Десет пъти по-големи глоби за агресивно куче на улицата без намордник

300 лева да е санкцията за собственик, оставил любимеца си без контрол
154
Десет пъти по-големи глоби за агресивно куче на улицата без намордник
Снимка: Pixabay

Две седмици, след като пет кучета от породата Кане Корсо се измъкнаха от двора на къщата, в която са живеели в село Владо Тричков и убиха 39-годишен мъж, депутати от ГЕРБ внесоха законови промени, с които искат вече да се санкционират и хората, които оставят без контрол домашните си любимци.

Още по темата
В мотивите си към промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност народните избраници посочват, че през последните десет години акцентът беше поставен върху популацията на бездомните кучета, но напоследък случаите на агресивни домашни четириноги, които нападат хора, са се увеличили.

Те предлагат от 100 лв. на 1000 лв. да скочи санкцията за собственици на агресивни кучета, които ги извеждат без повод и намордник.

С 500 лв. да бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

300 лв. да е санкцията за собственици на кучета над 5 килограма, които ги пускат свободно или ги извеждат без каишка, искат от ГЕРБ.

В мотивите си вносителите отбелязват, че фаталният случай във Владо Тричков попада именно в тази разпоредба – липса на контрол, което е довело и до свободно пускане на кучетата извън собствеността на стопанина им.

Агресивността при кучетата може да се определи като действие, предизвикващо травматизъм на човек, куче или друго животно. За агресивно поведение се смята включително ръмжене, оголване на зъбите, отбелязват още депутатите.

В промените в закона, внесени от ГЕРБ, е посочено, че домашните любимци ще могат да бъдат пускани свободно в обозначените за това места в урбанизираните територии, както и извън урбанизираните територии. А също и когато се ползват за лов, ако биват обучавани или участват в състезания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
asdf----на 93 забрави сам да си удариш лайка... аз мислих да ти ударя един, ама ми се плъзна честно. Нека минуса на 93 да се брои като плюс. Че занм че критиката те ужасява. Ай със здраве НАДчовеко , ДНЕСА преди да ме изтриете - той сам се нарича така. А другите нарича *** !!! Щото е бел със светли очи (не каза сини, като моите обаче явно не е баш ариец :)))) )
89
2
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Хахахахахахах явно съдиш по себе си. Нямам време да ти пиша повече, че имам работа----ама нямаш работа ...поне не истинска...колцентъра работа ли е?
88
1
 
5
 
! Отговори
asdf преди 4 години
До аз-ътХахахахахахах явно съдиш по себе си. Нямам време да ти пиша повече, че имам работа.
87
3
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
ХАХАХАХАХАХ Говоря 2 езика перфектно и още 2 слабо, за разлика от тебе и съм обиколил бая, пак за разлика от тебе.--все едно Бай *** слушам... казах ти не ме интересува това (макар и да се съмнявам да говориш 2+2 езика, надявам се разбираш, че диалекта на родното село на м*йка ти не се брои), аз друго питам. НЕ ТЕ ПРИЕМАТ НАЛИ? Като видат как говориш, как се държиш.. :) Ти си като тенекия от мас закачена за мерцедес, като цър*ли върху скъм костюм, като пр*дня в магазин за парфюми...
86
0
 
22
 
! Отговори
May преди 4 години
Напълно съм съгласен с готвените промени. Баща съм на 2 малки деца в София и ми писна да се разправям с безрасъдни кучководи пуснали свободно да тичат огромни кучета. Ако държавата не регурлира законово това безумие ще продължават подобни инциденти!
85
1
 
4
 
! Отговори
asdf преди 4 години
До аз-ътХАХАХАХАХАХ Говоря 2 езика перфектно и още 2 слабо, за разлика от тебе и съм обиколил бая, пак за разлика от тебе. Все пак щом си станал *** е ясно, че от тебе нищо друго не става. Ясно е че пишеш наизуст и нищо сам не си видял.
84
0
 
14
 
! Отговори
Specter преди 4 години
Във всички цивилизовани страни бойните кучета са забранени за свободно отглеждане и развъждане! В БГ-то спокойно може да видиш тиквeник без капка самосъзнание и мозак в черепната кухина да разхожда звяр! Дори "интегрираните" които не могат да четат "дресират" ЗВЕРОВЕ!
83
3
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
До аз-ътМИ напротив навсякъде се оправям чудесно, дори и да не говоря езика. Е може би защото съм бял човек (и светлоок), но какво да се прави... Не всички са равни.---то че езици не говориш е ясно. Аз нямам претенции към тебе. Сигурен съм че СЕ ОПРАВЯШ. Хлеб си купуваш, кафе поръчваш тва онова...Аз те питам - ЧЕ НЕ ТЕ ПРИЕМАТ И ТИ ГО ЗНАЕШ НАЛИ? По отговора ти личи? Расистките ти глупости отегчават - аз също съм бял със сини очи. Немците също. Но нито те , нито аз ще те заговарят в чужбина?
82
1
 
4
 
! Отговори
asdf преди 4 години
До аз-ътМИ напротив навсякъде се оправям чудесно, дори и да не говоря езика. Е може би защото съм бял човек (и светлоок), но какво да се прави... Не всички са равни.
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а кой ще ги налага бре? Не съм виждал в парка и на улицата някой за нещо да се погрижи, да следи, да глоби...Тия от общината ги пращат само за "хонорар" да ударят некой конкурент...
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закон, в който ако видиш куче без повод и намордник и те погледне недружелюбно да имаш право да го гръмнеш на място
79
2
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
До аз-ътЗатова съм българин и надежда за мене има, за мъртвородни като тебе обаче.... Никаква.---никва надежда няма за тебе. Никаква! Между другото, такива като тебе могат само тук да живеят. Навсякъде другаде хората ще странят от тебе. Виждал си го нали? Признай ? Ходил си в чужбина сиггурен съм? Вибдал съм като тебе.Да , усмихват ти се - да кимат,ама една съжалителна усмивка, отвращаваш ги със селянията си ,не си приет, познах нали?
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът е , че никой не налага глоби, така че и 2 000 000 лв. да станат няма никакво значение!Като цяло отбиват номера. Защо не излязат с данни досега колко хора са глобени за това, сигурно 0! Не е лошо да обърнат внимание, че улиците и градинките са превърнати в кучешки тоалетни, никой не си почиства след любимеца!
77
0
 
5
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: Kuncho (номер 78)Така е, съгласен съм!И не е само в разделното събиране на отпадъци кусурът.Гледах специален репортаж по една от телевизиите (беше отдавна не помня коя), в който съвестен клиент на аптека питаше къде да си изхвърля неизползваните лекарства.На всяка опаковка пише, че трябва да се изхвърлят на безопасно и специално предназначено за целта място. Никой не можа да му отговори!Оказа се, че такива места просто... няма!!!Уникална държава сме...
76
0
 
13
 
! Отговори
И какво от това... преди 4 години
И кой ще пише актовете ?! обикновенно кучетата се извеждат извън работно време - сутрин преди 8ч и вечер след 18 ч , когато държавната администрация НЕ РАБОТИ !
75
4
 
8
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
да се запишат точно породите, които са потенциално опасни, защото всички собственици на кучета смятат любимците си за добри, спокойни, игриви, но никога агресивни.-----ВСИЧКИ !!!! С НАМОРНИК !!!! ВСИЧКИ !!!За едно 1-2 годишно дете - един дакел или булонка могат да бъдат опасни ! На тази възраст децата са силно уязвими...
74
2
 
5
 
! Отговори
asdf преди 4 години
До В наредбата трябваРеално погледнато всяко куче може да е опасно, но има породи, които са по-склонни. Така трябва да се формулира.
73
1
 
7
 
! Отговори
В наредбата трябва преди 4 години
да се запишат точно породите, които са потенциално опасни, защото всички собственици на кучета смятат любимците си за добри, спокойни, игриви, но никога агресивни.
72
0
 
10
 
! Отговори
Kuncho преди 4 години
Ако никой не се глобява какво значение има размера на глобата?!То има глоба от 300 лева и ако не изхвърляш разделно.Аз лично не съм чул да има някой глобен.Моето мнение е, че глобата трябва да е сравнително ниска, какъвто е досегашния размер, но да се налага безкомпромисно, а и да се събира реално.
71
11
 
6
 
! Отговори
asdf преди 4 години
До аз-ътМоето е на каишка, аз го контролирам, аз отговарям. Не му трябва намордник, най-вече заради всички останали пуснати кучета. Колко пъти си ходим и изкача някое и го напада в гръб, щото били препикали едно и също храстче например. Аре не ми се обяснявай с тъпотии.