Улусой не бил разбран за езика, Турция нямало да се намесва в нашите работи

Днес той беше привикан във външно министерство за обяснения
Обновена: 13 май 2019 19:01 | 13 май 2019 14:52,
123
Улусой не бил разбран за езика, Турция нямало да се намесва в нашите работи
Снимка: БулФото

Посланикът на Турция в България Хасан Улусой  обясни, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите и че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на бългaрските граждани.

Посланик Улусой заяви, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин  във вътрешната политика на Република България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България. Това се казва в съобщение на българското външно министерство, където посланикът беше привикан днес за обяснения.

Още по темата

Поводът е скандала, който Улусой предизвика по време на церемония по откриването на корпус на турски завод за авточасти. Той поиска по-интензивно изучаване на турски език в училищата, защото това щяло да помогне на турските инвестиции у нас. На събитието присъства и премиерът Бойко Борисов, който каза, че ще поиска обяснение за думите на посланика.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и Корнелия Нинова от БСП също реагираха остро на думите.

В съобщението на МВнР се казва, че пред посланика е била изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения.

Българските власти са подчертали, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика.

Изтъкнато е било и че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице.

МВнР е изразило очакване, че турската страна ще се придържа към фундаменталните принципи, на които се базират двустранните отношения, а именно добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
11
 
! Отговори
ххх преди 4 години
Наистина думите му са интерпретирани крайно неточно.Човекът не каза нищо нередно.Просто с тази си реакция Бойко и останалите вдигат гчрултия,че да изместят погледа на хората извън реалните проблеми.А те са корупция,липса на ефективност в работата на всички институции.
73
10
 
7
 
! Отговори
привет из Германии преди 4 години
До ДидоМного правилно ,че трябва да учим повече езици ! Навремето комунистите насила ме караха да уча руски ,но сега съм им благодарен защото знам езика на враговете ми ! Чать-пать понимаю русский язьiк .
72
5
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...tozi otvorko ...zashto ne ide v Izrael I da pravi dvusmisleni izkazvania otnosno Vtorata svetovna Voina ...da vidi kakvo shte mu se sluchi ?!!! Naiasno li e ,che izraeltsite dori niama da go privikvat ...ami taka shte go shutirat ,che s diplomaticheskata mu kariera shte e svarsheno vednaj I zavinagi !!!
71
4
 
14
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Преди време имах една позната която ми казваше,че няма да ми трябва да говоря турски,а само да го разбирам.И беше права.Езика е най-голямото богатство,няма значение какъв ще е.Няма абсолютно нищо лошо в това българите да знаят колкото се може повече езици.Учете хора,ще дойде ден,ще ви потрябват!!!
70
6
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...nie sigurno I Erogan I negovia minister Chavushuglu ne sme razbrali dobre ?!?? Tozi sled privikvaneto triabvashe da bade saprovoden do granitsata ni s Turtsia ! Taka niamashe da slushame opravdania ot sorta ,che nesme go razbrali pravilno ...a I toi shteshe da e naiasno I da misli dosta predi da pravi dvusmislenni izkazvania !!!
69
5
 
9
 
! Отговори
така преди 4 години
мазната му турска физиономия говори,че е дипломатически ход,обмислен и направен,*** турция мечтае на Българските,Гръцките,Албанските,Македонските,Сръбските,Босненските,Хърватските земи,явно е че това е най-голямата заплаха за Християните и Европа
68
4
 
7
 
! Отговори
Ха Ха Ха преди 4 години
Ако не руски ще е турски. От трън на глог.Преди време всичи учеха задължително руски, а всеки петък се наслаждавахме на телевизията им по единстврния канал
67
0
 
3
 
! Отговори
ууу преди 4 години
До избирателИзключваш си телефона за 10 минути(ако си като мене на Виваком) и айпито ти се сменя. И си готов да коментираш наново, а модеррраторът плаче от мъка.
66
13
 
10
 
! Отговори
привет из Германии преди 4 години
Чувството за малоценност никога не ви е напускало! Вие така интерпретирате думите му сякаш ви е заповядал да учите турски ! 500 г. сте свикнали да чувате турски заповеди и сега това ви се предава по наследство по ДНК , мислите си ,че всяка турска дума е отправена заповед към вас! Човекът просто прави реклама на държавата и на езика си и ви препоръчва да учите турски без да ви е заповядвал да учите турски! Някой ако е слушал изказването му , чул ли е заповеднически тон в говора му ?! Излагате се
65
0
 
3
 
! Отговори
Moses преди 4 години
Абе пичове я се поразровете да видите на кого са тези заводи.Еврещугите и на турците на врата са стъпили.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя нахилен хубостник произнесе всичката тая наглостпред очите и ушите на банкянската диария и цялата му чета от министри които стояха зад него и след това банкянското си гукаше с него все едно нищо не е билокакво има да се коментира какво очаквате от тая продажна шайка
63
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само едно нещо искам да му кажа на тоя на снимката. Тука е България и се говори български. Вземи понаучи и ти българския, за да не се излагаш. Недопустимо е посланик си в България, а не знаеш български. А турският език само в Турция. В България се говори само български език. Разбра ли? Като си разбрал, точка по въпроса.
62
5
 
12
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Работят турците не може да им се отрече. Нашите все искат да са мафиоти и далавераджии. Уважавам турците, но не ги харесвам. Били са велика империя, но никога не са блеснали с изкуство и култура. Освен това са нагли и агресивни. Най-добрата им черта е че са работливи и имат някакви традиции и възпитание. Българите вече се затрихме като народ. Туто финито. Сега сме на доизживяване след 50год ще сме бананова държава. Много *** народ и шепа елит
61
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Робите са мноого чувствителни на тези теми.
60
16
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До Една БългаркаКато не искате турски инвестиции и турски стоки , за какъв х... ходите в Истанбул на Капалъ чаршията да пазарувате и да продавате в България ?! Вие сами напълнихте българските магазини с турски стоки защото се мързеливи и миризливи , не произвеждате нищо !
59
3
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 години
,,аман ,,чета тука...коментари ,, турция ни била приятел, абе батювци тиа простотии на кой ги приказвате,,,...за 500 години-турско робтсво и кланета и изнасилвания-турски чували ли стеДобре , че бяха казаците на Генерал Гурко,и Русия,,,че ни освободиха и имаме държава
58
6
 
11
 
! Отговори
Една Българка преди 4 години
До привет от Германиямиришеш на лой, ефенди, не от Германия, а ако щеш от Танганайка да пишеш.
57
13
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Те българите винаги погрешно интерпретират думите казани от турци ! Трябва веднъж за винаги да се освободите от чувството си за малоценност , в противен случай винаги неправилно ще интерпретирате турските думи и ще ставате за смях !
56
7
 
11
 
! Отговори
Една Българка преди 4 години
Ние, Българите, нещем турски инвестиции, а подсигурена с армия (но Българска, не НАТО-вска) и подкрепена с минирано поле граница между Родината ни и тази ислямска, азиатска държава - Турция.
55
1
 
4
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Имам,какво да кажа,но не смея,защото пак ще би забранят да пиша за дълго !!!