Каракачанов: Без внос на плодове и зеленчуци, да се изкупят родните!

Вицето иска спешни мерки за защита на зедемелците
133
Каракачанов: Без внос на плодове и зеленчуци, да се изкупят родните!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Забрана за внос на чужди продукти в сезона до изчерпване на българската продукция, безпрепятствено придвижване на работниците до обработваемите земи, достъп на хората със земеделска земи до тях, разширяване на мярката 60 на 40. Тези четири спешни мерки за подпомагане на част от български земеделски сектор внесе в Министерски съвет вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Още по темата

Предложенията са изработени след редица проведени срещи и разговори с производители на плодове, зеленчуци, маслодайна роза, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Каракачанов предлага министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски.

Според вицето промените трябва да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Водачите на транспортните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност или от регистрирани земеделски стопани.

Каракачанов иска Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване.

Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избягнат евентуални злоупотреби.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева да разшири обхвата на мярката „60 на 40“ в помощ на малкия и средния бизнес, като тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника плюс социалните осигуровки, предлага още Каракачанов.

Той настоява правителството да задължи министърът на икономиката Емил Караниколов по предложение на земеделското министерство временно да спре вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Много глупавВ кауфланд продават и тези български зеленчуци - пресен зелен лук и зелена салата, репички, а също така и гъби ( печурки и др)
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя път е прав Каракачанов,единственият начин да оцелеем е защита и подпомагане на родното производство! След блокажа на световната икономика,следва и световен финансов колапс в близките 6-8 месеца!Единственият начин страна като България да оцелее в цунамито което се е задало Е,тотален протекционизъм и защита на местното производство!Всичко друго ще ни доведе до тотална нищета!
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя иска да ни спре Корекомските стоки!
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанов,защо и български самолети не купуваме за армията по твойта логика?Когато си член на ЕС има свободно движение на стоки и хора.Е сега хората са в карантина,но стоките не са!Една стока ако е хубава и на добра цена ще се наложи сама на пазара без да се мешаш ти!Да не вземеш утре и ценовици да назначиш да казват на търговците и на какво цени да продават а?***!
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи затвориха вноса и изведнъж някой се сети за българската продукция ?стига с тоз измислен и евтин ПИАР бе караканчаска мас...нужно ли беше да има световна криза, затворени граници, спрян внос, че един политик да се сети за българският прозводител.явно не една пандемия а трябват десет че да се пооправят малко нещата
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 47Аз не съм против вноса на каквито и да е стоки - храни, напитки, битова химия, текстил. Защото има и качествени и хубави чуждестранни стоки. Но купувам и български храни, напитки, битова химия и текстил, защото имаме добро производство.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
малко им е народен съдда се провесят пред парламентоте ако спрат вноса и това дето го има по магазините ще изчезнена пазара- "фермерски пазар"какви фермери бре не сте ли ходили на женския всичко са римляни и стоката е от борсата - вноснанезнам какъв народ сме или дали сме народщом неможем да изкараме някой свестен управникзатова ще изчезваме а тия с напълнените гуши ще си хванат самолета и кой в барсела кой на бахамитеглупаците кучета ги яли
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази ситуация за пореден път доказва пълното бемислие на замеделските субсидии в ЕС. Това си е скрит данък за населението, защото парите идват от данъкоплатците, дори и пт тези, които не консумират тази продикция.В България, голяма част от тези пари се крадът по разни тънки схеми. И ние пак не произвеждаме така лелеяната конкурентна продукция, с която да залеем страната и света. Все едно Германия да задължи всеки германец да си купува само германски кола...лудост!
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Много глупавИма много добри и вкусни български зеленчуци - лук, моркови ( български моркови, зеле, туршия, консерви, български винен и ябълков оцет (произведен в Плевен, Велико Търново) има много в Кауфланд), зеле, домати ( особено ако е от Петричко или други райони в България), български ябълки от Пловдивско, български туршии АВИС от село Бузовград ( Стара Загора), имаме българско качествено Олио.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя сега главнокомандващ кривите краставици ли го дава?***!Изобщо какви са тия комунистически методи?Веригите да продават насила,вноса да се забрани,още малко и глоба ще сложат ако не купуваме това което ни нареждат?!Ай сик тир!
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия продажни слуги само ръсят невероятни глупостипияни ли са дрогирани ли сатоя и началника му от банкя и *** повръща като ги види
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спомняте ли си послдния път когато ограничиха вноса от турця за да стимулират българското производство и тогава доматите и краставиците станаха по-скъпи от месото.Българско производство, български бизнесмен = голям смях
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами така е като си избирате *** за министри
40
3
 
7
 
! Отговори
Много глупав преди 4 години
Я да каже Каракачанов, какви точно български плодове има? Ягоди? Банани?, лимони? С тази неуморно извираща простотия, ще уморят народа от глад. Трябва да се мисли за Народен съд след пандемия та!
39
0
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
Нещо май на избори отива работата....
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едеинствено Волен Сидеров казВа,че златните залежи СЕ КРАДАТ!Къде е ОНЯ С КАСКЕТА,Защо не разследва престъпната продажба на БГА-Балкан?Питайте,а не бъдете овце бе българи!!!
37
2
 
7
 
! Отговори
V преди 4 години
F16 не е роден зеленчук .Той е произведен е държавата извършила най голямото военно престъпление срещу българския народ. Освен това е еднодвигателна ракета томахок но управлявана от камикадзе ;) От 24 двудвигателни бързи и маневрени самолети минаваме към 8 еднодеигателни стари машини .
36
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами аз български *** не купувам по прннцип...чуя ли "правено от българин" и бягам надалече. Каракачанов ???
35
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанов: Без внос на плодове и зеленчуци, да се изкупят родните!Вицето иска спешни мерки за защита на зедемелцитеАми прав е! Време е да се подпомогнат българските производители! Старая се и купувам добри български хранителни и нехранителни стоки. Имаме добро българско производство на храни, напитки, битова химия. Ако текстилът ни също не е лош, има добри неща, в Русе има и фабрика за български чорапи ( Пирин Хил), качеството е отлично. Хубаво е да се учим от турците по отношение текстил.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българските производители на зеленчук са в сивия сектор на 90% защото стоката им струва стотинки.а сега ако тръгнат и да ги глобяват ще бъде върха на айсберга