Може ли машинното гласуване да е капан за правителството?

Много държави в Европа се отказват от него
18 фев 2020 22:40, Нели Христова
48

3240 гледания   |  Още видео

Министър-председателят Бойко Борисов подкрепи машинното гласуване за следващите парламентарни избори, а вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че по темата вече се работи и на практика във всяка избирателна секция ще има машина за гласуване.

Според председателя на "Информационно обслужване" Михаил Константинов, управляващите, които и да са те, приемайки една такава технология, влизат в много тежък капан.

"На този етап никой не знае дали ще има и ако има - в какъв вид ще бъде, тъй като в крайна сметка решения не бяха взети. От това, което видяхме до момента е, че ГЕРБ иска да има машинно гласуване и хартиени бюлетини, БСП иска само машини, ВМРО иска да има само хартия, а ДПС отсъства", каза проф. Контантинов в судиото на Bulgaria ON AIR.

Според него може и повече от 15 хиляди машини да се използват, защото с една машина биха могли да гласуват 200 души, а има секции с 1000 и повече избиратели.

"Не знам колко ще струва една машина и зависи докъде ще стигне коронавирусът, защото ако Китай не произведе елементите - може и да нямаме машини. Не е ясно точно коя технология за машинно гласуване да се избере, тъй като има 10 вида машини и 3 основни технологии", каза още проф. Константинов.

Той посочи, че от "Информационно обслужване" ще направят всичко, което могат, за да изпълнят тяхната част от решението, ако такова бъде взето.

"В Европа няма такова нещо, а в много държави го имаше, но го махнаха. Лично бях предложил да се направи група, която да провери защо отделните европейски държави се отказаха от машинното гласуване", допълни проф. Константинов.

И посочи, че един избирател, който не може да гласува на хартия, ще заседне пред машината, ще произведе някакъв глас, който формално е действителен, но няма да е за този когото иска.


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Махнете 600 000 мъртви души, грасовете на Хелектората и некадърната чудовищно раздута администрация и да видим какъв ще е резултатът за Мисирков и групата му!!!
14
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На миналото преброяване се преброих от компютъра у дома.Докато не го направят и гласуването така,няма да им гласувам!Последния път когато гласувах,се редих два часа на опашки с бабички и старци.Накрая като излязох да си тръгвам,случайно един костюмар отвори багажника на една S-класа да покаже нещо на друг и какво мислите видях?Същата урна с бюлетини и чувал.Разбрах,че съм се редил напразно и изборите са нагласени.
13
0
 
8
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 месеца
до кога до кога
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
500 хиляди недействителни гласа за кого ли ще гласуват този път?

Ще лъсне грозната истина за недействителните бюлетини.
11
2
 
22
 
! Отговори
И ЗАПОМНЕТЕ ! ! ! преди 3 месеца
Всички държави които искат да правят шашми на изборите отхвърлят електронното гласуване ! Това е мнението на хората в държавите с електронно гласуване .
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разбира се, че е капан. Електронното правителство и цифровата трансформация, ще ги чакаме още дълго, нищо че са толкова важни за икономиката.
9
23
 
5
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 месеца
Най-сигурното и най-трудно за манупулиране гласуване е на хартия.
8
2
 
23
 
! Отговори
ОПАСТНОСТ ЗА ГЕРБ преди 3 месеца
определено има, защото няма да има 600 000 невалидни гласа, няма да има чували с бюлетини, довписвания в протоколи и напълно фалшиви протоколи, симпатично мастило. Да ТРУДНОСТИ за Ц. ЕЛЕКТОРАТ на ГЕРБ, дето вика САМО БОЙКО определено ще има.
7
1
 
20
 
! Отговори
ПРОФЕСОРЕТО НА ТИКВА преди 3 месеца
може поне един път да не го питате за мнение
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И най-добре се гласува по командата на вожда.
5
3
 
25
 
! Отговори
B.B. преди 3 месеца
Не е важно кой как ще гласува, важното е моите хора в ЦИК да коригират протоколите с правилните резултати от изборите
4
2
 
29
 
! Отговори
Хайдрих преди 3 месеца
Тоя казва ,че на хартия имало хора де не могли ,та на машина съвсем няма да могат.Ами крайно време на неграмотните патладжани трябва да се забрани да гласуват.
3
2
 
27
 
! Отговори
бай ганю преди 3 месеца
да в европейските страни го няма защото нямат купуване и продаване на гласове и много други шменти капели които имаме така че съпоставянето е неуместно
2
3
 
25
 
! Отговори
V преди 3 месеца
На тоя му отидоха милионите .И на ония дето вземат по цяла година бонуси и заплати дори и да няма избори. Изборите са се превърнали в огромен бизнес .Някой да изхвърли боклука
1
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Явно другаря с магнолиите е замислил някакъв чалъм щом сее съгласил на машинно гласуване. И аз се досещам какъв е. Оня фъфлявия каза че ще купят машини за резерв ако уж някоя се скапе. Та с резервните ще си нацакат бележчици ще ги разпръснат по протоколите и ето ти няколко стотин хиляди гласа. Нема отърване от магнолията ако не излезнете и гласувате както гласувахте за президента.