България няма решение да купи F-16. Ще преговоряме с американците!

"Локхийд Мартин" ни предлагали изтребителите, и оборудване, и въоръжение
6 яну 2019 12:00, Нели Христова
228
България няма решение да купи F-16. Ще преговоряме с американците!
Снимка: Reuters

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обяви, че България все още няма решение за купуване на изтребители, а имало само за евентуално започване на преговори за F-16 с американската "Локхийд Мартин".

Още по темата

"Започваме преговори, ако не ни отговаря на изискванията – финансови и икономически, имаме право да започнем преговори със следващата страна", уточни военният министър пред bTV.

Относно офертите за нови изтребители – от САЩ, Швеция и Италия, той коментира, че тази на американците е на по-висока цена от тази, която е гласувал парламентът – 1,8 млрд. лв. с ДДС, но предлагат и оборудване, и въоръжение.

Италия и Швеция пък влизали в рамката, но част от оборудването и въоръжението трябвало да се купи от трета държава – САЩ, и целият пакет пак щял да надхвърли рамката.

Каракачанов не разбирал и как едни и същи хора го наричали русофил, когато се опитвал да ремонтира и поддържа наличната летателна техника, а сега, когато имало решение за F-16 вече бил русофоб и американофил.

По негови думи, той работел за националните интереси и за боеспособност на българската армия.

Припомняме ви, че в началото на октомври Министерството на отбраната официално отвори четири оферти от три държави за нови изтребители за модернизация на родните ВВС - за F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet от САЩ, за JAS 39 Gripen C/D от Швеция и за Eurofighter Tranche 1 от Италия.

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
9
 
10
 
! Отговори
до 173 преди 5 години
Затова НАТО не посмяха да влязат със сухопътни части в Сърбия!Сърбите биха се били до последният жив човек,и до последната си какпка кръв-сигурен съм.Честно казано дори заради свинщините които свърши НАТО в Сърбия си заслужава да вземем Грипена,а не Ф16.Американците и руснаците имат политика никога да не продават новите си технологии на чужди страни.Е,защо да вземем стари?
160
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой до сега не обясни за какво и са на България нападателни военни самолети за които става ясно ,че ще трябва да се бръкнем с повече от 1,8млрда колкото определи Парламента!Кой ще нападаме?Държавата умира младите ,а и не само те емигрират!Пълна лудост над 2млрда на ***!
159
3
 
11
 
! Отговори
Гунчо преди 5 години
Каквито и самолети да купим се тая от сегашната ни армия освен да пазят складове и да обслужват полева кухня и баня друго не става...
158
6
 
7
 
! Отговори
до 173 преди 5 години
В YOUTUBE има клип "Извините ни смо знали да е невидим". Гледайте го!Сърбия е уникална страна Дядо ми е служил като войник във ВСВ и по време на сражение една наша рота е била пленена от немските части.Те допускат фатална грешка-през нощта остават в планината!На сутринта след цяла нощ бой 800 немци са избити,а нашите войници освободени.Партизанският отряд бил от 20000 партизани,които имали картечници,автомати,5 самолета.В града на центъра на града висял обесен сърбин,а на сутринта немец!
157
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грипена можел да засича самолети стелт,което му е преимущество.И общо взето май е по добрият.За Ф 16 си спомням,че имаше американски филм Ф 16 в който се разказваше как съпруга на пилот на Ф16 обвинява производителя за смъртта на съпруга си.С 18 години по стар е от Грипена.Не съм фен на Радев но от самолети той явно разбира!
156
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по невярно заглавие неможе да се измислицецо крадецо каза че решението е политическо- съобщи го от краварниказначи никой не се интересува от технически и експлоатационни характеристикии разиграват театри с конкурси- за наивницилъжат те право в очите- и трябва да вярвашсъс 20 или с 10 самолета за българия сигурноста нямя да се подобри и с един процентно дълга на робите дето си избират пребоядисани комунисти да ги крадати осигуряват заплати на американските работници ще става по-голям
155
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Рамбо си е Рамбо, ама на кино. Пред спецназ е паленце.
154
8
 
8
 
! Отговори
Ф16 има преди 5 години
108 регистрирани победи срещу рушки трошкиИ нито една загуба!Затова русогъзолизците рИват
153
8
 
7
 
! Отговори
Ф16 преди 5 години
Е супер лесен за управлениеЩом една кадъна може да тресне рушки таралясник нашите орли ще свалят по пет шест мига сушки пр Рушка скрап
152
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съмнявам се миговете да са по зле от ф-16. Съвременните руски самолети са в пъти по добри. Сърбите не свалиха ли стелт.
151
3
 
9
 
! Отговори
Паци преди 5 години
Абе тея герб и едни свестни *** не могат да намерят. Само повтарят едни и същи глупо тевини. Като правителството им. А бе дайте им поне няколко различни реплики бе срамота е
150
5
 
7
 
! Отговори
опа преди 5 години
Миг 29 са с крадена Боинг апаратура. Той заради него се срина съвцкия съюз.Да купим Миг 29 е като да ползваш краден софтуер. Ще получи ъпдейт от американците на куково лято. Да не говорим че в реална обстановка ще го бъгнат за да не може да лети. Ще станем жертва и ние. Нали знаете че покрай сухото гори и мокрото.
149
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а правителство имаме ли или всеки ден сменяме позицията на 180 градуса
148
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма кво да се мотаем. Снемаме президента и си купуваме Ф16.Какво толкова ще му цепим басма на тоя.
147
6
 
9
 
! Отговори
Напред към миналото преди 5 години
Ще модернизираме армията. Ще заменим Миг-29 с три години по-стария от него самолет F-16.
146
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах че грипените са по маневрени от ф-16. И за подръжката да не говорим. В Европа сме , да купуваме от европейци. Да има общи европейски сили.
145
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На косъм беше така наречения прецедент да стане милионер, язък.
144
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще пълним гушите на хамериканците. Най големите лапачи. *** и тук някой ще са налапа.
143
5
 
7
 
! Отговори
Фърчило16 преди 5 години
Така и не се разбра КОЙ ще лети на тия изтребители . Ел президенте вече не иска , това стана ясно . ... Останалите ни "пилоти" много обичат да се блъскат в разни неща като летят ...... Ще трябват летателни часове... и то много за да се обучават пилотите ни и да са във форма .... а гориво от къде ? Лукоил ? Марешки ? Ромпетрол ?
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Djendar neofit pak vi pusnal v radevia sherbet...