Партиите няма как да се справят със субсидия от 1 лев

В България не се правят пари от икономика, а от политика
7 юни 2019 22:15, Нели Христова
105

След като стана ясно, че партиите са вземали 13, а не 11 лева на галс, те ще се наложи да върнат надвзетите пари, а вчера ГЕРБ внесе в НС предложение за намаляване на субсидията. Тя ще бъде 1 лев за действителен глас. Между 4 и 6 лева на глас - такова предложение за партийна субсидия загатнаха пък от БСП. Но какви рискове ще доведе това?

"В България работи един олигархичен модел, който субсидията на партиите няма да промени. Едни партии ще пострадат повече, други по-малко. Управляващите ще са добре. Но това драстично намаляване е нецелесъобразно. От страна на Борисов това е популизъм, който трябва да прикрие доста други проблеми", заяви доц. Мария Пиргова в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Със субсидия от 1 лев партиите няма как да се справят. Това насила ще ги накара да използват нерегламентирани плащания", смята социологът.

По думите на политологът заради тази ситуация партиите губят още веднъж голямо количество престиж, което и без това вече нямат. Тя посочи също, че в България се печели от политика, а не от икономика.

Според Павлов таваните за субсидии не са добър вариант, тъй като не е справедливо партия, която има по-малко гласове да взима същите пари като такава с повече гласове.

Доц. Пиргова допълни, че ако политиците си вършеха добре работата, никой нямаше да обърне внимание на тези надвзети пари. А относно ДДС-то е категорична, че предложението за намаляването му не е трябвало да бъде отхвърляно.

По темата за това как се отразява отсъствието на Цветанов в ГЕРБ, социологът е на мнение, че финансовият министър Владислав Горанов ще навреди на Бойко Борисов, почти колкото Цветанов.

Пиргова допълни, че премиерът не е имал друг ход, освен да го освободи, тъй като българската политика вече не може да съществува извън европейската и световната.

Относно становището на Холандия за влизането ни в Шенген, Павлов посочи пред Bulgaria ON AIR, че реакцията на Холандия е била абсурдна, защото ние сме изпълнили всички критерии за приемането ни.

А за оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова и двамата се обединиха около мнението, че тя не трябваше да дава заявка за спечелване на изборите и няма значение какво ще се случи в малките коалиции, тъй като за сега няма алтернатива на ГЕРБ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
12
 
! Отговори
Orido преди 4 години
Нас какво ни интересува ,че партиите нямало да се справят,..както се справя учителка пенсионерка с 250 лв пенсия..която плаща същия ток като мастития де-***-ат, така да се справят.Да хленчим за тия лобисти ли ?И философите да ни наричат *** ,че не ходим да гласуваме..ей затова е било и невалидна бюлетина пак парици...нямааа..и 1 лев са им много.25 години лъгаха,,дълг било незнам кво а целия масраф е за те тия 11,даже и 13 лв.Срам и позор алчен..
67
0
 
6
 
! Отговори
zoro преди 4 години
"Ало" измамници ще ги спонсорират..Нали са дружки.А и от закуските да спестяват.Добър начин.Някои така милиони направиха...
66
2
 
4
 
! Отговори
mdaa преди 4 години
Иначе нали се сещате че на Боко му е разписан картона от ЕС, пътник е към пенсионното, ще го изпращаме скоро. Принудиха го да вкара чрез герб старите престъпници либерасти от сдс, както и да набута раданчо, знак че герб с шефа си отива на кино.
65
0
 
10
 
! Отговори
xmmm преди 4 години
"Партиите няма как да се справят със субсидия от 1 лев"Това не е вярно. Правилно е да се каже че "Опозицията няма да се справи" а партията на власт изобщо няма да се впечатли от липса на субсидии, има си цяла държава, всичко е нейно.
64
1
 
5
 
! Отговори
istinata преди 4 години
2 Партиите да не взимат еднакви субсидии - Управляващата партия да взима най-малко тъй като има цялата държава - медии, ТВ, общини, администрация, полиция, училища, болници и прочие, и така сигурни гласове. Най-голям % да получава основната опозиция,за да има някаква равнопоставеност с тези на власт, за по-малките които и без това са патерици на големите - по-малко.Метод "Справедливост".
63
3
 
5
 
! Отговори
istinata преди 4 години
за да има демокрация трябва да има опозиция. Само че в БГ тя се унищожава дори още в зародиш, властта дебне да разкара всеки неудобен. Да стигнеш до състояние когато мутрите нямат алтернатива значи нещата вече са извън нормалното и не е добре за обикновените хора. С тази субсидия дефакто се удря опозицията т.е. народа, защото властта си има държавата и хич не и дреме за субсидията и без субсидия зомбираното население ще ги избере.1.Ако 11лв е много, как решиха да е пък 1лв. 2 Партиите да не взимат еднакви субсидии - Управляващата партия да взима най-малко тъй като има цялата държава - медии, Т
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Партиите няма как да се справят със субсидия от 1 лев"ИДЕАЛНО!!!
61
0
 
9
 
! Отговори
Да се справят преди 4 години
Как няма да се справят бе!?! Ще се справят с левчето и още как!Те баба Пена и дядо Ставри се справят с 8-9 лева на ден (за всичко), та партиите ли няма да се справят с по милион на година? Ми башка, лихви от депозит на субсидията, дарения от частни лица, наеми от помещения (кръчми) дадени им от държава и община за офиси и клубове... А членския внос!? Като турим и него в сметката ;)Стига глупотевини ***, професорке!Ще намалеят кинтите за всякакъв вид -лози и оплаквачки като тебХахаах
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пенсионерите как се справят с 200-300 лева дадени им от партиите формирали правителството...За едните има,а за другите няма...
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е алтернатива на герб, герб е НДСВ в по брутален и просташки вариант. По принцип партийната система се изчерпа и няма бъдеще в нея , не минем ли на президентска република ще продължаваме да копаем дъното , а мутрите и олигархията ще ни дерат докато дишаме.
58
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз запомних ,,От сега България ще се управлява от милиардери , както Чехия " ....б.борисов .Ако си бе дочел единствената книга , щеше да знае : ТОЗИ ,не избран от народа ,а назначен от парламента мин.чо председател не може да блещи глупости за избраните от други народи !
57
5
 
13
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
За днешния самун хляб ще платя 1,40 и 28 стотинки от тях ( ДДС ) не искам да отидат за ОРЪЖИЕ , ЗА УБИВАНЕ НА ХОРА !!! Това са моите пари , не на Собственика на ГЕРБ !!!Имам право да го кажа !!!Горанов е откраднал по 11 лв от всички ГЛАСУВАЛИ !!! ГЛА СУ ВА ЛИ !!!Борисов е наказал , глобил , всички гласували !!! Отврат !!!
56
0
 
18
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 4 години
Със кое няма как да се справят? Работници ли имат, заплати и осигуровки ли плащат???
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таванът е определен от Парламента и е 1,8 милиарда лева !Собственикът на ГЕРБ е над ....... България !
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лицемерие! Която партия иска, съвсем спокойно може да се откаже от субсидията си, а не да развява из медиите колко е съвестна! Ето, Баце уж ги громи, след това Кара /качанов/ и Кара /янчева/ говорят - така и така, ала-бала, зависимости от олигарси и разумното е 5 лева!
53
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов може без субсидии . Ще назначи още 100 000 в администрацията на ,,уж работа " и четири години ще подготвят следващата ,, победа " . Пак ще раздава вашите пари като свои .
52
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БАНко. Банко, банко и ти си поредният ***.от, който не е разбрал за какво иде реч и че тези 3 000 000 000 са таван, а реално сделката ще стане за около 2 000 000 000. Попитай хора, които разбират и не се бутай, където не ти е работата.
51
7
 
5
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До 41. А ти как реши, че имаш нещо в главата? Да, разбира се, че ГЕРБ не са идеални и си имат кусури, но в сравнение с другите са просто малко по-добри. Да припомням ли пак катастрофалните управления? И не обиждай други хора, които мислят различно от теб, и вече 12 пъти им дават победа на избори, защото не можеш да докажеш, че не са по-умни от теб.
50
2
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
3 000 000 000 за F-16 , блок 70 , ет.11 ,ап. 11 ,, ГЕРБАВИТЕ" са си три милиарда !10 % комисионни са 300 милиона !Бойчо , измислил си го !!! Махай субсидията , комунисте !
49
0
 
23
 
! Отговори
Дора преди 4 години
Субсидията трябва да се намали драстично. Сума ти готованци се издържат от субсидии - от нашите пари. Да оставим партиите на естествения отбор - която партия има множество подкрепящи я хора, ще оцелее и ще се издържа от членски внос и дарения; която организация няма достатъчно финансова подкрепа от вярващи в идеите й, защо изобщо да съществува като партия? Има и други начини да си популаризираш идеите. Не е необходимо всеки приятелски, роднински или идеен кръг да регистрира партия на наш гръб.