Радев от Габрово: Завещаната свобода иска и дела!

Вековният морален компас на българите е жив, обяви президентът
25 авг 2019 13:12, Красимир Ангелов
77
Радев от Габрово: Завещаната свобода иска и дела!
Снимка: Президентство

Завещаната от предците ни свобода изисква днес не само преклонение пред техния подвиг, но и дела. Историческият връх ни призовава да върнем достойнството на народа и държавата ни, заяви президентът Румен Радев в Габрово по време на тържественото отбелязване на 142 години от Шипченската епопея.

Още по темата
В изказването си държавният глава призова да се борим за духовност и единение срещу моралното падение, злоупотребата с държавността, срещу подмяната на истината и обезличаването на обществото ни.
 
"Казват, че това, което човек прави за себе си, умира заедно с него, но това, което прави за другите, живее вечно", заяви Румен Радев и подчерта, че в сърцата ни винаги ще бъде жива паметта за българските опълченци и руските воини, които преди 142 години на Шипка отстояха нашата свобода.
 
Държавният глава припомни думите на един от летописците на Освободителната Руско-турска война от 1877-1878г., че "на Шипка не се искаха сложни военни действия, а само едно - да загине всеки на поста си, да умре като герой. В тази смърт бе истинското величие на Шипка".

По думите му потомците трябва да знаят, че саможертвата е най-чутовният връх във висините на българския дух и да помнят, че свобода не се дава, а за нея се воюва, дори и с голи ръце. "Да знаят, че доблестта е по-силна от щика на поробителя, който се пречупва в гърдите на храбрите", каза още президентът.
 
Румен Радев определи присъствието на хилядите граждани на тържествената церемония като доказателство, че духът на опълченците все още е с нас и посочи, че вековният морален компас на българите е жив. "Към вас е моята дълбока признателност. Носейки в сърцата си най-светлите страници от българското минало, вие градите и достойния ни утрешен ден", обърна се държавният глава към гражданите и гостите на Габрово.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
9
 
5
 
! Отговори
До.. чудя се преди 4 години
Не се чуди,ако беше премиер,още повече глупости щеше да видиш и чуеш!Нека си седи президент,така са по-малко батаците!
40
9
 
8
 
! Отговори
до 39 преди 4 години
Слуша, защото знае, че руският патриарх е прав да изрази мнението на руския народ, макар поводът да не е дан.ден нито от българския народ, нито от Радев, а от слугинажната политика на некадърниците зависими проводници на политиката на сащ за разкъсването ни от славянските ни корени и подчиняването ни на чужди политически и стратегически интереси влицето на сащ.Радев не е виновен за посмешището плевнелиев и непремерените думи идействия на боко, който ще ни остави без енергетика.това е тъпо
39
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе няма ли почивен ден за Радев?Що не остави хората да си изкарат августовските отпуски на мира? Като дойде септември, тогава да вика партизаните..
38
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След Роската всеки може да бъде нормален президент.Макар,че на моменти ми липсва неадекватното му хилене.
37
9
 
10
 
! Отговори
чудя се преди 4 години
До Това президент ли е?Не знам дали е президент,но вредите от него са по-малко.Все пак не даде 3 млрд.на американците за най-скъпите фърчила след една петилетка евентуално-само за едно гушкане.Несъстояло се.Нито даде златото на Крумовград на Дънди срещу.....0,5% комисионна.Да се готвят Трън и Трекляно.
36
2
 
2
 
! Отговори
Коментар преди 4 години
Хора нищо не е това каквото изглежда. Това което е важно да знаете, че могат /и го правят/ да ни чатат и внушават мисли .
35
6
 
10
 
! Отговори
Патриарх Кирил преди 4 години
Румен Радев дойде като президент, но май ще си отиде като гимнастик...
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кой ни завеща?Така е.Няма край,защото и в момента са на власт.
33
8
 
12
 
! Отговори
Това президент ли е? преди 4 години
Руският патриарх му се кара като учител на ученичка, а Радев се свил навел глава с клепнали уши и гледа страхливо надолу... Това президент на България ли е ?
32
7
 
7
 
! Отговори
Кой ни завеща? преди 4 години
До АнонименКомунистите *** Велика България!Една война не спечелихме а само три национални катастрофи с победните битки!
31
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румборак, недей да философстваш като Аристотел, ами дай личен пример. Всички знаем, че да говори човек е по-лесно, отколкото да го направи. Ти какво направи за времето в което заемаш (фигуративно) функцията президент? Нещо кажи което си свършил за България, не за Русия. Решетото и попа ги знаем всички.
30
5
 
12
 
! Отговори
срамота преди 4 години
Банки *** забрани на талавизиите да показват вчера тържествената заря проверка в Габрово,само защото той не ходи на такива места.Той ходи само в Мачу Пикчу е Западните балкани да оправя международното положение.Само,че Тръмп не иска да го цуне,нито да го покани на срещата на г-7 да им маха с ветрилото.
29
14
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Тръпки ме побиват, когато Радев говори за "морален компас"! Този чове взе да се взема съвсем на сериозно и прекрачва всякакви граници на благоприличието.
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКажи го на шкембестия чичак,дето каза,че ше оправя руските самолети в Безмер.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСъмнявам се.В Шумен преобладават обрязаните.А на жените в Банки им е писнало от специални приспособления на неудачници,напускат страната и бягат в сащ,при синове на истински камунисти.
26
2
 
4
 
! Отговори
синоптик преди 4 години
До АнонименИ в Шумен,като в Банки-времето е преобладаващо.
25
5
 
4
 
! Отговори
Малееее..... преди 4 години
До Лелеееее....Който не е чул мутри какви тъпизми ръси,нищо не е чул.Конграчулейшън.Защото всички ние тук парле ву франсе....нямам думи
24
9
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
Агитката на герб се включи активно.Такива са инструкциите Иначе няма папо а шут при безработните.
23
6
 
7
 
! Отговори
Комедия преди 4 години
До ТрагедияВождът чукна шейсетак,па не мисли за пенция.Радев е доста по-млад,има време..
22
11
 
16
 
! Отговори
Лелеееее.... преди 4 години
Само тъпизми ръси тоя!Мнооого *** зелен чорап, бе.. ХАХАХААААА....!