Десет пъти по-големи глоби за агресивно куче на улицата без намордник

300 лева да е санкцията за собственик, оставил любимеца си без контрол
154
Десет пъти по-големи глоби за агресивно куче на улицата без намордник
Снимка: Pixabay

Две седмици, след като пет кучета от породата Кане Корсо се измъкнаха от двора на къщата, в която са живеели в село Владо Тричков и убиха 39-годишен мъж, депутати от ГЕРБ внесоха законови промени, с които искат вече да се санкционират и хората, които оставят без контрол домашните си любимци.

Още по темата
В мотивите си към промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност народните избраници посочват, че през последните десет години акцентът беше поставен върху популацията на бездомните кучета, но напоследък случаите на агресивни домашни четириноги, които нападат хора, са се увеличили.

Те предлагат от 100 лв. на 1000 лв. да скочи санкцията за собственици на агресивни кучета, които ги извеждат без повод и намордник.

С 500 лв. да бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

300 лв. да е санкцията за собственици на кучета над 5 килограма, които ги пускат свободно или ги извеждат без каишка, искат от ГЕРБ.

В мотивите си вносителите отбелязват, че фаталният случай във Владо Тричков попада именно в тази разпоредба – липса на контрол, което е довело и до свободно пускане на кучетата извън собствеността на стопанина им.

Агресивността при кучетата може да се определи като действие, предизвикващо травматизъм на човек, куче или друго животно. За агресивно поведение се смята включително ръмжене, оголване на зъбите, отбелязват още депутатите.

В промените в закона, внесени от ГЕРБ, е посочено, че домашните любимци ще могат да бъдат пускани свободно в обозначените за това места в урбанизираните територии, както и извън урбанизираните територии. А също и когато се ползват за лов, ако биват обучавани или участват в състезания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
36
 
! Отговори
Антрополог преди 4 години
Питбулите не са лоши кучета, както и БМВ-тата не са лоши автомобили!Просто в България се притежават от ментално увредени хора, които са пълни с комплекси и оттам идват проблемите!Виж колко ми е страшно кучето, виж колко ми е бърза колата...и докъде ще я докараме така?!
49
6
 
28
 
! Отговори
179 преди 4 години
Българите отглеждат повече кучета отколкото деца. Това не е нормално. Превърнахме се във държава на кучкарите. Най са ми противни тези със опасните породи. Питбул, Дого Кане Корсо трябва да се забранят. 500 години сме били под Османска власт. Как не успяхме да вземем от тях една хубава черта а именно отглеждането на птици. ;/
48
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С пари няма да спрете кучкарите да пускат кучетата без намордници и без надзор, затвор е правилната мярка. Цената на такава строга мярка е живота на хората.
47
1
 
17
 
! Отговори
пецата преди 4 години
малко ала бала популизъм, след 2 седмици ще отшуми , сега почват отпуски туй онуй , после съвсем ще забравят хващам бас че най големите складове за кучешка храна е на наши хора и никой няма да си стреля в крака , защото такива глоби автоматично означава изхвърляне на 50% от кучетата на улицата
46
2
 
18
 
! Отговори
Край преди 4 години
София е пресечена от канали/рекички с широки корита. Трябва да се направят подходи и това да са единствените места в които кучета над 20кила да се пускат да тичат свободно.ОБАЧЕ не залагайте много на написаното. Забрани и сега има. ОБАЧЕ никой не желае да налага спазването им. Демокрация по български - кво да правиш.
45
6
 
5
 
! Отговори
M. преди 4 години
До ДУЛОМоята изглежда като питбул, май е някакъв ***, намерих я на улицата. Тук там се зъби на кучета, когато ѝ досаждат, но на хора и нарочно не мога да я пусна, няма никакво желание нито да ги лае, нито да ги хапе. Нито пък аз, естествено. Дори съм съгласен да има изисквания за такива породи. Докато не познавам такива кучета агресивни (от обкръжението ми), знам, че е лесно да ги изпусне човек при възпитанието. Хората са отговорни, много не знаят как и да реагират на куче.
44
7
 
4
 
! Отговори
магурката преди 4 години
И какво като ръмжи едно куче,това си е предупреждение,просто ако е голямо не му обръщаш гръб,нито отстъпваш бързо,а най-добре изчакай собственикът му,защото нападне ли ще трябва да го убиеш,дори и законът да го позволява в този случай.Едно преди 15 години през лятото се спусна от 50 м ме бе залаяло на пътя за Снежанка и ни да си продължа разходката - веднага скъсява разстоянието,нито да си вадя ножката - инстинкт му е,запалих цигара и овчаря се появи,извини се и си прибра кавказката си овчарка.
43
2
 
30
 
! Отговори
ДУЛО преди 4 години
Питбули и други бойни породи задължително трябва да се придобиват с разрешително, те са си хладно оръжие, откъдето и да ги погледнеш, дори и по-опасни.
42
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Би трябвало да има глоби само за неспазване на правилата за водене и отглеждане на кучета. Когато кучетата се нахвърлят върху хора или други животни, трябва собственикът им да носи НАКАЗАТЕЛНА отговорност. Защото е все едно, че са ранили или убили човек с оръжие при условията на груба небрежност, при която също се носи наказателна отговорност. Само тогава булгаропитекът-кучелюбец ще се вразуми. "Кучелюбец" го имам предвид иронично, защото ме съмнява, че собственик на питбул обича кучетата.
41
0
 
42
 
! Отговори
Глобата от... преди 4 години
... 300 лв кога ще я налагат - преди или след изяждането на човека, нападнат от кучето?
40
4
 
5
 
! Отговори
Числа 35:30: преди 4 години
,,, ..Който убие някого, този убиец да бъде умъртвен според думите на свидетели; обаче не бива само един свидетел да свидетелства против някого, за да бъде умъртвен...."
39
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глоби не знам да се налагат. Вдигането на глобите е за да ръкопляскат глупаците и да гласуват пак за същите. Докато не почнат да се налагат глоби, няма значение какъв е размерът им. Ефектът от веднагическо налагане на глоба от 10 лв дори само е много по-голям, ако се случва редовно, вместо глоба от 100 или дори 1000 лв, ако няма кой да я наложи. Всички го знаят това, ама се разчита на глупостта на електората.
38
4
 
10
 
! Отговори
M. преди 4 години
С тая дефиниция няма да стане. А на бас, че мога да накарам всяко куче, йорки или мастив/я да се озъби. И после хоп - агресивно. Тия баби покрай нас дето не събират акотата няма да им се вярва за кви сигнали ги проверяват... а, чакай! Кой ще проверява? :D
37
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква полза от вдигането на глоби и наказания, ако не се следи да се спазват правилата. Добре звучи за електората да се вдигат наказания, ама ако ще чанта с пари да стане глобата, промяна няма да има щом няма държавни органи и държавна воля да се борят с проблема. Ако никой не бъде глобен, какво значение има дали глобата е 1 лв или 1000 лв - никаква. Аз съм сигурен, че по-голям ефект би имало да се налагат дори и сегашните глоби, отколкото да ги вдигаме ако ще и 100 пъти, без да се налагат.
36
4
 
9
 
! Отговори
Георгиев преди 4 години
Най полезния начин да се отърве държавата от кучетата е да ги изнася за Китай в замяна за скоростни влакове. Понеже политиците са свикнали всички сделки да бъдат в загуба за държавата и на гърба на хората; всеки средно интелигентен човек знае как много бързо да се отърве от кучешката напаст.
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб единствено от рекет разбират.Нещо умно няма как да се очаква.
34
6
 
32
 
! Отговори
Стефанова преди 4 години
Собственици които не спазват правилата трябва да бъдат линчувани. Например изпражненията на кучето да ги заврат в устата на собственика на кучето. След това ще знае че трябва да се грижи за кучето си. Полицаите не са упълномощени да се занимават с кучетата и собствениците им, както и с миризливите коне които направиха София в конско бунище. В столицата постоянно се движат каруци въпреки че има забрана. Те са много опасни за движението, освен това ги карат малолетни за да не ги глобяват.
33
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31:Приказваш глупости. От едно малко куче най-много да имаш повърхностни рани и скъсани панталони. Гледай в Ютюб как атакува пит була - хапе докато убие жертвата си или докато го застрелят.Разликата в силата на захапката и пораженията върху човек между голямо и малко куче е огромна. Имаше случай когато един специалист бе нападнат от няколко пит була. За да спаси живота си той подаваше ръката си за да хапят нея, а не по тялото му. Спаси живота си но остана инвалид.
32
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намордници да слагаме. Абе тия случаи с нахапаните хора те стопаните им изобщо не са били там незнаят кучетата им къде са и сега заради шепа *** ни занимават с глупости. Перо в гaза му не искат ли да забия?
31
0
 
9
 
! Отговори
пена преди 4 години
Крайно време е да се запрани пезпризорното зарязване на кучета във дворове и т.н. с цел "охрана". Това е голяма ***!