Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16

Възможно е Конгресът на САЩ да поеме 60 млн. от тази сума
10 юли 2019 13:05,
470
Одобрено от кабинета: Даваме 1, 256 млрд. долара за F-16
Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри сделката за новите изтребители и даде мандат на военния министър да подпише 4 договора. Общата цена за самолетите, боеприпасите, ракетите и оборудването за обучение е 1, 256 млрд. долара. Това обяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Още по темата

Каракачанов отговори на Радев: Цената на F-16 e 2,2 млрд. лв

"Днес Министерският съвет прие доклада изготвен от преговорните екипи и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора - един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, вторият договор е за боеприпасите, третият – за ракетите въздух-въздух, а последният договор - доставката на система за визуализация, наблюдение и управление. Общата цена в четирите пакета е 1,256 млрд. долара", обясни

Възможно е цената да падне, ако Конгресът на САЩ поеме 60 млн. от тази сума, стана още ясно от думите на зам.-министъра.

"Ако тези приблизително 60 млн. бъдат одобрени от американския конгрес, реално цената, която ще заплати България ще падне с милиони долари. Което на практика ще доведе до една цена под 1,2 млрд. долара“, обясни и военният министър Каракачанов.

Запрянов увери и че няма да бъдат намалени способностите на новия боен самолет, въпреки че цената е намалена от първоначалната оферта, която бе около 1,4 млрд. долара.

"Цената включва всичко - и наземното оборудване и тренажори", каза и ген. Петьо Мирчев, заместник-командир на Военновъздушните сили.

Новите самолети - шест едноместни и два двуместни, ще бъдат доставени на няколко етапа до 2023 г.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев посочи, че най-накрая се сбъдва мечтата на военновъздушните сили и не ще бъдат на едно стъпало с партньорите от НАТО.

Боцев добави и че има уверението на премиера, че ще бъдат продължени преговорните процеси и за другите два проекта - за пехотата и военноморските сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


470
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
9
 
7
 
! Отговори
ких преди 4 години
ненормалници!!!поне ако беше от шведите можеше ли да има пове4е туристи тук и инвестиции?? от тия само грабене можем да 4акаме - справка тецовете им!!
52
10
 
11
 
! Отговори
Т преди 4 години
Аз ли съм глупав, но немога да разбера ? Насила ли не карат да копуваме толкова скъпа техника ,която не ни е нужна...по голямите държави имат 10-ки ,100-ци ,ние с 1 самолет ? какво ще правим
51
7
 
7
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
аман от такива пишман експерти като теб. Голям довод, щом нямал самолета спечелен втздушен бой знсчи е ***. Те за това китайците поръчват втора партида, а Су 27 си го произвеждат лицензно....и да отговориш няма да влизам в спорове не се хаби...
50
4
 
13
 
! Отговори
С чужда пита...... преди 4 години
Защо ДАВАМЕ, да си ги вади кабинета от собствените си джобове?!
49
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората вече говорят за хиперсоник самолети, тия в кой век са бе да купуват ф-16. Пари на вятъра.
48
5
 
19
 
! Отговори
Демо-крация преди 4 години
Това е то, демокрацията - искаш, не искаш - щом каже Вождът, даваш и това е. Ако не ти изнася се изнасяш. То затова останаха тук една шепа хора и намаляват всеки ден.
47
3
 
13
 
! Отговори
MICHELIN UPTIS преди 4 години
Шкембето си оправи живота до 10 поколения след него. Е, бас... като знам какви мега %$$@@ гласуват за ВМРО. Ето ги резултата!!! Пак гласувайте за ВМРО
46
4
 
21
 
! Отговори
wer преди 4 години
Навсякъде пише - F35 струва 80млн $ и е създаден да замени старите F16 и F15. Рекет!
45
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като цяло руската авиация няма нито една победа. ВСВ Хитлер ги унищожава. След това нямат никъде доказване. Посочете къде.. Само с празни приказки не става :) тея една кола не са направили 50 год, че самолет. Стига се излагахте
44
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И все пак 2.2 млрд лева, казваме го в долари за по-лесно възприемане от стадото..
43
9
 
23
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Това е престъпление! Ненакрадоха се, тулумите мазни... От кого и как изобщо ще ни пазят 8 хвърчила, за чий са ни!? Всеки ден по медиите се събират пари за болни деца и възрастни, държавата е в разруха и колапс, ама шкембе войвода и батковците му потриват ръчички за тлъстите комисионни и хич не им дреме за простосмъртните роби данъкоплатци.
42
11
 
28
 
! Отговори
9К51 преди 4 години
Даваме луди пари за един морално остарял самолет та макар и физически нов! Ф-16 е от поколението на МиГ-29, и двата самолета не са произведени по Стелт технологията, поради, което греят като новогодишни елхи на радарите на ЗРК комплексите. Руските машини поне бяха по евтини и експлоатационните разходи бяха ниски - сега трябва да се строи нова инфраструктура /хангари, писти, те дори не могат да ползват керосина с който летят миговете/ ще се изръсим с още 1 млрд.лева
41
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бОРИСОВ ДОЛЕН *** СИ ТИ КОЛКО МНОГО БЪЛГАРСКИ ДЕЦА ИМА КОИТО В МОМЕНТА СЕ НУЖДАЯТ ОТ ПАРИ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ А ТИ СВИ НЬО ДОЛНА ЩЕ ПОХАРЧИШ СУМА ТИ НАРОДНИ ПАРИ ЗА НЕНУЖНИ САМОЛЕТИ САМО И САМО ДА СПАСИШ КОРУМПИРАНИЯ СИ МИРИЗЛИВ ГЪ ЗДАНО СЪВСЕМ СКОРО ЗАПОЧНЕШ ДА ГНИЕШ В АДА ПРА СЕ
40
7
 
17
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
Защо пишат "даваме" да ги дадат те тия пари,за тия бракми.
39
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще помели, колкото ги помели в Сърбия, Ирак, Либия, Афганистан, Сирия.. Много си виждал су35 как мели. Охльов стига ни занимавайте с вашите детски рускиии мечти. Тука е България и вече има ф16. Довиждане ***.
38
9
 
19
 
! Отговори
!!! преди 4 години
Да са ни честити американските бракми,които са излезли от производство преди години.
37
1
 
5
 
! Отговори
избирател преди 4 години
До 35Ха ха това определение ми хареса!!!А използвам ......близки,но и това е добро!!!
36
7
 
12
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Светът ще ни се смее за тези 50 годишни самолети с нов радар!Поне да бяха за БГ пилотите,а те били за американците в Безмер!
35
5
 
8
 
! Отговори
до 30 преди 4 години
американците не дават комисионни, повярвай от практиката до момента ти го казвам
34
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък си мислех ,че нема да я одобрите хахахаха.Гъзомийници!!!