Преовъръжаването на армията не може да стане с 8 самолета

Имаме шанс да тръгнем нагоре, но не сделка по сделка
5 авг 2019 22:38,
79


След като депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев за закупуването на американските изстребители F-16, окончателно предстои страната ни да се сдобие с нови изтребители.

"Това е договор, който отваря големи възможности и след няколко неуспешни опита имаме решение. Той е добър поне по три причини. Първата е, че самият самолет е добър. Сделката е добра, тъй като е постигната по ясно установени правила за чуждестранни военни продажби на САЩ", заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в "Денят ON AIR".

Още по темата

Той бе категоричен, че не бива цялостното превоъръжаване на армията да завърши само с покупката на осем бойни самолета.

"Аз считам, че това е проектът на бъдещето, който ще позволи България да направи технологичен и организационен скок, който ще ни позволи да извлечем максимална полза от нашето членство не просто в НАТО, а в групата на най-развитите и свободни демокрации", посочи бившият министър на отбраната.

По думите му имаме шанс да тръгнем отново нагоре във военното ни развитие, но няма да стане сделка по сделка, а с национална програма за превоъражаване.

САЩ и Русия официално се оттеглиха от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие. Според Шаламанов ситуацията е много проблемна.

"От страна на НАТО това е позиция за търсене на решения на базата на договори, правила, устойчивост и стабилност в международните отношения. От другата страна засега виждаме играч, който системно нарушава съществуващите договори", коментира Велизар Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сме в доста асиметрична ситуация, която създава рискове, и то в тази част на Европа, където е разположена България.

Бившият министър на отбраната коментира и поредното вето, наложено от президента. Радев върна на депутатите Закона за военното разузнаване заради промените, които ще позволят цивилно лице да бъде начело на ведомството.

"Тази служба е военна по своята същност. Честите смени, които напоследък имаше - ту военен, ту цивилен, пак военен - създават несигурност  и усещане, че зад това се крие нещо друго", коментира Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
6
 
! Отговори
до 69 преди 4 години
До ДаренияЗабравил си Георги Гергов , Митьо Гестапото , Пеевски , хидроинж. Доган, Корнелия машиноекспортска и много знайни и незнайни другари дс- крадци на българското национално богатство
62
12
 
7
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До Wafen SSАлоу, комсомолеца. Първата бомбандировка над Царство България е извършена на 22 юни 1941 година от СССР. Бомбандирани са Русе и Горна Оряховица. Убити са 25 българи.Това беше и все още е най - пазената тайна от червените историци, както и потопяването на българския кораб "Струма" от съветска подводница през 1943 година. Над 700 са жертвите.Аре у лево ушанко!
61
5
 
1
 
! Отговори
Реалноста преди 4 години
8 са малко... нормалното е да са десет ескадрили демек 160 ядрени носители а путин от 8 вече пометна ...
60
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я по добре връщай субсидията вместо да дрънкаш
59
9
 
4
 
! Отговори
Дарения преди 4 години
Предлагам Соломон Паси, Миглена Пръмова Кунева, Трайчо Трайков, Милен Велчев, Симеон Дянков , Иван Костов, Стефан Софиянски, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов да си поизтърсят жълтиците от джобовете и да подарят 3 милиарда на САЩ за ф16.В крайна сметка те обичат Америка, и Америка ги обича.
58
3
 
1
 
! Отговори
предатели преди 4 години
Ша тръгнел нагоре,Арм. по соца.кво са прайте на не друсани сливи
57
7
 
5
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
Ей това са моите данъци, наглеци.Ще видите осигуровки и данъци през крив макарон.Затова ли повишавате по три пъти годишно ток, парно, вода.Да си плащат апологетите на НАТО фърчилата от дарения, ако щат тогава да финансират и кацане на Юпитер.Ама от моите данъци - НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН.Наглеци най-бедната държава спонсорира една от най-богатите частни военни корпорации Мартин, от Ирак над 2 милиарда източиха, само тази компания, от данъците на обикновените американци.
56
6
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Разбира се че не може, но все пак трябва да му се даде старт, след тези 8 ще последват още толкова, а едновременно с това ще помислим и за флота и пехотата ... Дори и от нашия не толкова голям бюджет - 2% на година са достатъчни за да осигурят превъоръжаването ни и пълноценното членство в НАТО, като гаранция за нашата национална сигурност от близостта на рушкия коптор ... !!!
55
3
 
4
 
! Отговори
Малоумни сте! преди 4 години
Вижте си заглавието! ............"Преовъръжаването............." Ужас! Първокласници!
54
9
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Тоя, като го слушам, направо да поканим американците за постоянно тук, а не на ротационен принцип, и то-да дойдат к ядреното си оръжие. Само така ще изправим асиметията....Горко на България с такива управници и политици....Ех, Орбан, не можа ли да се родиш по на югоизток малко....
53
7
 
6
 
! Отговори
62, преди 4 години
Краят на ВСВ беше сложен с победния марш на руската армия в Берлин, колкото и да ви е мъчно, господа пропагандатори.Япония капитулира, защото основните организатори на войната приключиха с нея. А хвърлянето на побмибе над мирно население и градове е едно от най-мръ.сните престъпления в човешката история.
52
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаех си аз, че след летящите консервени кутии иде ред на някой продънен кораб и открита подводница!Хамерикнцки, ъф коарс, на петорна цена, взети направо от магазините за секънд хенд.
51
7
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Днес е годишнина от първата демократично-неолиберална атомна бомбардировка над хирошима.Празник за всики прогресивни неолиберали и демократи
50
4
 
2
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
"Юнака",който коментира има изключително сервилно-аграрна физиономия,както и разсъжденията му/ако могат да бъдат наречени разсъждения/,са издържани в същият стил.Очилата добавени към тази физиономия са последен щрих на комичният му вид
49
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54 Тези две атомни бомби сложиха най после край на ВСВ , и показа на Япония че слънцето не изгрява само от Изток.
48
5
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До ogin 46 Мигнал си 200 пъти с очи. За какво са ти тези Миг гове?Някога ги имаше да пазят да не би Запада да ни открадне социализъма. Сега в Европа няма социализъм.
47
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
59 - хайде стига глупости - руснаците ли ни накараха да насечем СКЪД и СС? днес има държави, които са в НАТО с подобни ракети, ама ние не се опълчихме на американците тогава, а си дадохме д-та.
46
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До изгорена земядо 45 аби приятелю. Страниет от Вишеградската четворка -Полша, Унгария, Чехия и Словакия ЛЯХА КРЪВ З НЕЗАВИСИМОСТТА СИ и за това сега са по-напред от нас. Каква кръв проля България да се бори с СССР?
45
7
 
5
 
! Отговори
бг преди 4 години
Не се превъоръжаваме ,тъй като БЯХМЕ разоръжени от агентите на руснаците , след като напуснахме тяхния лагер. И сега същите продължават да пречат на това да имаме национална отбрана ,прикривайки се зад най-различни претексти ,които техните кремълски кукловоди им подсказват.
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво манипулативна заглавие - първо самолетите не 8,а 16 - 8 са купени и и 8 са поръчани занапред.Второ все отнякъде трябва да се почне. Днес 8, другата година 8, след 10 г. - 80.