Борисов отива при Тръмп в Ню Йорк, а Румен Радев не знаел

Премиерът водил делегацията без координация с президентството
Обновена: 16 сеп 2018 08:26 | 15 сеп 2018 20:45, Камелия Цветанова
414
Борисов отива при Тръмп в Ню Йорк, а Румен Радев не знаел
Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп в Ню Йорк на 24 септември.

Това съобщиха от Министерския съвет, откъдето уточняват, че българският министър-председател е получил лична покана от Белия дом.

Още по темата

Той ще участва в събитие, организирано от американския държавен глава.

България ще е един от съдомакините на срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците".

Тази година Борисов ще води българската делегация на 73-то Общо събрание на ООН, което ще се проведе в Ню Йорк следващата седмица, а това според президента Румен Радев не е било съгласувано.

"Проблемът изобщо не е дали ще ходи президентът или премиерът, проблемът е дали се спазва законът, как се вземат решенията, дали се спазва духът на Конституцията", коментира държавният глава.

Президентът поясни, че дадените по този повод обяснения от Министерския съвет не отговарят на истината.

"Министерство на външните работи нотифицира в ООН премиера като ръководител на българската делегация, без абсолютно никакво уведомяване и координация с президентството. Всички други впоследствие срещи и писма са постфактум. А от писмата много ясно личи липсата на съгласуваност", оплака се Румен Радев.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева пък вчера обясни, че президентската институция е уведомена за решението българската делегация за сесията на Общото събрание на ООН да се води от премиера Бойко Борисов, а не от президента.

Тя уточни, че е възможно подобна делегация да се води или от държавен, или от правителствен ръководител. По думите ѝ с оглед на българското европредседателство и глобалните теми преценката е била, че е добре тази
година министър-председателят да представлява страната ни в ООН.

За последно Борисов води българската делегация на форума през 2010 г.

Оттогава само държавните глави са били начело на делегацията - първо Георги Първанов, а след него Росен Плевнелиев и Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
342
0
 
2
 
! Отговори
ЕДНОКНИЖНИЯТ преди 5 години
НЕ Е КАНЕН. Реклама му правят. Държавите трябва да имат представител. Боко се навря сам за ООН. Нищо общо с Ам. президент. Не надценявайте Бокича, моля ви се.
341
2
 
3
 
! Отговори
Прост мърморко преди 5 години
И какво от това ?! Защо трябва да съгласува с мего-да не му е подчинен?!А-а-а,той е свикнал от армията да му се докладва и да му се иска разрешение,ама не е познал! Такъв презодент,който служи само за параван на БСП не сме имали...
340
3
 
4
 
! Отговори
33 преди 5 години
Кой е решил това!?Откога Тръмп кани в ООН?Иначе даси го кани на обяди и вечери колкото си иска!България е държава още преди някой да е чувал и знаел за Америка,както се знае.Не сме протекторат на никого и пред никого не скланяме глава!
339
1
 
9
 
! Отговори
Бъз преди 5 години
Като премиер Борисов има толкова много проблеми за решаване, а той хврък брък, все навън. Иска да се изживява и като държавен глава, без да е такъв. Сега хукнал за ny, а чергата му гори. Интересни хора. Ненаситни за власт.
338
0
 
3
 
! Отговори
NEKOISI преди 5 години
До СимеоновI KAKVO OT TOVA?
337
7
 
4
 
! Отговори
Споко преди 5 години
Не се тревожете толкова много и на Радев ще му се отвори парашута и ще го поканят в САЩ .Тази година за деня на благодарността президента Тръмп вместо пуйка ще помилва селския мисирок.....
336
4
 
3
 
! Отговори
Александра преди 5 години
Има една хубава българска поговорка : "Хвани единия, удария другия" - евтино шоу!!!
335
3
 
15
 
! Отговори
venix преди 5 години
България ще е един от съдомакините на срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците"!!! И как точно ще стане това като самия Бойко Борисов е начело на ОПГ, която произвежда и продава наркотици.
334
17
 
12
 
! Отговори
кире преди 5 години
президента всеки ден плюе по държавното управление-къкви интереси ще защитава в оонРАДЕВ ЗА НИЩО В ДЪРЖАВАТА НЕ Е ОТГОВОРЕН ,ТОЙ СЕ ДЪРЖИ КАТА ЧЕРВЕН ПОЛИТОЛОГ--***
333
10
 
14
 
! Отговори
Димитрий преди 5 години
Да се направи президентска република и да се приключи въпросал
332
5
 
17
 
! Отговори
Павлов преди 5 години
Ще стане интересно,ако на Боко му сложат прангите за добре дошъл,като израз на борбата с дрогата.
331
3
 
14
 
! Отговори
Еееххх преди 5 години
На спявка, а? 😂Боко нещо напоследък гледа като пребозал. Явно има нещо, или така си гледа, ***.
330
8
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Симеоновбаце си вади компира и резко му дреме за некв зелен чорап.
329
7
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
ал бънди не знаел че боко тиквата ше ходи при тръмп. явно е искал да му пробута чифт чепици. или поне, зелени чорапи. да звъни на другарките на позитано да почват с протестите на бабите на внуците на ощетените от пропуските в читалищната дейност.
328
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
оппа, шефа извика пионката си в САщ, не ни чака нищо добро
327
5
 
23
 
! Отговори
af преди 5 години
Звучи разуно - Боко добре знае как стои въпроса с просизводството и разпространението на наркотици. Правилно е да го повикат!
326
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко отива на курс по английски
325
23
 
16
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
След като Тръмп е поканил Борисов , ясно е кой ще отиде в Америка.А фуражката няма за какво да се сърди,той си е руска креатура, да го кани Путин, е ако не Путин поне Лукашенко.Но и те нещо не го оценяват,кой ли оценява слугите.Впрочем Плевнелиев му го обясни ясно-в международен план *** е една кръгла нула.Що се отнася до безкрайно оплювания от руските под логи Плевнелиев,то той се радваше на огромно уважение на запад.Само с Обама срещите му са над 30.
324
6
 
12
 
! Отговори
158 преди 5 години
Тъпите мутри и калинки си правят с държавата каквото си поискат!
323
16
 
13
 
! Отговори
голям задръстеняк преди 5 години
този комунистически парашут не е в час те в Маскве не го искат той за Ню Йорк пита