Партиите няма как да се справят със субсидия от 1 лев

В България не се правят пари от икономика, а от политика
7 юни 2019 22:15, Нели Христова
105

След като стана ясно, че партиите са вземали 13, а не 11 лева на галс, те ще се наложи да върнат надвзетите пари, а вчера ГЕРБ внесе в НС предложение за намаляване на субсидията. Тя ще бъде 1 лев за действителен глас. Между 4 и 6 лева на глас - такова предложение за партийна субсидия загатнаха пък от БСП. Но какви рискове ще доведе това?

"В България работи един олигархичен модел, който субсидията на партиите няма да промени. Едни партии ще пострадат повече, други по-малко. Управляващите ще са добре. Но това драстично намаляване е нецелесъобразно. От страна на Борисов това е популизъм, който трябва да прикрие доста други проблеми", заяви доц. Мария Пиргова в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Със субсидия от 1 лев партиите няма как да се справят. Това насила ще ги накара да използват нерегламентирани плащания", смята социологът.

По думите на политологът заради тази ситуация партиите губят още веднъж голямо количество престиж, което и без това вече нямат. Тя посочи също, че в България се печели от политика, а не от икономика.

Според Павлов таваните за субсидии не са добър вариант, тъй като не е справедливо партия, която има по-малко гласове да взима същите пари като такава с повече гласове.

Доц. Пиргова допълни, че ако политиците си вършеха добре работата, никой нямаше да обърне внимание на тези надвзети пари. А относно ДДС-то е категорична, че предложението за намаляването му не е трябвало да бъде отхвърляно.

По темата за това как се отразява отсъствието на Цветанов в ГЕРБ, социологът е на мнение, че финансовият министър Владислав Горанов ще навреди на Бойко Борисов, почти колкото Цветанов.

Пиргова допълни, че премиерът не е имал друг ход, освен да го освободи, тъй като българската политика вече не може да съществува извън европейската и световната.

Относно становището на Холандия за влизането ни в Шенген, Павлов посочи пред Bulgaria ON AIR, че реакцията на Холандия е била абсурдна, защото ние сме изпълнили всички критерии за приемането ни.

А за оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова и двамата се обединиха около мнението, че тя не трябваше да дава заявка за спечелване на изборите и няма значение какво ще се случи в малките коалиции, тъй като за сега няма алтернатива на ГЕРБ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се справят, ще се справят. Пенсиите се справят, значи и партиите ще могат. В крайна сметка който оцелее. И без това има много партии.
47
1
 
18
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Партиите и без това не разчитат на парите от субсидиите. В България да си политик, значи да "бъркаш в кацата" или " да си дадеш ***".Разбира се тези които са готови и на едното и на другото, ще вземат и всяка останала стотинка, дори и от детска касичка.
46
0
 
25
 
! Отговори
Посейдон преди 4 години
Парадоксално или не Честното заглавие на тази статия би трябвало да бъде: "Пенсионерите не могат да живеят с тези пенсии" или "Заплатите на хората са недостойни". Това трябва да са истинските заглавия, защото след като и едните и другите може да съществуват, защо политиците да не могат с тези пари?
45
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионерите по старос и болест щом могат с тези пенсии и паартиите ще могат без субсидии. Изцяло без субсидии.
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И без това има твърде много партии
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И обикновените хора трудно се справят със сметки и данъци,затова пък банките им отпускат кредити.Аман от Партий и партийни членове.
42
4
 
4
 
! Отговори
Йфнфн преди 4 години
И сега това ли е най важното да занимавате бг с Еми да измислят закон от човек по 1 лев да им се дава всеки ден като са им малко
41
18
 
13
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Да е жив и здрав Генерал Борисов и да ни управлява още дълги години. Ако не е той ще станем като Гърция. Минимални заплати и пенсии в Гърция в момента са около 600 Евро (1200 лв). За Великден ВСИЧКИ пенсионери получават по 1000 Евро! Вие представяте ли си ако това стане у нас колко хора ще умрат от инфаркти и инсулти предизвикани от преяждане и употреба на алкохол? Затова по 100 Евро пенсия и 20 Евро за Великден. В Тибет не ядат и така се лекуват. Това е лечение с глад. Генерал Борисов се грижи за здравето на хората.
40
3
 
20
 
! Отговори
Пиргова-посредствена преди 4 години
Щом и посредствената Пиргова са я направили професор(вероятно по партийна линия), то тежко и горко на България...
39
10
 
19
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Бойко прави много грешки напоследък. Първо премахна професионалисти като Цачева и Цветанов сега и това със субсидиите. Без това населението намалява гласуващите също. Трябва да се увеличат субсидиите поне на 20 лв. на глас. Депутатите също не достигат. Трябва да се увеличат поне на 400 души.
38
2
 
34
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
А народа как се справя? Нека да помислят за икономиката и за народа. Готованци!!!
37
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята за 1.лв. е на СЛАВИ ТРИФОНОВ и подкрепена от 2.5 милиона българи !!!Борисов винаги е бил против до събуждането онази сутрин !!!
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Припомням ! 15 години , защото Мин.чо Бойко е разрешил спрения небостъргач ЗЛАТЕН ВЕК , когато е бил кмет.
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Харесва ми идеята!Никакви субсидии!Щели по други канали да търсят финансиране?А бе прав ви път,да видим кой балък ще си даде парите на хора,които сами не си знаят интереса?
34
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвсем по гербераски Горанов защитаваше 13.23 субсидия, а след цирка на тиквата , запя обратното ... да ги видим сега !Смешен е Борисов , защото и той и другите комунисти вече 11 години одобряваха 11 ли.
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свърши далаверата с партиите и субсидиите. Мутрите ще потърсят захвърлените си бухалки и ще ги забършат от праха от последните 10 години. Костюм и вратовръзка да им стягат за един мизерен лев.
32
6
 
9
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До 31. Нещо много те засегнах ли бе, Пиргова? Не е празна моята кратуна, не е, защото не е червена.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 27. Не са 15, 150 са. Да та *** в червения галошш, къде пък го измисли това.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БайфиданЕдно към едно като тебе само че твоята кратуна е и празна.
29
3
 
2
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 24. Глу.пости си написал.