Няма връщане, решението е взето: Народното събрание пусна сделката за F16

Покупката на самолетите разцепи Обединени патриоти, БСП и "Воля" - против
Обновена: 19 юли 2019 15:17 | 19 юли 2019 13:25,
439
Няма връщане, решението е взето: Народното събрание пусна сделката за F16
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След повече от 4 часа разгорещени дебати парламентът пусна сделката за закупуване на новите изтребители F-16 и ратифицира четирите договора.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха покупката на новите бойни самолети, а БСП, "Воля" и другата част от "Обединени патриоти" - НФСБ и "Атака" се обявиха категорично против, най-вече заради високата цена на изтребителите.

Още по темата

Четирите международни договора са на обща стойност 1, 256 мрд. долара и обединяват доставката на цялостния пакет - самолети, оборудване за мисиите, средства за наземно обслужване, въоръжение, средства за обучение на летателен и инженерно-технически състав.

По време на дебатите от левицата изтъкнаха, че са против сделката за новите самолети, тъй като според тях цената е висока, а способностите на бойните машини са намалени. Червените и "Воля" дори поискаха гласуването на сделката да се отложи с шест месеца, но предложението не мина.

От ГЕРБ пък настояха, че с новите изтребители ще препотвърдим геополитическата си ориентация и ще бъде модернизирана армията. "Обединени патриоти" пък се разединиха и само ВМРО застана твърдо зад сделката и настояха, че българските пилоти заслужават ново въоръжение.

"Лъжат българския народ, че цената е 2 милиарда и 400 милиона лева, а реално ще е над 3 милиарда. Има 1 млрд. скрити разходи. Сега се опитват отново да ни излъжат и да ни предоставят едни окастрени самолети, които не ни вършат никаква работа", скочи соцдепутатът Румен Гечев по време на разискванията.

Той критикува и че "самолетите F 16 Блок 70 все още не са произведени, не съществуват и не летят".

Колегата му Таско Ерменков пък се усъмни, че изтребителите изобщо ще бъдат доставени до 2023 г. и остро порица изказването на премиера Борисов, че той лично е настоял парите по сделката да се платят накуп.

"Изтъпани се пред камерите и каза: Булгар, булгар, плащаме всичко наведнъж. С това си поведение не е ли накърнил интересите на България", нападна социалистът.

От "Атака" и НФСБ категорично се обявиха против сделката заради цената й, а Валери Симеонов дори сравни министрите Караниколов и Каракачанов с "Клетниците" на Виктор Юго.

"Цената е изключително висока. Изказвам моето съболезнование към финансовия министър Горанов. За тази цена можеше да купим два пъти повече самолети, европейско производство. Красимир Каракачанов и Емил Караниколов изпълняват своите служебни задължения. Те са едни Гаврош и Козет, на барикадата отстояват поставената задача", посочи лидерът на НФСБ.

Той отсече и че парламентът и правителството са показали своята зависимост, като са допуснали да бъдат променени първоначлните правила - цената е повишена от 1,8 на над 2 млрд., а срокът за доставка е удължен от 2 на 4 г.

Антон Дончев от "Воля" пък репликира, че съболезнованията не трябва да са към финансовия министър, а към пенсионерите, тъй като всеки гражданин ще трябва да плати за самолетите по около 600 лева по негови сметки.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък контрира, че елементарният популизъм да изчисляваме колко лева това би увеличило пенсията, е несъстоятелен. Той настоя и че с отлагане на гласуването на сделката, цената няма да се намали, а по-скоро ще се увеличи. Каракачанов настоя и че по време на дебата са се казали много излишни и неверни неща и изтъкна предимствата на Ф-16.

"F-16 е най-произвежданият модел, казват бил от 60-те години. И Мерцедес има от 60-те години, но и сега има. Този самолет е най-добрият избор. С покупката на F-16 ще сме първата държава на Балканите, която ще има такъв самолет", отсече вицепремиерът.

Той добави и че примерите какви самолети има в други европейски държави са несъстоятелни, тъй като те сами ги поризвеждат.

"Ако парламентът последните 30 години беше употребил времето си да развие авиационната индустрия, а не за празнословие и евтин популизъм, може би и ние щяхме да произвеждаме самолети като някои други източноевропейски държави", каза той.

Джема Грозданова от ГЕРБ пък настоя, че с модернизирането на ВВС ще се препотвърди евроатлантическата ни ориентация.

"Ние сме длъжници на българския войник, който не получи модерна техника, за да докаже своя героизъм. Ще покажем на съюзниците, че България е партньор, че не сме само консуматор на сигурност, а и ще допринасем качествено за отбраната", каза тя.

"Бил съм десетилетия във ВВС и ще подкрепя с чисто сърце ратификацията, защото знам, че тези момчета и момичета имат нужда от парламент, който работи за суверенна България", коментира и шефът на комисията по отбрана ген. Константин Попов.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ договорите за F-16 ще дадат възможност на България да укрепи авторитета си и да повиши ролята си като страна осигуряваща стабилност в региона и надежден партньор в ЕС и НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
13
 
! Отговори
Орешарски преди 4 години
С откраднатите пари от ктб които държавата плати сега щяхме да си купим още една ескадрила
33
3
 
15
 
! Отговори
Хахахаха преди 4 години
Сега с тези самальоти България ще стане световна сила!
32
11
 
9
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Самолети трябва да имаме не че 8 самолета ще ни помогне да от бием атака но трябва да има с какво да се обучават момчетата надявам се някога отново да имаме силна армия а за това трябва основа. Това е най популярния самолет но доста скъпо ни го продават но ние не сме Турция да си купуваме каквото ни харесва. За това трябват топки ако не като на Стамболов то поне като на цар Борис или бай Тодор
31
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Националните предатели харчат, ние плащаме. Честито!
30
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е бил във ВВС знае че цената ще е повече. Самолетите искат подръжка, ремонт, ново въоръжение за тях, тренировка на пилоти ... цената започва от 1.5 млрд и със 100% сигурност ще има още 1 млрд други, след 5 години пак 1 млрд за части, въоръжение и подръжка и така ... тези самолети ще излезнат златни но като гледам на никой не му пука, важното е комосионна да има и да си платим на чичо Сам.Честито!
29
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Холандия планира да купи допълнително 8 или 9 изтребителя-бомбардировача от пето поколение Ф-35. Това заяви министърът на отбраната на страната Анк Бейлевелд, цитиран от изданието Dutch News.Цената на сделката ще бъде между 600 и 700 милиона евро, заяви министърът в интервю за вестник Trouw. През 2014 г. холандското правителство се съгласи да купи 37 изтребителя Ф-35 Joint Strike Fighter (JSF), заменяйки Ф-16, които в момента се намират на въоръжение в холандската армия.
28
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия продажници - господ си знае работатанищо че те не вярват в господате комунистите бяхапо честни че си го казваха а тия са повече марсиани отколкото християни за болните деца няма лекарства те се обясняват колко хубави били ретрощайгитетрябва да ги съдят за геноцит на народа български
27
17
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Цената е съизмерима с тази която беше погребана в траповете на Белене и Цанков камък по време на злополучните управления на "БСП и СиЕ"АД, но за разлика от тях сега парите на данъкоплатеца ще бъдат вложени в неговата Национална сигурност и препотвърждаване на ангажиментите ни към НАТО. Тези дето фалираха банки, раздаваха приватизационни бонове и внасяха рушки реактири без подписан договор, които сега ние плащаме, да хващат баира към Бузлуджа и да задоволяват нуждите си в тоалетната чиния там ...
26
8
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Великият драматург Х.Пинтър при удостоването му за Доктор хонорис кауза на СУ произнесе акедемично слово ЗА ДУМИТЕ.прочетете го сайтови онанисти.В последващо интервю да охарактеризира американската философия заяви-тя се определя,като целуни ми *** или ще ти разбия мутрата1Боже след 1989г.цели тълпи ходят изплезени готови да олижат всеки американски ***!Даже и да платят за това с народни пари-справка зделката за Ф-16!Дали ще дочакате народния съд..
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дядо КьнюСпоко дедо, ето малко инфо:Причината за намаляването на пилотите е, че САЩ искат 40 млн. долара само за езиково обучение.Така че ще ги научат и на език.
24
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решено е, платихме колониален и васален данък, което изплащане завещаваме на следващите поколения!Не народ, а ... !
23
5
 
16
 
! Отговори
Дядо Кьню преди 4 години
Много съм любопитен да узная като доставят новата бойна техника на какъв език ще бъдат инструкциите. Ратифицирайки 4те договора НС забравиха да гласуват и включат в сметката за Ефките парите за обучението на пилотите и наземния персонал особено езиковото щото както е тръгнало тех ще ги карат новите булгарчета т.е. сирийчета, афганистанчета и подобни емигрантчета.
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разковничето на далаверката е фирмата коята ще ги достави, ако се плати директно на американското правителство ок но сделката ще мине през фирма.
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: Кап. Петко ВойводаВалери Симеонов е съвременният Турчев!
20
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уф... едно ми е комисионно...На това му се вика на гoл г*з чифте пищови!!!Що не гласуваха един Стелт барем да купят... с наши пари?И никой не роптае, никой не излиза на улицата, всички явно са доволни.Докато народа не се доведе до просешка тояга и няма пари за коричка хляб, да надигне глава, да възпре избраните от него служители, никой няма да протестира, ще ни стрижат и дoят от ГРOБ колкото си искат!Барем една подводница да купят като имат откъде да крадат.
19
4
 
17
 
! Отговори
както се казва преди 4 години
Честито на печелившите.
18
7
 
35
 
! Отговори
Кап. Петко Войвода преди 4 години
Днес тези хора продадоха България.
17
32
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ РУСИЯ преди 4 години
Обяснете им на русофилските ***, че както има БМВ 5-та серия от 70-та година, така има и БМВ 5-та серия от 2019, че още продължават да твърдят, че купуваме 50 годишен самолет. Напротив, купуваме чисто нов самолет четвърто поколение, с радари и оръжия 5-то поколение. Най-добрият възможен избор за България!
16
24
 
10
 
! Отговори
Viper преди 4 години
ДПС се оказаха по-големи патриоти от *** и другите проруски мекерета.
15
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разходите за руските тротинетки ,които ползваме в момента са половин милиард на година - а ползата никаква - прекалено стари самолети са.Каквото и ново да дойде ,все ще е по-добре и в перспектива по-евтино от изгнилите руски кошници.