Улусой не бил разбран за езика, Турция нямало да се намесва в нашите работи

Днес той беше привикан във външно министерство за обяснения
Обновена: 13 май 2019 19:01 | 13 май 2019 14:52,
123
Улусой не бил разбран за езика, Турция нямало да се намесва в нашите работи
Снимка: БулФото

Посланикът на Турция в България Хасан Улусой  обясни, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите и че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на бългaрските граждани.

Посланик Улусой заяви, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин  във вътрешната политика на Република България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България. Това се казва в съобщение на българското външно министерство, където посланикът беше привикан днес за обяснения.

Още по темата

Поводът е скандала, който Улусой предизвика по време на церемония по откриването на корпус на турски завод за авточасти. Той поиска по-интензивно изучаване на турски език в училищата, защото това щяло да помогне на турските инвестиции у нас. На събитието присъства и премиерът Бойко Борисов, който каза, че ще поиска обяснение за думите на посланика.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и Корнелия Нинова от БСП също реагираха остро на думите.

В съобщението на МВнР се казва, че пред посланика е била изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения.

Българските власти са подчертали, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика.

Изтъкнато е било и че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице.

МВнР е изразило очакване, че турската страна ще се придържа към фундаменталните принципи, на които се базират двустранните отношения, а именно добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
13
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Ааа,не бил разбран значии. Много правилно е разбран даже. Номерът е бил ако мине. Е, не мина.
53
3
 
12
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Самото словосъчетние "турски инвестиции" звучи като сериозно предупреждение, че турците са замислили някаква кюляфка да ни нахлундзят! Мерси, но не, благодаря! По-добре хляб и сол да ядем и бистра водица да пием, отколкото да приемаме "турски инвестиции"! Защото, както е видно от димите на този мазен коч - посланика, нищо не е бадява и нищо не е даром! Особено "турските инвестиции"!
52
6
 
7
 
! Отговори
Сатира преди 4 години
Човека е патриот, изпаднал е в лека еуфория, вследствие на това че страната му строй производствени мощности в съседни страни, и е дал препоръки за изучаване на турски език. Това е всичко, даже не се и осъзнал.
51
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите не желаем никакви инвестиции от Турция.Те се натрапват.
50
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво станало? Турция продължава да налива пари в България и строи нови предприятия.. Бравос
49
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо по-мазно и натрапчиво от ориенталците.
48
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бг са принудени да учат турски, защото остават без заплати. ГЕРБ и седесарското ОП затвориха бг заводите и сега няма как. Скоро и в армията и в МВР турския ще замести българския език.
47
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който плаща парите, поръчва и музиката. ГЕРБ хем са стиснати и не дават пари, хем ги яд като турците правят заводи.
46
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще трябва да се забрани и английски в ИТ фирмите и другите чужди езици в аутсорсониг и 200 хиляди ще останат безработни.
45
2
 
8
 
! Отговори
До Юнал преди 4 години
Внимавай се пише не "внемаваи" ама то и ти като турския посланик нещо не моа ти разбираме.
44
0
 
6
 
! Отговори
,.,,. преди 4 години
И Босфор тв. и производните и канали докога ще натрапва турски сапунки.На ДПС ли е телевизията.И защо телевизии и сайтове мълчат за шуробаджанащината в семейството на Мустафа Карадайъ.Четири еврокъщи в Борино са на балдъзата и шурея на Карадайъ.И една на майка му.Шуреят на Карадайъ Невредин Кючюк пък е абониран за обществени поръчки в общината. Фирмата му Виденица 2004 е изпълнили договори за над 3,5 милиона лв. Отделно от това фирма на брата на Карадайъ има договори за още 1,3 милиона лв.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ,защо не препоръча турците да научат Български ,ако искат да инвестират в България ?!?
42
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре ги разбираме българите тези от турското посолство където криха ДС агента Павел-Местан.Нищо хубаво от югоизток никога не е имало и няма да има за България.За 5 века сме го разбрали докато свят светува и докато има и един българин на земята.Празните им залъгалки на ориенталците може да им минават в Западна Европа защото не са "съжителствали" с тях достатъчно дълго,но тук на Балканите НЕ.За да има добросъседство с Турция,тя трябва да си прибере потурнаците от България и ДОСТ и ДПС.
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички се подиграват с борисов , а той е сложил феса от много време насам...
40
3
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Явно от турското външно м-во,са бавноразвиващи и трудно...разбират.Айде от Боко да мине и той е от тях и им влиза в...положение.
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе пак не са разбрани ясно.Ние така не разбрахме че те преди шест века не дошли да ни поробват а на гости но просто пет века не си тръгнали че им било неудобно
38
2
 
10
 
! Отговори
интереса клати феса преди 4 години
Събудете се !!
37
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе." Не бил разбран правилно"! Изобщо беше излишно да го казва. Човек има ли желание учи всякакви езици! Но не и турски! Противен ми е да го слушам. а камо ли да го " уча"!
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да умре всеки който мрази българите и България.
35
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е приятел на България. Започнате от там с коментарите. Това че Ердоган управлява в момента нищо не променя. Скоро ще бъде свален понеже хората не му вярват вече. Той е нещо като Боко в България. Много говори, взима само заеми и нищо не прави. От икономика грам не разбира. Та мисълта ми е Турция обича и уважа България. Тези които ходят по някакъв повод там лесно го разбират. За разлика от Сърбия където като само кажеш че си българин и си лош.