Радев за 10 ноември: Поехме по нов път, но платихме висока цена

Бедността и корупцията продължава да гони младите хора
Обновена: 10 ное 2019 11:51 | 10 ное 2019 09:19, Александър Попов
282
Радев за 10 ноември: Поехме по нов път, но платихме висока цена
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена. Грабителската приватизация, пренаписването на историята, обезличаването на българската култура и традиции са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна бедност. Това написа президентът Румен Радев в профила си във Facebook, по повод 10 ноември.

Още по темата

"Осъзнахме, че промяната е труден процес, а не еднократен акт. Резултатите от дългия път към демокрация и пазарна икономика все още будят повече тревога, отколкото успокоение. България направи своя важен геополитически избор, но не успя да изгради трайни основи за върховенство на закона, разделение на властите и свобода на словото. Затова и днес политическите констатации продължават да се разминават с реалността на мнозинството граждани. Бедността, безнаказаните корупция и престъпност и ниското качество на обществените услуги продължават да прогонват младите и отнемат от бъдещето ни", се казва още в изказването на президента.

"През последните години израснаха поколения, които не се вълнуват от стари идеологеми. Нашите деца изискват да говорим за бъдещето. Да погледнем в утрешния ден с техните очи. Ако искаме България да се превърне в нормална европейска държава – с висок стандарт, качество на живот и сигурност, трябва да гарантираме необратимост на демократичните процеси, върховенство на закона, прозрачност и ефективност на институциите, изграждане на нова политическа култура и формиране на свободно и овластено гражданско общество", посочи държавният глава.

"Реалната промяна, която да осмисли живота и да даде перспектива на всеки български гражданин, зависи от всички нас. Отстояването на демокрацията изисква ежедневна воля срещу всеки опит за подмяна. Изисква да отхвърлим апатията и отчуждението, които откъсват хората от собствената им държава и оставят малцина да решават на тъмно нейното бъдеще. Няма сила, която да устои на сплотения около каузата да възроди държавата си и да отстоява достойнството си български народ", написа още Радев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, г-н Президент, прав сте!Трябва повече демокрация! Платихме и висока цена - оперетен генерал ни е президент, като в бананова република.
21
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският народ заслужава да му се честити празника, а не да му се оплюва. Но как да ти честити празника някой, който съжалява, че изобщо се е случил. Труден бил прехода, ами труден ще е като 30 години такива като него и любимата му партия, пречат на всичко смислено в тази страна.Ще се оправим истински, когато изчезне партията, която издигна Радев, т.е. когато народа се научи да не гласува за такива архивни комунделли.
20
16
 
12
 
! Отговори
Браво преди 4 години
България се превърна в най -смотаната и загубена държава. Личи си ,че г- н Радев не мутра, не е и от соц. Капиталистите. Само истината. Пародия е прехода. Държавата се управлява без бъдеще и перспектива.
19
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
прочетох какво казва и не открих и една лъжа,точно ,което и аз виждам,това и той казва,истината боли.Виждам,че никой по-долу не може да оспори нещо от казаното
18
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът, господин Румен Радев е сериозен, образован, умен и достоен българин. Трябва да се кандидатира за премиер. Всички без шизофрениците ще гласуваме с удоволствие за него------------И от къде го разбра какъв е като до сега не е говорил от негово име, а приказва само каквото му се каже от Позитано. п.п. Тоя червен *** Радев и за *** за зеле не става...
17
12
 
15
 
! Отговори
Бай Коко преди 4 години
Герб истинските наследници на комунистите. Самият Борисов казва знам историята на комунистите. Учил съм я когато ме приема ха в БКП
16
5
 
14
 
! Отговори
Гъдьо преди 4 години
Аз пък не разбрах..защо президентът прогони от екипа си другарката Ели Милиончева и другаря Иво Христов- сега и двамата ката ден висят пред кабинета на Лаура Кьвеши,искали да и донасят некои работи...ама тя все нямала време да ги приеме...?! Какво ли има да и кажуват???
15
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да 2 милиона българи по чужбина по селата само некролози по вратите и пълни с ромеи
14
9
 
21
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Аз усещам, че "Зеленият пъпеш" с неговия песимизъм и злословяне води българите към тотална депресия и психоза. Постоянно повтаря колко сме зле, как нищо не "вървяло" в държавата, корупция, беззаконие, липса на свобода на словото... Да съм здрав, само като го слушам, ще се разболея!Уж той трябва да ни дава кураж и да ни обединява!
13
10
 
18
 
! Отговори
ИнсуфициентноКумунде преди 4 години
"Обезличаването на българската традиция и култура" е било по време на любимия му комунистически режим-тогава народните традиции бяха забранени, като ходене на черква и спазване на религиозните празници и свързаните с тях традиции. Комунистическите празници обаче се празнуваха ЗАДЪЛЖТЕЛНО,с манифестации, под риск да бъдеш уволнен от работа или изключен от училище.Докога Резидента ще ни натрапва комунистическите си носталгии.Предлагам екс-президентите да излезнат с коригиращо послание за Празника!
12
4
 
16
 
! Отговори
абсурдистан преди 4 години
Вярно приказваш ,ама така и баба знае - кажи кво праиме ?
11
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Радев можеше да е у премиер, България би тръгнала напред.Трябват честни и неопетнени хора
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Авторите на " новия път" бяха ченгета, партийни апаратчици, чужди интереси и бандитски силови групировки. За каква смяна говорим?
9
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е за всичко.
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти не плати нищо, даже много добре и сега ти плащат,а и докато си жив
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поеме по нов път а той се оказа задънена улица
6
2
 
6
 
! Отговори
малко остана преди 4 години
Прехода върви бавно, защото просто трябва време за да могат правилните неща и бизнеси да отидат при правилните хора. Ако стане бързо, народа ще се усети какво става и ще има протести.
5
3
 
15
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Цената ще бъде...платена,като извършителите и помагачите на този...бандитски преход бъдат заловени и ПРОГОНЕНИ далеч от България.В СИБИР, НА ЧИСТ ВЪЗДУХ!
4
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕДУРАЗУМЕНИЕТО радеф пак се е изложило
3
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този пък какво е платил ??? Цял живот съществува на гърба на държавата !!!!