България няма решение да купи F-16. Ще преговоряме с американците!

"Локхийд Мартин" ни предлагали изтребителите, и оборудване, и въоръжение
6 яну 2019 12:00, Нели Христова
228
България няма решение да купи F-16. Ще преговоряме с американците!
Снимка: Reuters

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обяви, че България все още няма решение за купуване на изтребители, а имало само за евентуално започване на преговори за F-16 с американската "Локхийд Мартин".

Още по темата

"Започваме преговори, ако не ни отговаря на изискванията – финансови и икономически, имаме право да започнем преговори със следващата страна", уточни военният министър пред bTV.

Относно офертите за нови изтребители – от САЩ, Швеция и Италия, той коментира, че тази на американците е на по-висока цена от тази, която е гласувал парламентът – 1,8 млрд. лв. с ДДС, но предлагат и оборудване, и въоръжение.

Италия и Швеция пък влизали в рамката, но част от оборудването и въоръжението трябвало да се купи от трета държава – САЩ, и целият пакет пак щял да надхвърли рамката.

Каракачанов не разбирал и как едни и същи хора го наричали русофил, когато се опитвал да ремонтира и поддържа наличната летателна техника, а сега, когато имало решение за F-16 вече бил русофоб и американофил.

По негови думи, той работел за националните интереси и за боеспособност на българската армия.

Припомняме ви, че в началото на октомври Министерството на отбраната официално отвори четири оферти от три държави за нови изтребители за модернизация на родните ВВС - за F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet от САЩ, за JAS 39 Gripen C/D от Швеция и за Eurofighter Tranche 1 от Италия.

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шкембе войвода,нямате решение,защото решението вече е взето от американците.Вие само изпълнявате.Васали,както винаги.
140
13
 
9
 
! Отговори
Стронг преди 5 години
Вижте ,хайде да назоваваме нещата със собствените им имена ! F-16 ca доказано добри самолети и представляват. основата на бойната авиация на много държави ! Всичко написано против тях е просто само литература ! Кога очаквате тези АМЕРИКАНСКИ!!! самолети да се харесат на българските комунистически семейства. ,където от години се злослови против "мръсните" империалисти ! Или да се харесат на РЕЗИДЕНТА Радев ,който вече е избрал Грипен ! Хайде холан ,докога ще считате българина за *** !
139
1
 
8
 
! Отговори
V преди 5 години
Само едно не разбрах. Ако някой трябва да направи един немного горещ двигател ни се казва че -НЯМАМЕ ЕКСПЕРТИ . А като трябва да се приберат едни пари изведнъж ИМАМЕ ,,ЕКСПЕРТИ ,, Не може ли да се сложи някъв ред в ЕКСПЕРТИЗМА .Например като нямаме производство да питат тия дето са поддържали и летели на най много самолети щото така всеки бандит казва -АЗ СЪМ ЕКСПЕРТ КУПЕТЕ Ф 16 .Да има някъв ред де
138
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ф18 е по здрав от ф16 освен тва се конфигурира много лесно и бързо в зависимост дали ще се ползва за въздушен бой или наземна подкрепа.Реално ние нямаме нито един модерен самолет нито за подръжка на пехотата нито за операции по въздух.Всички пилоти летяли и на супер хорнета и на ф16 казват че ф18 е много по-здрав и толерира много повече блъскане и удари.Освен тва е с два двигателя.И може да носи една камара оръжие-мисля 10-11 броя.И най-важното вече съществува а не е концепт.
137
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
За какво трябва да се чудите вземаме това което ни се заповяда.Къде живее къде работи или взема детски (да са и живи и здрави и тя и смейството и) на някой от управляващиоте у нас те са в САЩ е за това ще слушаме и купуваме това което ни кажат.Не е важно да ли това е доброто решение за България важното е да сме послушници и всичко това е за сметка на средно статическия българин този койъо плаща данъците и всияко в таз държава.
136
2
 
15
 
! Отговори
??? преди 5 години
А защо не се водят преговорите ПАРАЛЕЛНО и с трите държави? Нали сте много "умни"?
135
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По бързо да се взема решение и да ги купуваме самолетите.Супер са Ф16.По добро нема.
134
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бжбЕстествено, че ще скочи! Така скачат и комисионните
133
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българия и е нужно ПВО което да може да сваля всички познати самолети в това число и Ф-35. С ф-16 няма такъв вариант освен това могат да се изключват дистанционно защото системата е направена така. Всички американски самолети са хакнати и реално ако ги имаш и си платил за тях пак не си независим и могат да ти ги изключат когато им е кеф..
132
1
 
21
 
! Отговори
бжб преди 5 години
Защо ли си мисля,че цената ще скочи след преговорите...
131
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 139 #Ти можеш ли да мислиш бате :) Аз съм ходещото копче разбираш ли ме ВИБРАНИЙ ИМА НАЙ МНОГО В БГ И УСА и КИТАЙ ,така - че найш ко злато и кви инвалидни колички ще ви дам почвайте да копате ПРОСЯЦИ БЕДНИ ДУШИ ТАКИВА ! ! !
130
3
 
17
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Абе , какво Ф-16 .Купете на хората климатици , купете ядене и пиене ,някоя дрешка червилце,гащички - правете деща , а не война
129
5
 
26
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
Първо отпадане на визите, след това F-16 на цени каквито ще плати Катар ( два пъти по-ниски) !
128
1
 
11
 
! Отговори
Jimmy преди 5 години
тва прасе искам да го изям с кисело зеле
127
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без ПВО всички самолети са една проста мишена стояща на някое летище. Не си ли изградил първо защитата за какви самолети изобщо може да си мислиш? Все едно да живееш в някаква *** без врати и прозорци и в свински ла..на ама за да си подобриш самочувствието да си купиш кресло от 4000 лева за да се направиш на интересен пред комшиите
126
1
 
27
 
! Отговори
хммм преди 5 години
Хора стига бе, говорим за някакви единични бройки каква боеспособност. Подобни машинки си купуват милиардерите и ги затварят в гаражи за престиж. Ние трябва да си стабилизираме икономиката първо и да унищожим корупцията и безработицата. Ама преди всичко да сеотървем от онзи красив етнос, който е любим на всички антибългарски медии и ни тегли надолу заради престъпното си мислене. Събудете се най-после овце!
125
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това с С-400 се свалят и балистични ракети каквито има в Турция а с ф-16 не.
124
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е... България не е решила да купува F16... вместо нас, решението го взеха американски секретари... :)
123
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За половината пари България може да купи С-400 с достатъчно ракети да свали всички турски и гръцки Ф-16 събрани заедно. А с тройно повече пари може да си купи 8 самолета след 6 години с които е спорно дали ще свали 8 чужди. Това е афера за която трябва да се лежи в затвора. Освен това в случай на война от САЩ могат да дръпнат шалтера на тези самолети и да не излети нито един. Срам и позор за хилядолетна държава като България да се управлява от едни чужди губернатори и техните слуги.
122
4
 
7
 
! Отговори
Вдигам самолета преди 5 години
Абе приятели, какво спорите за нещо, което не зависи от нас? Няма никакво значение какъв ще е следващия ни самолет на въоражение! С десетина, петнадесет брой ще плашим гаргите, а що се отнася до парите за тях, дали ще се дадат или не, ние няма да го усетим...какво очаквате, че ако дадат със 100 милиона например по-малко ще ги разпределят на хората за заплати и пенсии ли? Навремето сме имали зверска армия защото сме били като база на руснаците, сега сме база на нато...на кой му пука за нас???