълсуват
149
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо богопомазаните държавни служители не взвщемат да си плащат здравните осигуровки а не да чакат на народа 8% от ~4000 не са малка сума а и защо не направят една ревизия на заплатите на главните лекари и професори по болниците и ит там много пари ще се спестят стига са скубали народа с данъци такси и други тем подобни
148
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И всичко това в най бедната и корумпирана държава!Крадливите лекари искат още пари щото 40% от болните умират.
147
1
 
16
 
! Отговори
що е ченге корумпе преди 5 години
Целта е тотална емиграция и обезлюдяване!ГЕРБ работят в полза на Германия и БГмафията срещу пари и власт!Вече не се търпи!ОСТАВКА ВЕДНАГА
146
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има ли файда да храним още крадци?
145
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаеми управляващи ЗАЩО ПРЕЗ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ? Защо през тези хиени? Няма ли нормални начини. Застраховките няма да оправят нищо. Те ще крадат парите, ВИЕ ще крадете парите. Така потъват в пясъка на алчноста парите ни от застраховките "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ". ТУК на земята няма справедливост, НО господ гледа какво вършите.
144
0
 
11
 
! Отговори
Туин Пийкс преди 5 години
Мисля си,като про.ст човек. Дали няма връзка между увеличението на бюджетните и новите доброзорлам вноски?Знае се че всичко се харчи авансово,парите които внасяме за пенсии за здраве . Странно но факт.
143
0
 
26
 
! Отговори
от къде да се краде преди 5 години
От статията разбрах,че се чудят от къде да крадат пари. От болните най-добре,защото в България май здрав българин освен депутатите, НЕ виждам
142
0
 
24
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Що никой не пита къде са онези повече от милиард лева резерв на здравната каса, които Дянков прехвърли в бюджета уж да се използвали по-ефективно? От ГЕРБ само разсипия.
141
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното ограбване на работещите хора.
140
0
 
33
 
! Отговори
Вдигаме преди 5 години
Ще се вдигаме и това е.Само не ми казвайте, че няма пари.Шефове на държавни болници с 50 - 60 000 лв заплата.След продажба на оръж., и нарк. най- доходоносна е медицината.Знам за какви огромни пари става въпрос.Пукнат лев няма да дам на ояден застраховател.Спомням си как с бухалките караха хората да си правят автокаско.Вдигаме се!!!
139
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извиват ръцете на съвестните хора,които си плащаме и едва събираме вноската.До кога Господи ще дерат кожата на бедните хора и ще забогатяват от човешкото ОХ?
138
2
 
32
 
! Отговори
Аз Варна преди 5 години
До Пламен Василев-Господин Василев,аз като здравно осигурен гражданин се възмущавам от факта,че моите данъци отиват за осигуряване на една стршно голяма прослойка тъмно оцветени хора,които държавата е взела под крилото си и други,които само хленчат,и очакват някой като нас да ги обгрижва без да се мръднат да направят нещо полезно за себе си.Вие какво очаквате,че пчеличките които изкарват благинките са длъжни на всички търтеи ли?Дали не ни омръзна да влачим тежеста?
137
3
 
30
 
! Отговори
мак преди 5 години
Нека държавата осигурява само инвалиди с голям % инвалидност, деца и пенсионери. С какво е по-специален държавният служител или полицай да речем, за да не плащат от джоба си? Новият модел е нищо друго освен доограбване на тези, които плащат вноски.
136
3
 
18
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 години
А защо никой не помисли, за хората който нямат здравни усигоровки? Какво ще стане с тях? Искат да си ги възстановят, след като платят 5 години назад. Но една голяма част от бедният народ , немогат да платят пет години на зад. И какво втози случай да умират ли????? Уважаеми ГЕРБ ????
135
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не стане катова с Олимпик
134
0
 
29
 
! Отговори
Динко преди 5 години
Не дават никакъв избор на хората. Казват: плащай! Но никой не знае за какво точно плаща. Нито е социализъм, нито е капитализъм. Шаманите и врачките лекуват по-добре и по-евтино излиза.