Машинно гласуване - да, но какво става с вота в чужбина, подвижните секции?

Дончев и ЦИК щели да се справят, но и парламентът имал още работа
65
Машинно гласуване - да, но какво става с вота в чужбина, подвижните секции?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че парламентът също има да свърши доста работа по отношение на законодателството, за да тръгне реално машинното гласуване на следващите избори. Той увери, че ЦИК били готови да се справят с организацията на процеса, защото имали цяла година до следващия вот.

Още по темата

В същото обаче парламентът трябва да уреди с поправки в Изборния кодекс някои въпроси свързани с това как ще се гласува в малките секции с под 300 избиратели, в подвижните секции, в задграничните секции.
 
Според Дончев машинното гласуване решава изцяло проблема с грешки в протоколите, но не е и панацея за изчистване на целия процес, защото и с него оставал рискът от манипулация, купуване на гласове.

„От сряда МС ме натовари заедно с ЦИК да организирам процеса по придобиване на машините. Ще го направим, имаме достатъчно време, но и НС има да свърши работа, защото текстовете в Изборния кодекс са доста декоративни. НС ще даде ли рамка на ЦИК и на МС какъв тип машини да се купят, има вариант машината да генерира хартиен отпечатък, има и такива, в които процесът тече само електронно“, посочи той.

Дончев увери, че каквито и да са машините, те няма да бъдат наемани, а ще са придобити от държавата, защото така се решавал радикално проблемът с одитирането и сертифицирането на машините – веднъж купени и проверени ще се ползват при всички избори.

Червената шефка Корнелия Нинова обаче го упрекна, че прехвърлял отговорността на парламента.

„Става практика на правителството, когато има открит въпрос, да се правите, че за пръв път чувате за него. Това, което ни казахте е, че започваме отначало, колко време ще ви отнеме и пак ли прехвърляте отговорността тук за пореден път да променяме Изборния кодекс“, скочи тя.

Според нея думите на Дончев будят съмнение дали управляващите ще се справят с машинното гласуване до следващите избори.

„За нас това е червена линия, защото гарантира честност на вота и да се знае, че това е обективен вот и че една или друга партия управлява обективно, а не защото една партия или друга си е купила гласове“, настоя соцлидерката.

Вицето обаче я призова да не създава суматоха, защото имало цяла година до следващите избори.

Той призна, че вече има свое становище коя машина е най-подходяща, но въпросът предстои да се обсъди.

Според него най-добрият избор е машините да са електронни да съхраняват цифровите данни и генерира и хартиена бюлетина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Личи си, преди 4 години
че поредица от коментари са писани от един и същи ***, явно платен.Какво се чудите, че ако машините са български, ще са по евтини от наетите? Много просто, тогава нямахме български и притежятелят им определя цената. Щом българският производител е опредеделил, че машината ще струва 4000, значи толкова ще струва, какво още се умува? Германците не са по глупави от нас, те нямат гласувания в чужди държави, който иска да гласува си отива в Германия и си гласува, точка!
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45Ако нямал каоацитета, да натиснеш на един екран картинката на партията за която гласуваш, честни казани е все тая, дали ше те пуснат в урните или не ...
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52Ако слушаш, всяко второ делене готови с идеи и казва трябва да. Лошото е, че една не малка част, ако се сдобият с власт си го действат на вътрешно усещане, а закони и прочу - хииич не им пука.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 54Това, че няма и тернет връзка изобщо не означава, че една малина не е податлива на манипулация. А като знам, че ще си въртят техен си публично неизвестен код, направо се чудя, дали ГЕРБ няма кога ще падне под 50% на избори :)
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
я стига вече-и така и вака ! като не ви харесва -не гласувайте въобще и изобщо като мене! толкоз ! в края на краищата пак тия и ония същите пак ще са но власт горе !
54
0
 
3
 
! Отговори
сиромах преди 4 години
А ако някой си мисли,че ще се избере българска фирма за машини за гласуване сигурно няма да се случи защото онези машини дето ги взеха под наем струваха повече от нови наши машини.Другото поне от това,това което беше демонстрирано е,че тези машини нямат интернет връзка с което се премахва опасността да се ударят от хакери и съответно да се манипулира резултата.А ако си вярват другарите от партията начело на държавата че честно печелят избори, бог забавя,но не забравя!
53
0
 
3
 
! Отговори
сиромах преди 4 години
Вместо да изпълняват закона,разни специалисти и смукачи на средства за да правят фалшификации по изборите се чудят как да го усукват така,че да опорочат гласуването още преди да е започнало!Въртят сучат и мислят глупости,но забравят защо в други страни няма машинно гласуване.Защото там нямат герои като *** Балкански иначе как ще се осъществи невалидност на 20% невалидни бюлетини поправки в стотици протоколи и т.н.!Защо иначе т.н. съд ще откаже броене на бюлетините,ако всичко е чисто?!
52
3
 
3
 
! Отговори
Анализатор преди 4 години
Чета много коментари срещу гласуването в чужбина. Мнозина от вас забравят, че именно българите в чужбина спасяват своите роднини в България да не умрат от глад и нищета. Много малко от тях са напуснали България от хубаво.Това са прекалено много хора, голяма част от които са твърдо против управлението на ДС прозиращо зад сегашните "водещи " партии. Ако някога настъпи някаква реална промяна в България, то тя ще бъде точно с помощта на емигрантите.
51
5
 
2
 
! Отговори
Тошко преди 4 години
И с машини и без машини ГЕРБ ще победи ! Само не знам как Корнелия и Радев ще се оправдават за загубата. Може да поискат машини руско производство! Ха ха ха...
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Електронно и се решава въпроса и тук и в чужбина,ама партийните не желаят,защо ли???
49
1
 
7
 
! Отговори
Веселяка преди 4 години
До кратко и ясно Явно нищо не разбираш, нито от сметки, нито от истина. Десет процента нередовни бюлетини означава че си от бананова държава или по точно живееш по палмите. Българите искат честен Вот, а не гербаджийски манипулации.
48
7
 
4
 
! Отговори
Алекс2 преди 4 години
След поредната си загуба с машини Импексова ще реве- *** те манипулираха машините искаме референдум за гласуване с пръстов отпечатък !
47
3
 
10
 
! Отговори
Колко ще струват преди 4 години
машините, 2000 машини по 4000 лв= 8 милиона, а едни избори с бюлетини ни струват по 40 милиона. С машините ще се гласува много пъти, те се изплащат още с първите избори. Българско производво ще са и са портативни, работят на акомулатор.Имат тройна защита за контрол, не могат да се манипулират. Сега ще разберем кои са мошениците в политиката, тези които са против машините!
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земи тия 20 милиона за машини....ей така да си имат
45
7
 
9
 
! Отговори
до 43 преди 4 години
Не лъжи, Борисов не иска машинно гласуване, защото знае, че голяма част от хората няма да може да се оправят и ще настъпи хаус. Това го иска *** и Краднелия ***. Ама и те не знаят защо го искат. Искат го за да са контра на правителството и тъй като те не отговарят за изборите, ни им пука какво ще се получи. Те са на принципо:"колкото по-зле, толкова по.добра". И тогава са доволни.
44
4
 
10
 
! Отговори
Хайде стига глупости преди 4 години
МАшините нямат връзка нито с ток, нито с интернет. Повечето модели са с батерии, като лаптоп-не им трябва ток. БХ обръща палачинката, защото си е отгледал вече кохорта от верни, правилно гласуващи държавни, общински и всякакви други чиновници, на които периодично вдига осезаемо заплатите.. Те и техните семейста, които са във финансова зависимост, ще го избират до гроб! Ако се наложи, винаги може и да се пооправи някой и друг протокол, тов му е достатъчно. Сега се прави на чул народния глас.
43
0
 
13
 
! Отговори
Стига с тези преди 4 години
Пак започнаха хленча, който иска да гласува си идва в България и си гласува. Как в Гърция така се гласува. А когато има избори в западни държави, да не би да имат секции в България, а малко ли чужденци живеят тук? Ясно защо напират да гласуват извън България, искат да подражават на ДПС, в чужбина далаверите стават по лесно, а вече видяхме как мислят юпитата на царя, такива са и другите които живеят и искат да гласуват там. Такива не вярват на гладните, пак техният живот ще искат да си оправят,
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да..Борисов желае машинно,но неговите хора,казват ще спре тока))или ако е електронно ще спре нета,много сте смешни душички,гадове!!!
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой слага минуси,явно е някой старец или баничка от комисии ,ще им спре кранчето
40
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 4 години
От къде много къде някой, който е загърбил, плюл на съдбата на България ще ми гласува кой ще ни управлява? Той вече си е избрал "родина". Там си плаща данъците и всякакви осигуровки,, а не в България! Да гласува за новите си управници!