ГЕРБ пак е първа сила, пет сигурни партии в следващия парламент

Сред тях е неучредената политически сила на шоумена Слави Трифонов
456
ГЕРБ пак е първа сила, пет сигурни партии  в следващия парламент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила с малко над 2% преднина пред основния си опонент БСП. Това отчита февруарското представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.
Партията на Бойко Борисов след местните избори се ползваше с традиционния “бонус” на победителя от вота, но този ефект вече е консумира.

Кризата около водата в Перник вероятно също оказва влияние и това е довело до лека ерозия в подкрепата на основната управляваща партия. Електоралните нагласи през февруари очертават формула 5+1 партии при следващ състав на Народното събрание.

Това са ГЕРБ (20,3%), БСП (18,1%), партията на Слави Трифонов (7,1%), която все още не е регистрирана, ДПС (6,7%) и “Демократична България” (4%).

ВМРО остава с 2,6% подкрепа от всички анкетирани, което запазва реални шансове за представителство на партията на Красимир Каракачанов в следващия парламент.

Лек спад на положителните оценки за работата на парламента (20%) и запазване на нивата на доверие към правителството (28%), сочат още данните от проучването.

В оценката за работата на президента се отчита лека ерозия, без това да довежда до безпрецедентно ниски нива на подкрепа.

Спадът вероятно се дължи на изнесените в публичното пространство разговори между него и командира на Военновъздушните сили.

Проучването отчита подобряване на оценката за работата на прокуратурата в сравнение с ноември. Традиционно при встъпването в длъжност на нов титуляр начело на институция се регистрира повишаване на доверието, а към това трябва да се добавят и акциите на прокуратурата от началото на годината.

Съществен спад на положителните оценки има за работата на омбудсмана. Дължи се на това, че новият титуляр на поста не е толкова разпознаваемо и одобрявано лице в сравнение с предишното. Делът на посочилите, че не могат да дадат оценка за работата на омбудсмана, нараства с 15% през февруари в сравнение с май 2019 г., а положителните оценки намаляват от 65 на 40%.

При армията, полицията, Българската народна банка и Българската православна църква положителните оценки са по-високи от отрицателните.

В челната петица на министри с най-висока положителна оценка за работата им се нареждат Томислав Дончев с 30%, Красен Кралев (27%), Екатерина Захариева (26%), Младен Маринов (25%) и Емил Димитров (Ревизоро) с 25%. В дъното на таблицата остават Деница Сачева (12%), Данаил Кирилов (12%), Марияна Николова (13%), Емил Караниколов (13%) и Росен Желязков (14%), като техните позиции се дължат по-скоро на слаба разпознаваемост към този момент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
13
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Ники ГеоргиевЯ си бегай в Сибир бря, вата!
280
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ники, казването на истината не помага изобщо на тия географски ширини.
279
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Анонимен ..... Грешиш,***!.....Лелееее, доживях руски продажник да ме обвинява в продажничество?!? Каквото и да правят са ЧАО от политиката :)))))))))))))))))))))))))))))) Само Болен се скри в Общинския съвет по - навреме :))))))))))))))))))))))))))))))
278
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука някой са писали "честен социалист"Е няма такова понятие.
277
4
 
15
 
! Отговори
Ники Георгиев преди 4 години
Всяка система в държавицата ни е атрофирала, караме на каквото дойде утре. Тук-там някой успява да гради кариера, да трупа пари за старани. Българите имат съзнание за крепостни селяни. Всеки се оградил с огради и решетки, седи, слухти, снижава се, лицемерничи пред съседи, приятели, познати и колеги. Фалшива форма на живот, основана на уж голям успех снимайки се до лъскав офис с джип, бутнат на главна страница във фейсбук. Фалш от А до Я, във всеки и във всичко. Какъв Слави, какви 5 лева?
276
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП са с Герб. Иначе щяха да сложат начело някой честен човек...
275
3
 
7
 
! Отговори
бай Х преди 4 години
поредното внушение на управляващите докато бай *** е министър председател а Гочоолу и Дочолу правят избори ще е така
274
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бре! Края на това племе е още по-близо, отколкото очакваха и най-големите песимисти.
273
3
 
14
 
! Отговори
Ники Георгиев преди 4 години
Онзи ден, служител на ЧЕЗ, който работи в централата им, експерт с лаптоп, във влака Пловдив - Пазарджик ми показа нещо ужасяващо - надписани сметки на ток от ЧЕЗ на почти всички обитатели на блокове в кв. Хаджи Димитър. Ами останалите части на София и страната. Не разбирате ли, че всекидневно има грабеж под формата на фактури, такси, касови бележки, бумаги, НАП, ДАИ, НЗОК и каква ли не облечена във власт структура в кошера на главния търтей - Борисов.
272
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно и не се напъвайте! Народа си иска герб. И не се опитвайте да спасявате никого.
271
1
 
3
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Платена Камелия !
270
1
 
3
 
! Отговори
бай танас преди 4 години
И ко....? Българският народ иска още от същото.... Ем щом ви кефи, ко да се прави.
269
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ е първа сила само защото отново ни подготвят за лъжи на изборите.Помните ли фразата на всезнаещия проф. константинов, че докато той се занимава с изборите, БСП няма да спечели? Един политик в ранните години на"демокрацията" разказа притча: Един казал на друг - тази година ще има много круши. Другият се зарадвал - така ли, а ти откъде знаеш? Първият му отговорил - не зная, ама много ми се ядат круши.Внушения. Всяко нещо си има край.
268
4
 
22
 
! Отговори
Ники Георгиев преди 4 години
Само се огледайте - всичко е издънено. НАП едва събира пари за заплати на себе си, митниците хващат кокошкари с 2-3 стека цигари, навсякъде заеми и бързи кредити. Казината обират и малкото останали наивници. Пенсиите стигат за храна, но не на всички, тук-там някой е спестил за погребение. България е като страна ударена от ядрена бомба. Качете се на влака София - Пловдив - Първомай - Димитровград - Свиленград. Гледката е:Порутени къщи, некролози, разбити цехове и фабрики. Ц и ганите около това.
267
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоАми как да гласуват хората за БСП,като начело е приватизаторката Нинова?Нинова е прекрасен човек,но не мога да приема да ни управлява човек участвал в разграбването и приватизацията на България,просто и нямам доверие и затова не мога да гласувам за БСП,а не че не искам,затова считам че в момента трябва ГЕРБ да си изкарат мандата,а БСП да си сменят лидера с някой честен социалист.
266
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В природата има равновесие, което за тоя народ се нарича Герб! Браво народе! Щом така искаш, така да бъде.
265
1
 
8
 
! Отговори
2021 преди 4 години
ГЕРБ първа политическа сила. БСП втора политическа сила.Славчо влиза в парламента.Спи спокойно градът и селяните в него.
264
5
 
15
 
! Отговори
Ники Георгиев преди 4 години
Нищо и никой не може да обърне страната в посока за връщане към нормалността. Нито има хора, нито има критична маса от управленци, които да имат воля, знания и умения за това, няма ги, 80 процента зависими и 20 процента смесица от различни индивидуалисти, които не могат да формулират какво искат - мажоритарен вот, това ще е края дори на Слави. Той налага френски и американски модел в страна с руско мислене и поведение. Краят идва още 3-4 години ще спре тока, водата всички системи ща са аут. Край
263
6
 
8
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Какво гръмко заглавие, все едно ГРОБ води не с 2 , а с 20 % ?
262
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двете крила на БКП печелят общо 38 процента.ГЕРБ са тесни комунисти.БСП са широки комунисти.БКП(ГЕРБ)БКП(БСП)